Als je plotseling op een andere plek moeten werken moet je improviseren. Misschien zijn de spullen die je hebt niet geschikt voor de nieuwe omgeving of wil je een extra werkplek creëren. Zeker in tijden van crisis kan dat een financiële uitdaging zijn. Daarom vertel ik je hoe je een Mac (thuis)werkplek kunt inrichten voor weinig.
Niet altijd nieuwe spullen nodig
Je hoeft natuurlijk niet allemaal nieuwe spullen aan te schaffen om een extra werkplek in te richten. Zo kun je kiezen voor een occasion Mac of misschien je huidige Mac een nieuwe functie geven. Zet je MacBook bijvoorbeeld iets hoger en sluit er een USB of bluetooth muis en toetsenbord op aan. Deze kunnen ook van andere merken zijn dan Apple. Met een extern toetsenbord en muis kun je zelfs je iPad inrichten als extra werkplek.
Occasion Mac
Macs gaan over het algemeen erg lang mee, ze worden hierdoor dus ook regelmatig tweedehands verkocht. Afhankelijk van je gebruik is het wel verstandig om niet een té oud model te kiezen. Na een jaar of 8 worden ze wel echt trager en zijn soms niet meer compatible met de laatste nieuwe software. Let daar dus op als je gaat rondkijken. Kies bijvoorbeeld een Mac van 3 tot 5 jaar oud. Dan kun je er, afhankelijk van je gebruik, ongetwijfeld nog een tijdje meer vooruit.

Er zijn verschillende plekken waar je zo’n tweedehands Mac kunt kopen. Winkels als LEAPP geven tegenwoordig zelfs een paar jaar garantie op de aanschaf van zo’n occasion. Ze verzorgen reparaties en hebben een webshop, makkelijker wordt het bijna niet. De prijzen zijn daardoor wel iets hoger dan bijvoorbeeld op Marktplaats, maar dan weet je niet goed wat je koopt natuurlijk. Wij kunnen ook voor je op zoek gaan naar een geschikte occasion. Neem daarvoor contact met ons op. Kom je er niet uit? Ik schreef eerder een blog over waar je op moet letten als je een tweedehands Mac koopt.
Mac upgrade
Staat er nog een oude Mac in de kast of hoek van de kamer? Misschien is deze nog een upgrade waard. Met een snelle SSD schijf, schone installatie en extra werkgeheugen is de Mac weer als nieuw! Lees hier meer over op onze Mac upgrade pagina.
Let op je zithouding
Om te zorgen dat je hele dagen lekker (thuis) kunt werken is het belangrijk om te letten om de juiste zithouding. Zo krijg je geen last van je nek en rug en is het gewoon een stuk prettiger werken. Belangrijk zijn de hoogte van je scherm, hoek van je armen en ondersteuning onder je voeten.

Het scherm op de juiste hoogte
De aanbevolen afstand tussen je ogen en het beeldscherm is zo’n 50 cm. Door het gebruik van een grotere, externe monitor is dit gemakkelijker te behalen. Daarnaast is zo’n scherm vaak ook hoger dan een MacBook. Hierdoor zit je er rechter voor en dat is beter voor je nek en rug.
Je kunt je MacBook eventueel nog op een verhoging zetten (gebruik bijvoorbeeld een stapel boeken) om ook dit scherm economisch verantwoord te blijven gebruiken. Hierbij kun je aanhouden dat de bovenkant van het scherm ongeveer op ooghoogte moet Heb je een MacBook en nog een oude iMac staan? Sommige modellen zijn geschikt om in te zetten als extern scherm. Heb je dit niet in huis dan kun je voor niet al te veel geld een prima HDMI monitor aanschaffen. Bij estunt zijn vaak geschikte tweedehands modellen te krijgen. Let wel even op de aansluitingen en zorg dat je de juiste adapters aanschaft indien nodig.
Als je MacBook hoger staat moet je wel een aparte muis en toetsenbord gebruiken. Je kunt kiezen voor die van Apple of voordeligere alternatieven zoals dit draadloze toetsenbord.
Zit je eettafel toch net iets te hoog? Zet dan een krukje onder je voeten en zorg dat deze plat op de grond kunnen rusten.
Gebruik gratis software
Heb je even geen geld om uit te geven aan dure software pakketten? Stap dan (tijdelijk) over op de gratis alternatieven.
iWork als alternatief voor Office
Wordt, Excel en Powerpoint zijn tegenwoordig al verkrijgbaar vanaf €69 per jaar. Maar ben je op zoek naar een gratis alternatief dan zijn de gratis Apple apps het proberen waard. Met Pages (tekstverwerking), Keynote (presentaties) en Numbers (spreadsheets) kom je vaak een heel eind. De apps zijn makkelijk in gebruik omdat ze erg veel op elkaar lijken. Daarnaast besteedt Apple altijd veel aandacht aan vormgeving waardoor je in een handomdraai een prachtige presentatie in elkaar zet! De apps zijn allemaal gratis te downloaden uit de Mac App Store.

Affinity als alternatief voor Adobe
Ook voor de Adobe pakketten is er een alternatief. Affinity heeft een Publisher, Designer en Photo applicatie ontwikkeld. Momenteel zijn de apps gratis 90 dagen uit te proberen en krijg je 50% korting op de aanschaf in verband met COVID-19. Let wel op: om InDesign documenten te openen met Affinity Publisher moet je deze eerst opslaan als .idml. Affinity bestanden zijn daarna helaas niet meer te openen met de Adobe pakketten.
Videobellen
Ook voor videobellen is er veel gratis software te gebruiken. Denk aan Skype, Zoom of FaceTime. Er is de laatste tijd veel te doen om het privacybeleid en de beveiliging van deze apps. Kies dus zorgvuldig. Gebruik je videobellen voor de zorg? Maak dan gebruik van speciale software. Deze is meestal niet gratis. Meer over de verschillende opties van videobellen vind je hier.