Eén van de meest gehoorde onderwerpen bij ons op kantoor is het vraagstuk van de trage Mac. Veel klanten komen bij ons binnen omdat hun Mac traag is of lijkt. Op zijn minst erg vervelend als je een drukbezette ondernemer bent die vooral productief wil zijn. Reden genoeg dus om hier eens in te duiken. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van een trage Mac en wat kun je eraan doen?
De harde schijf is te vol
Waar een Mac erg slecht tegen kan is een te volle opstartschijf. Dit is de schijf waar het besturingsysteem en de gebruikers op staan, meestal is dat de enige schijf. Als deze te vol raakt is er onvoldoende ruimte om bestanden tijdelijk ergens neer te zetten waardoor er traagheid ontstaat. Een gezonde schijf heeft nog minstens 10% vrije ruimte beschikbaar. Je kunt controleren hoeveel ruimte jouw Mac nog heeft bij > Over de Mac > Opslag.
Symptomen
- Regelmatig “strandballen” (draaiende gekleurde muisaanwijzer)
- Langzaam opstarten
- Traagheid en vastlopen tijdens het gebruik van Finder (mappen en bestanden)
Wat je kunt doen
Als jouw Mac minder dan 10% vrije ruimte hebt moet je dringend gaan opruimen. Om dit slim te doen kun je gebruik maken van mijn stappenplan.
De hardware is niet (meer) toereikend
Het kan ook zijn dat de hardware van je Mac niet (meer) geschikt is voor jouw huidige manier van werken. Dit zien we bij wat oudere Macs vaak. De software is wel steeds veeleisender geworden, maar aan de Mac is nooit iets geüpgraded. Het kan ook zijn dat de harde schijf aan het einde van zijn levensduur is.
Symptomen
- Dezelfde als bij een volle harde schijf (zie hierboven), maar er is nog voldoende vrije ruimte
- De Mac wordt vooral traag als er veel van hem gevraagd wordt (veel tegelijk open)
Wat je kunt doen
Dit is wat lastiger te constateren dan een volle harde schijf. Via Activiteitenweergave (Programma’s > Hulpprogramma’s) kun je wat beter zien wat er precies gebeurt. Het tabblad ‘Geheugen’ laat zien hoeveel werkgeheugen er wordt gebruikt ten opzichte van wat erin zit. Is het grafiekje geel of rood dan wordt het tijd voor wat extra werkgeheugen. In de meeste gevallen is dit vrij gemakkelijk uit te breiden. Vraag ons om advies.
Als er voldoende werkgeheugen beschikbaar is kan het ook zijn dat je harde schijf, door bijvoorbeeld slijtage, trager is geworden of misschien zelfs stuk is. Een Mac Upgrade kan dan wonderen doen. Door de Mac te voorzien van een SSD schijf en (indien mogelijk/nodig) werkgeheugen uit te breiden krijgt jouw Mac een enorme snelheidsboost. Meer informatie over de Mac Upgrade vind je hier: https://www.passionsupport.nl/mac-upgrade/.
De software geeft problemen
Software kan ook traagheid vooroorzaken. Programma’s slaan vaak tijdelijke bestandjes en voorkeuren op om je snel van dienst te kunnen zijn als ze worden opgeroepen. Helaas komt het wel eens voor dat deze bestandjes corrupt raken. Ook komen bugs (foutjes) voor in de software zelf waardoor traagheid wordt ervaren.
Symptomen
- Specifieke programma’s zijn traag, bij het afsluiten hiervan is er niks meer aan de hand
- Komt vaak voor bij onder andere Mail en Safari
Wat je kunt doen
Zorg dat je software (ook je macOS) up-to-date is. Ga hiervoor naar de App Store en klik op ‘Updates’. Maak tijdelijk bestanden (cashes) leeg waar mogelijk. Lees hier hoe je dat voor Safari doet. Bij Mail is het iets lastiger. Neem contact met ons op als je hier advies over wilt.
Het netwerk is niet snel genoeg
Soms lijkt de Mac traag te zijn, maar ligt het eigenlijk aan het netwerk.
Symptomen
- Traagheid bij laden websites en inladen mails
- Synchroniseren clouddiensten (Dropbox/iCloud) duurt erg lang
Wat je kunt doen
Doe een speedtest en kijk hoeveel Mbit/s jouw downloadsnelheid is. Vergelijk dit met de gemiddelde snelheden en weeg dit af tegenover jouw gebruik. Op deze website kunt je een overzichtelijke tabel vinden en een speedtest doen.
Is je Mac nog steeds traag of kom je er niet uit? Wij helpen je graag met het onderhoud van jouw Mac(s)! Neem contact op voor een advies op maat. Let op: de oplossing is nooit om een schoonmaakprogramma zoals MacKeeper of MacCleaner te installeren. Hierdoor wordt de ellende vaak alleen maar groter. Je kunt hier lezen waarom.
Meer van dit soort handige tips ontvangen? Meld je aan voor onze updates! Vind je dit artikel interessant? Deel het via onderstaande buttons met je netwerk.