Eén van de redenen waarom steeds meer mensen voor Apple kiezen is hun focus op beveiliging en privacy. Dit zie je terug in veel functies die al jaren verweven zitten in de Apple hard- en software. Met iOS 13 en macOS Catalina – welke we komende herfst kunnen verwachten – doet Apple daar nog een schepje bovenop.
In de achtergrond zijn er veel aanpassingen gedaan om jouw data nog beter te beschermen. Zo wordt het systeem compleet gescheiden van de gebruiker, waardoor het veel lastig wordt het systeem aan te passen. Daarnaast wordt er veel vaker om jouw toestemming gevraagd als apps toegang willen tot jouw data in bepaalde mappen of iCloud Drive.
Ook zitten er in iOS 13 en macOS Catalina een aantal nieuwe functies die je kunt gebruiken om jouw data beter te beschermen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste.
Minder informatie delen door in te loggen met ‘Sign in with Apple’
Het principe van inloggen met één account is niet nieuw. Op veel websites of apps kun je er al voor kiezen in te loggen met je Google of Facebook gegevens. Lekker snel en makkelijk, want je hoeft maar 1 mailadres en wachtwoord te gebruiken voor verschillende diensten.

Het grote nadeel hiervan is dat je jouw email adres op die manier deelt met andere partijen. Daarnaast wordt er precies gevolgd welke app jij gebruikt en wat jouw surf gedrag is. Hiermee kunnen Facebook of Google weer aan de slag in hun gerichte advertenties.
Houd je gegevens voor jezelf met ‘Sign in with Apple’
Apple wil hier vanaf en creëert daarom hun eigen ‘single-sign-on’ optie: ‘Sign in with Apple’. Hiermee kun je inloggen via je Apple ID, maar zonder jouw gegevens te delen. Als je kiest voor de optie om je mailadres te verbergen, maakt Apple een uniek mailadres voor je aan – wat alleen maar voor deze app gebruikt wordt – en deelt die met het platform. Emails die naar dit adres verzonden worden, worden automatisch doorgestuurd naar jouw echte Apple ID adres. Wil je er vanaf? Dan zeg je alleen dit eenmalige adres op.

De combinatie met Face ID, Touch ID en twee-factor-authenticatie
Een groot voordeel is dat ‘Sign in with Apple’ naadloos integreert met Face ID en Touch ID. Dit is veilig en gemakkelijk in gebruik. Daarnaast is het ook vereist om twee-factor-authenticatie in te stellen als je ‘Sign in with Apple’ gebruikt.
Blokkeer anonieme bellers
Wordt jij ook dagelijks gebeld door energieleveranciers en andere telefonische verkopers? Met iOS 13 is dit verleden tijd. Je kunt namelijk automatisch telefoontjes van anonieme bellers blokkeren.
iOS gebruikt Siri om te kijken of een nummer voorkomt in Contacten, Mail, of Berichten. Alle andere telefoontjes worden automatisch doorgezet naar de voicemail. Mocht iemand niet in het adresboek staan, maar wel met jou gemaild hebben, dan wordt de beller niet tegengehouden.
Blokkeer e-mail adressen
Naast het blokkeren van anonieme telefoontjes heeft Apple ook gedacht aan SPAM mails. Voorheen moest je altijd contact opnemen met je hosting provider – of zelf inloggen via een Control Panel – om e-mail adressen te blokkeren. Met macOS Catalina en iOS 13 kun je dit gemakkelijk zelf doen via de Apple Mail-app.
Je Mac opsporen met de nieuwe Find My-app
De bestaande Find My iPhone en Find My Friends apps worden in iOS 13 samengevoegd tot één app. Wat vooral nieuw is, is dat je apparaten ook kunt vinden als ze offline zijn. Dat is vooral handig als je een dichtgeklapte Macbook kwijt bent. Aangezien deze geen mobiele data verbinding heeft is de kans klein dat hij bij diefstal internetverbinding heeft.

Alle Apple apparaten gebruiken voortaan een beveiligde Bluetooth technologie (BLE) zodat andere Apple apparaten in de buurt, die wel online zijn, ze kunnen detecteren. De gevonden locatie wordt volledig versleuteld en anoniem naar jou verstuurd. Het lijkt erg op de techniek die diverse gadgets al gebruiken om verloren spullen terug te vinden zoals de bekende Tile.
Zodra je je Apple apparaat als vermist opgeeft en er een Apple apparaat van een ander in de buurt is, wordt de locatie naar je toegestuurd. Dit process gebeurt volledig anoniem en versleuteld.
Ook de Mac is voortaan standaard voorzien van Activation Lock
Om te voorkomen dat jouw iPhone of iPad kan worden gestolen en doorverkocht zit er een zogenaamd Activation Lock ingebouwd. Hiermee wordt het onmogelijk om het apparaat zonder inloggegevens te kunnen resetten of gebruiken. De enige die het apparaat kan wissen of herstellen ben jij.
Met macOS Catalina komt deze functie ook naar de Mac. Alleen modellen met de T2 beveiligingschip ondersteunen deze functie. Dat zijn alles Macs vanaf 2018.
Om deze functies te kunnen gebruiken zijn iOS 13 en macOS Catalina vereist. Deze updates zullen in de herfst van 2019 verschijnen.