We zijn behoorlijk afhankelijk van onze apparatuur. De meeste ondernemers kunnen geen dag zonder hun Mac en als het langer wordt zijn we in lichte paniek. Het is vaak de meest gebruikte tool in je onderneming.
Toch kan het iedereen gebeuren: de Mac start niet meer op. In sommige gevallen gaat het om problemen die een hardware-matige oorzaak hebben, zoals een defecte harde schijf en heb je extra hulp nodig. Maar in veel gevallen kun je het zelf oplossen met deze tips.
Verbodsbord

Als je alleen nog een verbodsbord in beeld ziet tijdens het opstarten betekent dat dat de geselecteerde opstartschijf wél een besturingsysteem bevat, maar dat de Mac deze niet kan gebruiken. Een collega Apple specialist legde dit uit door het te vergelijken met de auto die je parkeert op een druk parkeerterrein. Je wéét dat hij daar ergens staat, maar je kunt hem gewoon even niet vinden.
Wat je kunt doen
In de meeste gevallen is de eenvoudigste en snelste oplossing het opnieuw installeren van het besturingsysteem. De data is dan vaak nog gewoon in takt en de schijf hoeft dus niet gewist te worden. Een enkele keer is er meer aan de hand, bijvoorbeeld een corrupt volume (ik zal niet te veel in detail treden), en is het wissen en opnieuw installeren van de schijf onvermijdelijk.
macOS opnieuw installeren
Om macOS opnieuw te installeren zet je de Mac uit (even de aan/uit knop vasthouden). Start weer op terwijl je Command (⌘) + R op het toetsenbord ingedrukt houdt. Wanneer het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ wordt weergegeven, selecteer je ‘Installeer macOS opnieuw’ in het Apple-menu. Hierbij installeer je de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was opnieuw. De data blijft in principe gewoon in takt. Wij adviseren wel altijd vooraf een back-up te maken indien mogelijk.

Installeer verschillende versies van het besturingssysteem met onderstaande opstart toetscombinaties:
Command (⌘) + R: Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was
Option + ⌘ + R: Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac
Shift + Option + ⌘ + R: Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is
Mapje met vraagteken

Krijg je een knipperend mapje met een vraagteken te zien? Dan kan de Mac het besturingsysteem helemaal niet vinden. Het kan zijn dat je harde schijf kapot is of alleen onvindbaar (door bijvoorbeeld een defecte aansluiting).
Wat je kunt doen
We gaan er vanuit dat je gewoon probeert op te starten vanaf de interne harde schijf. Zet de Mac uit (even de aan/uit knop vasthouden) en start weer op terwijl je Command + R op het toetsenbord ingedrukt houdt. Wanneer het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ wordt weergegeven, selecteer je ‘Opstartschijf’ in het Apple-menu. Zie je de Macintosh HD of SSD staan? Selecteer deze dan en klik op ‘Herstart’.
Zie je deze niet? Selecteer dan het ‘Schijfhulpprogramma’ (Disk Utility) uit het hulpprogramma-menu. Kies hier voor je opstartschijf en klik op ‘schijf EHBO’ en klik op ‘Voer uit’ om de opstartschijf te controleren op problemen en deze te herstellen. Probeer de Mac nu weer op te starten als voorheen.

Nog geen succes? Start weer op van de Recovery partitie (met cmd + R) en installeer macOS opnieuw. Zie hierboven.
Ik zie alleen blauw of grijs scherm

