Het wordt weer beter weer, dus we gaan met z’n allen vaker naar buiten. Ook kun je heerlijk een e-book lezen in het park of wat werken op een terrasje. Fijn! Maar wat als er iets met jouw iPad of iPhone gebeurd? Ben je hier voor verzekerd? Nee, is meestal het antwoord. “We hebben al zoveel verzekeringen”. Dat is waar, maar soms kan het heel slim zijn om het wél te doen. Zeker als de kosten ook nog eens aftrekbaar zijn voor je onderneming. Ik zocht het voor je uit en vertel je over de 3 slimste manieren om je iPad of iPhone te verzekeren.
1. Transparant met AppleCare+
De minst ingewikkelde verzekering die je voor je mobiele Apple apparaat kunt nemen is AppleCare+. Omdat dit niet werkt met premie, maar je het direct bij aanschaf van je iPhone of iPad koopt is het heel transparant.
Aanschaf
AppleCare+ moet bij aanschaf van het apparaat of binnen 60 dagen daarna worden gekocht en geregistreerd.
Kosten
Dekking
Gedekt zijn het apparaat zelf, de batterij (indien je deze tot minder dan 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit waarde kunt opladen) en de meegeleverde adapter en kabel.
Extra voordelen:
Naast de verzekering krijg je ook twee jaar lang telefonische support van Apple met betrekking tot de software. Ook is AppleCare+ overdraagbaar. Verkoop jij dus jouw iPad na een jaar door, dan kan de koper nog een jaar gebruik maken van deze dekking. De kosten zijn zakelijk aftrekbaar.
Nadelen:
Na twee jaar stopt de dekking. Je kunt deze verzekering niet meer aanschaffen als je het apparaat al langer dan 60 dagen hebt. Het eigen risico is behoorlijk hoog.
2. Buitenshuis dekking bij je inboedel
In je huis zijn je MacBook, iPhone en iPad vaak gewoon verzekerd op je inboedelverzekering. Buiten je huis is verlies en/of beschadiging meestal niet verzekerd. Er zijn daarom steeds meer verzekeraars die een ‘buitenshuisdekking’ aanbieden. Met deze dekking zijn spullen die zich niet in jouw huis bevinden toch verzekerd. Vaak is deze dekking een aanvulling die je kunt kiezen bij je inboedelverzekering. Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat ruim 60% van de iPad bezitters niet weet of hun inboedelverzekering een goede dekking biedt bij schade. Dat is dus iets om uit te zoeken.
Verzekeraars
De volgende verzekeraars bieden een buitenshuis dekking aan: Aegon, Delta Lloyd, Reaal, ASR, Avero, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer, SNS en Unigarant. De kosten en voorwaarden verschillen per verzekeraar, lees deze dus goed door.
Dekking
Let er op dat je ook ongelukjes meeverzekerd. Meestal is hier een All Risk dekking voor nodig.
Extra voordelen:
Deze verzekering is ook later nog af te sluiten. Er vallen meestal meer spullen onder de verzekering. Je verzekert namelijk een bepaald bedrag en niet een bepaald apparaat. Je kunt het dus gebruiken voor alle apparaten die je mee naar buiten neemt, ook je MacBook bijvoorbeeld.
Nadelen:
De kosten zijn vrij hoog en niet zakelijk aftrekbaar. Het gaat om verzekeringen voor particulieren. Het kan zijn dat jouw bedrijfsverzekering ook een deel buiten de deur dekt. Dit kun je het beste controleren bij je tussenpersoon.
3. Specifieke tablet of smartphone verzekering
Je kunt ook kiezen voor een aparte tablet- of smartphone-verzekering. Deze sluit je puur af voor de iPad of iPhone waar het om gaat. Ook wij bieden deze verzekeringen aan. Voor een vrij lage premie kun je het apparaat al verzekeren. Neem contact met ons op voor de voorwaarden en premies.
Kosten:
De premies liggen vrij laag. Tussen de €7 en €16 per maand.
Extra voordelen:
Het is los af te sluiten (wel binnen aanzienlijke tijd na aanschaf) en de kosten zijn zakelijk aftrekbaar.
Nadelen:
De verzekering moet kort na aanschaf worden aangegaan en is niet overdraagbaar.
Apple Care+ is een aanvullende dekking van Apple op een garantie die in Nederland en (eigenlijk heel de EU!!) vanzelf 2 jaar garantie geeft. De verkoper moet nl. het toestel garanderen voor de periode van twee jaar. Het maakt dus veel uit waar je het toestel koopt. Koop je het rechtstreeks bij Apple, koop je het bij een retailer van Apple, zoals Mediamarkt of LJS in Den Haag. Apple verkoopt graag via hun eigen Apple Store, het kan echter zijn dat de winkel om de hoek een betere service geeft. Mediamarkt en LJS staan bekend om hun coulance regelingen waar Apple nog een puntje aan kan zuigen. Daarnaast is er ten aanzien van hardware problemen de Europese en daarvan afgeleidt de Nederlandse wetgeving op het gebied van garantie. Binnen 1 jaar moet het apparaat worden omgeruild als het gaat om telefoontoestellen en tablets vanaf een bepaalde prijscategorie. Werken met refurbished materiaal mag niet van de rechter. Als er gerepareerd wordt, moet dat gebeuren met origineel en nieuw materiaal. Appe hield zich daar niet aan en is onlangs door de Nederlandse rechter hiertoe veroordeeld. Bij retailers als LJS staat service nog met een tweede hoofdletter geschreven en wel gratis cursussen voor Apple gebruikers. Je hoeft zelfs het apparaat daar niet gekocht te hebben. En als je een vraag hebt over instellingen helpen ze je aan de balie. Grootste belang bij het claimen van garantie is het kunnen overleggen van je aankoopnota. Vraag daarom altijd om een op naam gezette factuur. En bewaar een afdruk in je map thuis. Op die manier kun je altijd aantonen dat het apparaat van jouw is en dat het nog onder de 2 jaar garantie valt. Laat je niet te snel afschepen. Als de electronica van een apparaat het opgeeft, is het in 99,9% een kwaliteitsprobleem en dus voor rekening van de fabrikant.
Beste Maarten,
Bedankt voor je aanvulling en goed om te horen dat je zulke goede ervaringen hebt met LJS!
De blog waar je op reageert gaat over het verzekeren van je apparaat tegen vocht-, val- of stootschade en diefstal. Dit staat compleet los van garantie. Daarnáást is AppleCare+ ook een aanvullende garantie. Het consumentenrecht waar jij op doelt betreft namelijk ook een aantal onderdelen niet (batterij en accessoires) die AppleCare+ wel dekt. Het verzekeren van je apparaat via één van deze wegen is dus iets wat je kunt doen als je naast de garantie ook schade van buitenaf of diefstal wilt kunnen opvangen.
Ondanks de uitspraak van de rechter, juich ik persoonlijk het inzetten van refurbished modellen trouwens alleen maar toe. Het is een goede manier om nog goed werkende onderdelen uit defecte apparaten weer te hergebruiken. Iets wat we in deze tijd juist meer zouden moeten doen. In mijn ervaring gaat Apple ook heel coulant om met de garantie op deze omruil toestellen.
Groetjes,
Claire