Wij krijgen steeds meer vragen van klanten, zeker nu er meer wordt thuisgewerkt, over VPN (Virtual Private Network). VPN zou je meer online veiligheid, privacy en vrijheid geven, maar is dat ook zo? In welke gevallen is VPN een goede oplossing en wanneer is het onzin? Ik vertel je alles wat je moet weten over VPN.
Wat is VPN?
VPN staat voor Virtual Private Network. Hiermee leg je dus een afgeschermde privé-verbinding tussen jouw apparaat en een ander apparaat of netwerk. Dit kan het internet zijn of je eigen netwerk thuis of op kantoor. Door deze afgeschermde tunnel te gebruiken voor dataverkeer verkom je dat hackers en andere pottenkijkers jouw data verkeer kunnen zien of onderscheppen.

VPN als tunnel naar kantoor
In kantooromgevingen wordt VPN al heel lang gebruikt. Vooral als medewerkers thuiswerken en gebruik willen maken van de server die op kantoor staat. Om op een veilige manier verbinding te maken wordt eerst een VPN verbinding gemaakt naar het netwerk op kantoor. Jouw apparaat “denkt” dus dat deze op kantoor is. Hierdoor heb je toegang tot alle apparaten in dat netwerk waaronder een server of bijvoorbeeld printer. Deze VPN verbinding kan worden gemaakt door middel van een eigen server of router die dit ondersteunt. Je kunt er vaak voor kiezen het “normale internet verkeer” ook over VPN te laten gaan, maar het kan ook alleen de verbinding naar de server zijn.

VPN als tunnel naar het internet
Tegenwoordig zie je dat VPN ook vaak gebruikt wordt om een beveiligde verbinding te leggen naar het wereld wijde web. Omdat de VPN tunnel compleet is afgeschermd kan niemand jouw IP-adres en dus locatie achterhalen of het dataverkeer onderscheppen. Je bent dus anoniemer en beter afgeschermd tijdens het surfen. Dit is vooral prettig als je gebruik maakt van openbare netwerken waar de kans op hacks en cyber criminaliteit een stuk groter is dan in de thuisomgeving waar alleen jij en het gezin gebruik maken van het WiFi netwerk.
Aangezien je vaak geen eigen server thuis hebt staan om deze tunnel te maken, kun je gebruik maken van software van derden. Het nadeel hiervan is dat deze VPN providers vaak zelf wel bijhouden wat jij allemaal doet op internet. Je legt deze informatie hiermee dus wel in de handen van zo’n provider. De vraag is in veel gevallen wat er veiliger is: een VPN provider die jouw surfgedrag registreert of de kleine kans dat een hacker of cybercrimineel mee kan kijken.
Geografische blokkades omzeilen
VPN wordt ook gebruikt om geografische blokkades te omzeilen. Zo kun je vaak geen digitale live TV (zoals Ziggo Go) bekijken als je in het buitenland bent. De app detecteert dat jouw IP adres ergens anders is en blokkeert de stream. Door een VPN tunnel naar jouw eigen thuisnetwerk te maken laat je de app denken dat je thuis bent en kun je wel gebruik maken van de stream.
Een tweede voorbeeld is dat je in bepaalde landen, zoals China, niet vrij kunt internetten. Door via VPN te internetten als je in China bent kun je gewoon bij websites als Google omdat jouw locatie niet gedeeld wordt.
De voordelen van VPN
Het grote voordeel van VPN is de anonimiteit die je op het web krijgt. Gaat het om een kantooromgeving dan is de verbinding in zijn algemeenheid een stuk veiliger.
- Maak het hackers en cybercriminelen moeilijk door middel van een versleutelde tunnel
- Anoniemer het internet op: je IP-adres wordt niet gedeeld waardoor jouw locatie aan de hand van IP niet achterhaalbaar is.
- Je kunt op afstand inloggen op het netwerk thuis of op kantoor waardoor je toegang hebt tot de andere apparaten in dat netwerk (zoals servers en printers)
De nadelen van VPN
- De verbinding is via VPN altijd langzamer dan zonder VPN.
- Het geeft soms schijnveiligheid omdat het gebruik maken van een VPN provider zeker niet garandeert dat er niemand meekijkt of jouw surfgedrag registreert
- Maak je gebruik van een dienst of app van een VPN provider dan ben je afhankelijk van hun server/beveiliging en betaal je daar vaak voor. Daarnaast registreren zijn vaak jouw internetgedrag.
- Wil je een eigen VPN verbinding opzetten dan heb je een server of router nodig die dit ondersteunt.
Wanneer gebruik je VPN?
Ons advies is om VPN vooral te gebruiken als je vanuit huis toegang wilt tot het netwerk op kantoor óf als je regelmatig werkt op openbare WiFi netwerken waar de kans op cybercriminaliteit groot is. Werk je vooral thuis zorg dan dat je het WiFi netwerk goed beveiligd met een wachtwoord en weg blijft van malafide websites. Dan voegt een VPN verbinding namelijk niet veel toe. Sterker nog, je deelt dan jouw surfgedrag met een derde partij en dat wil je juist voorkomen. Wil je toch graag VPN gebruiken, zet dit dan indien mogelijk zelf op met een eigen server/router. Wij kunnen je daarbij helpen.
Waar moet je op letten?

Als je de dienst of app van een VPN provider gaat gebruiken dan zijn een aantal dingen belangrijk: de beveiliging (uiteraard) en de snelheid. De verbinding wordt altijd langzamer, maar de ene partij doet dit beter dan de ander. Doe goed onderzoek voordat je in zee gaat met een dienst. Gratis bestaat niet.
- Controleer of de VPN provider geen logboeken bewaard van jouw surfgedrag. Hopelijk houden ze zich aan deze belofte.
- Kies voor een wat grotere VPN provider met een goede reputatie en het liefste veel goede recensies. Dit zegt niet alles, maar is vaak wel een goede indicatie
- Gratis bestaat niet, dus kies voor een betaalde app. Als apps gratis zijn weet je bijna zeker dat ze jou surfgedrag registreren en opslaan.
Kom je er toch niet uit en wil je persoonlijk advies? Neem contact met ons op.
Als tevreden klant is mijn advies ProtonVPN: Zwitsers, geen data-tracking of -opslag en als je wilt gaat het over dubbele niet-EU servers zoals Ijsland en Zwitserland waar wettelijk is vastgelegd dat de privacy is gewaarborgd.