Een voortdurend blauw of grijs scherm bij het opstarten van de Mac duid meestal op problemen met randapparatuur. Dit kan een externe schijf, tablet of bijvoorbeeld printer zijn.
Wat je kunt doen
Zet de Mac uit en ontkoppel alles behalve de stroom, muis en toetsenbord. Als de Mac nu juist opstart heeft het inderdaad te maken met een extern apparaat. Om dit uit te zoeken sluit je één voor één de apparaten weer aan en start je steeds op totdat het probleem weer opduikt. Gevonden? Google dan even op de naam van het product en het probleem wat je ondervindt. In veel gevallen zijn er meer gebruikers die hetzelfde probleem hebben of lost een driver/software update van de fabrikant het op.
Start de Mac ook niet door als er geen randapparatuur is aangesloten? Start dan op in ‘Safe mode’ door tijdens het opstarten de Shift-toets ingedrukt te houden. Er worden allerlei controles uitgevoerd en bepaalde software wordt nu niet automatisch geladen. Meestal helpt dit en kun je de Mac erna gewoon weer normaal opstarten. Zo niet, start de Mac op in Recovery modus zoals hierboven beschreven een doorloop dezelfde stappen.
Horen waar het fout gaat
Een Mac loopt tijdens het opstarten een aantal processen door. Sommige fouten worden aangegeven met een toon. Een aantal tonen zijn makkelijk te onderscheiden waardoor je eerder kunt herkennen waar het probleem zit:
- Eén toon, elke 5 seconden: er is geen werkgeheugen geïnstalleerd, zonder dit kan de Mac niet opstarten
- Doorlopend drie harde tonen en 5 seconden stilte: er zijn problemen met het werkgeheugen, controleer of vervang het
- Eén lange toon tijdens het indrukken van de aan/uit knop: een zogenaamde EFI ROM update is bezig (alleen bij oudere Macs), wacht tot de Mac opstart
Is het werkgeheugen vermoedelijk het probleem? Wij helpen je graag met het installeren of vervangen hiervan.
Er gebeurt…helemaal niks
Allereerst: controleer de stroomkabel. Sluit hem eventueel opnieuw aan. Check ook even of er wel stroom op het stekkerblok staat door een lamp of oplader aan te sluiten. Vervolgens gaan we kijken of het een display-probleem is. Hoor je een opstart geluidje of een ventilator aangaan? Zie je een LED lampje branden aan de voorkant van je MacBook? Wordt de CapsLock toets verlicht als je hem indrukt? Als dit zo is, is waarschijnlijk alleen je scherm defect. Gebruik je een extern scherm? Controleer dan of deze goed is aangesloten. Zo ja, probeer een ander scherm.
Wat je kunt doen
Is dit allemaal niet van toepassing? Stel dan de System Management Controller (SMC) opnieuw in. Hoe je dit moet doen verschilt per model. Op deze pagina kun je precies lezen hoe je de SMC opnieuw instelt bij jouw Mac.
Vóórdat het misgaat
Heb je de Mac weer aan de praat gekregen? Fijn! Vergeet niet een plan te maken voor de toekomst. Denk na over de gevolgen, mocht de Mac een keer écht niet meer opstarten. Kun je verder als je een paar dagen zonder Mac zit? Welke data ben je kwijt als de schijf kapot blijkt en de data die erop staat verloren is? Maak een plan of denk er in ieder geval over na.
Koop je via ons een nieuwe Mac? Dan kun je een service licentie afsluiten waarbij reparaties en een leenmachine ingrepen zijn. Zorg ten alle tijden voor een back-up, het liefst met de gouden 3-2-1 regel. Zo beperk je hoge (reparatie) kosten of dataverlies.
Is het je zelf niet gelukt, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je vaak helpen of doorsturen naar de juiste partij om je snel te kunnen helpen.
Hallo
Ik gebruikte mijn oude Mac uit 2010 als extern beeldscherm op mijn nieuwe Mac (2017). Nu is het besturingssysteem ge-update naar Catalina op mijn nieuwe mac en nu werkt dat niet meer. Sterker nog, de oude MAC start niet meer op (verbodsbord) dus waarschijnlijk is dat nieuwe besturingssysteem ook op die oude gezet en daar kan hij dan niet mee overweg. Alle opties op jouw website werken niet maar misschien komt dat omdat mijn toetsenbord denk ik niet communiceert met de oude Mac. Hoe kan ik dit nou oplossen??
groet
Milko de Jonge
Ha Miko,
Ik heb geen idee wat je gedaan hebt, maar een iMac uit 2010 kan helemaal niet naar Catalina updaten. Misschien is hij gewoon gecrasht en was het bij toeval toen je de andere Mac net geüpdatet had? Je moet sowieso even een apart toetsenbord aansluiten op de oude Mac om het probleem daar op te lossen. Misschien goed om hier professionele hulp bij in te schakelen? Je kunt het beste even langs een Apple Store, Apple Reseller of Apple Service Provider in de buurt gaan. Je kunt ook een afspraak met ons maken. Dit is niet iets dat we even via de reacties onder een blog kunnen troubleshooten.
Heel veel succes!
Claire
Ik heb een aanvullende vraag. Ik heb een 2017 4K Imac waarvan ik vermoedt dat de EFI Rom corrupt is geraakt. De Imac start op maar scherm blijft zwart. Als ik een extern toetsenbord aansluit can ik de NVRAM reset doen. Ik heb het scherm losgehaald en zie dat 4 van de 5 led’s branden maar de laatste dus niet. Met andere woorden, alles lijkt te werken behalve het scherm zelf. Ik heb vervolgens het scherm gewisseld met een andere 4K om het scherm te testen, en daar werkt het scherm 100%. Ik denk dus aan een corrupt EFI Rom. Hebben jullie nog suggesties?
Groeten en dank,
Ron
Ha Ron,
Je bent al een heel eind gekomen. Ik denk dat je deze vraag beter kunt stellen aan Apple reparateurs zoals Microfix of Mobile Hardware. Beide betrouwbare partners van ons. Zij leveren/beschikken over onderdelen en kunnen je ongetwijfeld verder helpen.
Succes!
Claire
Hallo
Bij het opstarten van onze oude imac krijgen wij de melding:
De finder kon niet worden opgestart omdat de volgende systeembibliotheek onvindbaar is.
Wat kunnen wij hier aan doen.
Ha Richard,
Er lijkt een fout te zitten in het macOS. Je kunt de Finder opnieuw opstarten (via > Forceer stop) of het macOS opnieuw installeren via de Recovery Mode. Dit laatste doe je door op te starten met cmd + R ingedrukt en hierna te kiezen voor ‘Installeer macOS opnieuw’. Maak wel een back-up voordat je dit doet.
Mocht je hiermee niet verder komen dan is het verstandig even aan te kloppen bij een Apple Service Provider in jouw buurt om ernaar te kijken.
Succes!
Claire
Geachte Claire,
Ik kan helaas niet meer opstarten met mijn IMac.
Het Apple logo is bij opstarten wel te zien met eveneens daaronder de opstartlijn. Echter kan hij de laatste 10% niet opstarten, ook bij herhaaldelijk opstarten.
Heb je voor mij de gouden tip?
Mvg,
Marnix
Ha Marnix,
Dat klinkt als een software probleem. Je kunt het beste beginnen bij het opnieuw installeren van het macOS. Zie “macOS opnieuw installeren” hierboven.
Succes!
Claire