Het is aan de orde van de dag. We werken steeds meer online en hackers kijken maar wat graag met ons mee. Als Apple gebruiker maak je de keuze voor een platform dat in de basis goed beveiligd is, maar helemaal onschendbaar zijn we natuurlijk niet. De grootste risico’s loopt men vaak door zelf onvoldoende op te letten of online te weinig beveiligingsmaatregelen te nemen. Om je een handje te helpen geven we 10 tips zodat jij je bewust en veilig online kunt begeven.
1. Gebruik liever geen gratis WiFi
Ben je in het buitenland of in een hotel of restaurant aan het werk? Dan is het verleidelijk om de gratis WiFi ter plaatse te gebruiken. Dat kan natuurlijk, maar wees je wel bewust van de risico’s hiervan. Het is makkelijk voor hackers om via deze gratis netwerken met je mee te kijken doordat zij zich voordoen als het gratis WiFi punt van het hotel. Gebruik dus, zeker voor bijvoorbeeld bankzaken, nooit een openbaar WiFi-netwerk.
Kan het niet anders, zorg dan dat je via VPN zelf een veilige tunnel opzet. Lees meer over VPN in ons artikel hierover.
2. Wees zuinig met online (cloud) opslag

Cloud diensten, zoals Dropbox en iCloud Drive, zijn prima te gebruiken om je bestanden in op te slaan en te synchroniseren met andere apparaten. Zeker bij Apple (iCloud) staan privacy en veiligheid hoog in het vaandel en is deze data goed beveiligd. Toch brengt het online bewaren van documenten altijd een risico met zich mee. Sla zeer gevoelige data dus niet op in “de cloud” en zorg ervoor dat je de data díe er staat goed beveiligd met onderstaande tips.
3. Activeer waar mogelijk altijd 2-staps-verificatie
Maak zo veel mogelijk gebruik van 2-staps-verificatie. Dit kan voor onder andere Dropbox (wordt vaak vergeten), iCloud, Gmail en WordPress, maar er zijn steeds meer diensten die dit mogelijk maken. Meer informatie over deze extra beveiligingslaag lees je in ons uitgebreide artikel over 2-staps-verificatie.
4. Zorg voor unieke wachtwoorden

Zorg dat de wachtwoorden die je gebruikt uniek en niet te makkelijk te raden zijn. Met veel online accounts is het bijna onmogelijk om overal verschillende wachtwoorden voor te bedenken en te onthouden. Om maar 1 wachtwoord te hoeven onthouden kun je het beste gebruik maken van een password manager. Dat maakt het een stuk makkelijker én veiliger.
5. Maak gebruik van een eigen server
Heb je veel gevoelige informatie (van derden) en wil je deze online kunnen benaderen of synchroniseren, maar geen gebruik maken van cloud opslag? Kies dan voor een eigen server. Hierbij heb je de data in eigen beheer. Uiteraard moet deze server wel worden beveiligd en onderhouden. Vraag ons naar de mogelijkheden of lees hier meer over de voordelen van een eigen server.
6. Verwijder spam mails
Klik nooit op links in e-mails van mensen die je niet kent of vertrouwt. Let hierbij op spelfouten, het afzend adres en typische spam mails (met onderwerpen als “u heeft een miljoen gewonnen”). De mails worden steeds “echter”, dus laat je niet belazeren. Soms zitten er zip of jpg bestanden bij. Download of open deze NOOIT en verwijder de mail direct. Hoe je om kunt gaan met spam lees je hier.
7. Installeer updates zodra het kan

Wacht niet te lang met het installeren van updates op de Mac. Zowel van programma’s als het besturingssysteem zelf. Dit komt de beveiliging altijd ten goede. Bij het uitvoeren van onze onderhoudsbeurt controleren wij de software ook altijd op belangrijke updates.
Voordat je een compleet nieuw macOS installeert is het raadzaam om te controleren of dit systeem ook compatible is met jouw programma’s. Ook is het verstandig om minimaal de eerste twee versies af te wachten op kinderziektes. Wij houden je via onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de stabiliteit van een nieuwe systeem.
8. Bescherm je Mac met Gatekeeper

Als je een Mac hebt kun je gebruik maken van Gatekeeper. Hiermee kun je ervoor kiezen enkel software toe te staan uit de App Store en bij Apple bekende (en gecontroleerde) ontwikkelaars. Zo voorkom je dat de Mac wordt vervuild met gevaarlijke programma’s. Gatekeeper is te activeren bij Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Algemeen.
9. Zet de Firewall aan
In dit menu kun je ook de Firewall aan zetten. Doe dit vooral als je gebruik maakt van een router zonder Firewall. In de meeste huizen en kantoren is dit al ingebouwd. Als wij ergens een router instellen of aanpassen zullen wij er altijd voor zorgen dat de Firewall is geactiveerd, maar zeker als je niet thuis bent (bijvoorbeeld in een onbekend kantoor of hotel) is het aan te raden de Firewall op de Mac te activeren. Bij Firewallopties... kun je instellen wat de Firewall precies wel en niet tegen moet houden.
10. Vermijd illegale software en files
Download nooit programma’s of bestanden van illegale komaf. Maak zo veel mogelijk gebruik van de App Store en bekende fabrikanten. Gebruik zeker geen Torrent programma’s of andere “gekraakte” licenties. De kans is groot dat er ongewild bestanden (of malware) meekomen en dit is altijd een risico.