In mei 2018 gaat de nieuwe privacywetgeving (AVG) in. Ondernemers, ook ZPPers, moeten zich gaan verdiepen in de beveiliging van hun digitale data en de privacy van hun klanten. Deze versterkte verantwoordelijkheid zorgt voor veel verwarring en onrust, maar er is geen reden voor paniek. Als jij zorgt dat je weet welke gegevens je hebt, deze in kaart brengt, goed beveiligd en hier zorgvuldig mee omgaat is er niks aan de hand. In de afgelopen jaren heb ik in mijn artikelen veel aandacht besteed aan het onderwerp ‘beveiliging’. Er zijn veel, relatief simpele, stappen die je kunt nemen om de data op jouw Mac beter te beveiligen. Deze week zet ik de 6 belangrijkste voor je op een rijtje.
1. Maak gebruik van (veilige) wachtwoorden
Om te beginnen is het belangrijk dat je wachtwoorden instelt. Op je Mac, maar bijvoorbeeld ook voor specifieke documenten of notities. Zorg dat deze wachtwoorden veilig zijn door ze bijvoorbeeld te genereren met een wachtwoordmanager. Stel Touch ID of Face ID in als dat kan. Zorg ook dat je Mac niet onbeheerd achterblijft en stel hem zo in dat het wachtwoord na een paar minuten of kwartier stand-by weer moet worden ingevoerd. Bekijk in dit artikel 4 eenvoudige tips om de data op je Mac te beschermen met wachtwoorden.
2. Versleutel belangrijke data
Heb je persoonsgegevens op je Mac, iPhone of de back-ups daarvan staan? Overweeg deze dan te versleutelen. Een wachtwoord beschermt de data tot op zekere hoogte. Als de data niet versleuteld is, is het alsnog relatief gemakkelijk te benaderen bij bijvoorbeeld een datalek of brute force attack. Meer over het versleutelen van data vind je in het artikel over het beschermen van jouw data door middel van encryptie.
3. Schakel 2-staps-verificatie in
Veel online diensten bieden tegenwoordig 2-staps-verificatie aan. Hiermee voeg je een tweede beveiligingslaag toe aan je account en wordt het minder makkelijk om hierop in te breken. Je hebt namelijk naast het wachtwoord ook een code nodig om te kunnen inloggen. Deze code wordt meestal via SMS verstuurd of door een app gegenereerd. Pas na het intoetsen van deze code kan er worden ingelogd. Hieronder de belangrijkste diensten waarvoor je 2-staps-verificatie kunt (en wat mij betreft ook zou moeten) inschakelen:
Apple iCloud: https://www.passionsupport.nl/icloud/apple-id-beveiliging/
Dropbox: https://www.dropbox.com/nl_NL/help/security/enable-two-step-verification
Microsoft (One Drive): https://support.microsoft.com/nl-nl/help/12408/microsoft-account-about-two-step-verification
MoneyBird: https://www.moneybird.nl/blog/twee-staps-verificatie/
WordPress: https://en.support.wordpress.com/security/two-step-authentication/
Google: https://support.google.com/accounts/answer/185839?hl=nl
4. Bereid je goed voor op een mogelijke ransomware aanval
Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan iedereen overkomen: een ransomware aanval. Al je data wordt versleutelt en je kunt er zelf niet meer bij tot je enorme bedragen overmaakt aan malafide personen. Je kunt er dus maar beter op voorbereid zijn. In dit artikel over ransomware beschrijf ik in 5 stappen hoe je kunt zorgen dat je hier op berekend bent en kunt voorkomen dat je hierdoor data kwijtraakt.
5. Let op je online beveiliging
Je kunt je Mac of iPhone nóg zo goed beveiligen, maar als je als gebruiker maar in het wilde weg gaat klikken kun je nog steeds heel kwetsbaar zijn. Let dus op waar je op klikt, gooi phising mails meteen weg, installeer indien mogelijk alleen software afkomstig uit de App Store en zorg ervoor dat je software up to date is. Maak daarnaast gebruik van unieke wachtwoorden voor online accounts en schakel 2-staps-verificatie in. Vermijd openbare WiFi netwerken, maar maak je eigen hotspot of VPN verbinding als je hier bekend mee bent. Let op: niet alle VPN aanbieders zijn even veilige of betrouwbaar. Gebruik dus dit alleen als je zeker weet dat het veilig is. Bij twijfel, neem contact met ons op.
6. Maak een goede back-up om verlies van data te voorkomen
Het is niet alleen belangrijk dat je data beschermt is tegen onraad van buitenaf, maar ook dat je nadenkt over verlies of diefstal. Wat ben je kwijt als jouw Mac wordt gestolen? Ligt de data dan op straat, kun je morgen weer verder? Of als er brand uitbreekt? Heb je dan nog een back-up? Om dit slim te doen kun je het beste gebruik maken van Time Machine én de gouden 3-2-1 regel aanhouden. Zo weet je zeker dat je nooit hele belangrijke data kwijtraakt bij een ongelukje, diefstal of brand.
Wil je de beveiliging en digitale kwetsbaarheden van jouw bedrijf in kaart brengen en aanscherpen? Boek dan nu de 1 op 1 workshop: digitale kwetsbaarheden!
Meer van dit soort handige tips ontvangen? Meld je aan voor onze updates!
Vind je dit artikel interessant? Deel het via onderstaande buttons met je netwerk.
Bij de nieuwe update van apple komend najaar, worden de oude videoformaten niet meer ondersteund. Dus gebruik je veel video, dan moet je oude videoformaten eerst converteren naar het huidige formaat. Ook als je werkt met oudere versies van movie en/of Final Cut Pro is het opletten geblazen ivm de ondersteuning voor de oude videoformaten.
Ha Maarten,
Dat klopt inderdaad, dat is de upgrade naar Catalina. In dit artikel vertel ik hier alles over.
Groetjes,
Claire