In tijden van veel thuiswerken en met de vakantie in zicht kan het soms lastig zijn om van al die apparaten af te blijven. Ik merk ook dat veel thuiswerkende ondernemers het soms lastig vinden om alles wat de kinderen doen op de mobiele apparaten in de gaten te houden. Gelukkig heeft Apple een aantal functies ingebouwd op de iPad en iPhone om ervoor te zorgen dat je verschillende beperkingen en apparaatvrije tijd kunt instellen. Ook handig als je zelf wat meer discipline wilt op het gebied van apparaatvrije tijd. Ik vertel je hoe je ervoor zorgt dat de iPad er niet met je kind (of met jou) van doorgaat door middel van de functie ‘Schermtijd‘
Waar blijft de tijd?

Het schermtijd menu onder de instellingen begint met een overzicht van jouw schermtijd van die dag. Je kunt in mooie grafiekjes en overzichten precies zien wat jij (of een van je kinderen) allemaal hebt gedaan op je apparaat. Klik op ‘bekijk alle activiteit’ om een uitgebreid overzicht te krijgen van jouw schermtijd in de afgelopen dagen/week, de meest gebruikte apps, het aantal keer dat je je apparaat hebt opgepakt (een beetje confronterend is het wel) en het aantal meldingen dat je van welke app hebt ontvangen. Mocht je willen weten welke apps jij het meest (en misschien wel iets te lang) gebruikt op een dag dan is dit overzicht heel handig.
Even niks…

Je kunt op de iPad en iPhone een schema voor apparaatvrije tijd instellen. Dat is een periode dat er geen gebruik kan worden gemaakt van het apparaat. Dit kan bijvoorbeeld in de avonduren zijn, tussen 22:00 en 07:00 uur. Het kan dagelijks hetzelfde zijn of per dag worden bepaald. Zo kun je dit schema bijvoorbeeld in het weekend anders instellen. Telefoon oproepen worden wel doorgelaten. Ga naar Instellingen > Schermtijd > Apparaatvrije tijd om de apparaatvrije tijd in te stellen.
Tijdslimieten instellen per app
Het is ook mogelijk om per app een limiet te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alle social media apps (of één specifieke app, bijvoorbeeld Facebook of Twitter) maximaal 30 minuten of een uur per dag kan worden gebruikt. 5 minuten voor het verstrijken van deze tijd krijg je een melding. Als de tijd verstreken is komt er een melding in beeld waarmee je deze tijd eventueel nog kunt verlengen of negeren. Stel je een aparte toegangscode in voor schermtijd, dan moet je eerst deze code intikken voordat je verder kunt. Ook applimieten kunnen per dag verschillend worden ingesteld. Ga hiervoor naar Instellingen > Schermtijd > Applimieten.
Communicatielimieten
Wil je de communicatie via telefoon, sms en FaceTime beperken tot alleen de personen in het adresboek? Dan kun je dit doen met communicatielimieten. Je kunt dit zowel tijdens schermtijd als tijdens apparaatvrije tijd apart instellen. Zo kun je er dus voor zorgen dat er bijvoorbeeld tijdens apparaatvrije tijd alleen gebeld kan worden met 1 specifiek contact.
Altijd Toestaan
Naast alle limieten is het ook mogelijk om aan te geven wat je wél wilt toestaan. Mag er bijvoorbeeld altijd gebruik worden gemaakt van alleen Berichten, FaceTime en Kaarten? Of wil je daar ook andere apps zoals Contacten, Buienradar of Mail aan toevoegen? Via Instellingen > Schermtijd > Altijd toestaan kun je dat per app aangeven.
Alle instellingen bij schermtijd kun je vergrendelen met een extra toegangscode. Zo zorg je ervoor dat de ingestelde limieten niet kunnen worden gewijzigd zonder deze code. Het zorgt er ook voor dat een applimiet niet meer kan worden uitgesteld zonder deze code. Bewaar de ingestelde code goed, want als je deze vergeet kun je zelf ook niks meer wijzigen. Dit is helaas niet te resetten zonder de iPhone te wissen.

Beperkingen en privacy
Je kunt ook algemene beperkingen aangeven. Dit is handig als je bijvoorbeeld jonge kinderen wilt beschermen tegen explicite inhoud op het web. Via Instellingen > Schermtijd > Beperkingen schakel je deze beperkingen in. Vervolgens kun je per categorie aangeven wat je wel en niet wilt beperken. Onder het kopje ‘beperkingen voor materiaal’ vind je de instelingen voor toegestaan materiaal uit de verschillende stores en op het web.
Het is ook mogelijk om te zorgen dat er geen apps kunnen worden geïnstalleerd of verwijderd. Hier kun je ook aangeven of in-app aankopen wel/niet zijn toegestaan en of er bij aankopen steeds een Apple ID wachtwoord vereist is. Ook hier kun je verschillende apps uitschakelen zodat deze niet kunnen worden gebruikt.
Onder het kopje privacy kun je precies zien welke apps gebruik mogen maken van bijvoorbeeld de microfoon of locatievoorzieningen. Deze instellingen kun je vergrendelen zodat nieuwe apps nooit toegang krijgen tot deze functionaliteiten. Kies hiervoor “sta wijzigingen niet toe” bij Instellingen > Beperkingen > Privacy.
Wijzigingen aan de apparaatinstellingen beperken
Om ervoor te zorgen dat er geen instellingen kunnen worden gewijzigd in de iPad of iPhone is er nog een laatste onderdeel: ‘sta wijzigingen toe’. Hier kun je bijvoorbeeld het wijzigen van de toegangscode blokkeren of alles onder ‘wachtwoorden en accounts’ blokkeren. Zo voorkom je dat een onoplettende gebruiker zichzelf per ongeluk buitensluit of een account met contacten en email verwijderd.
Schermtijd is er ook voor de Mac en kun je vinden bij Systeemvoorkeuren > Schermtijd. Toe aan digitale rust? Lees hier hoe je minder afleiding van je Apple apparaten krijgt.
Hey Clair,
Onder het kopje Communicatielimieten zeg je dat je de communicatie via telefoon, sms en FaceTime kan beperken tot alleen de personen in het adresboek. Dit geldt echter alleen voor Berichten (iMessages). Het versturen daarvan kan inderdaad beperkt worden, maar SMS’jes kunnen nog steeds verstuurd worden naar “alle apparaten die tekstberichten ondersteunen”. Hiervoor kan in de Berichten-app de optie “Stuur als tekstbericht” gebruikt worden. Deze verstuurde SMS’jes komen wel op de gespecificeerde factuur te staan van de telecom-provider, dus op die manier kun je wel achterhalen of er toch berichtjes zijn verstuurd in de schermvrije tijd. De enige manier om te voorkomen dat op deze manier toch berichten kunnen worden verstuurd is de Berichten-app te verwijderen uit het lijstje van “Altijd Toestaan”. Het grote nadeel daarvan is dat dan ook geen berichtjes meer verstuurd kunnen worden naar de ingestelde toegestane contacten.