De Notities-app van Apple werd in 2012 geïntroduceerd met de komst van OS X 10.8 Mountain Lion. Sindsdien heeft de app er een heleboel functies bijgekregen maar is toch eenvoudig en overzichtelijk gebleven. Hij is niet voor niets zo geliefd bij Apple gebruikers. Ook met macOS Monterey voegde Apple er nog een nieuwe functie aan toe: ‘Quick Notes’. De hoogste tijd dus om er eens wat verder in te duiken. Ik help je alles uit de Notities-app op je Mac, iPhone en iPad te halen.
Checklisten, tabellen en afbeeldingen toevoegen

Wie denkt dat de Notities-app alleen geschikt is voor korte stukjes tekst heeft het mis. Tegenwoordig kun je allerlei toeters en (ta)bellen toevoegen aan je digitale krabbels. Zo is het mogelijk om checklisten toe te voegen waardoor het een hele handige tool is voor het maken van bijvoorbeeld boodschappen- of vakantie/inpaklijstjes.
Tip: Geef op de Mac ook aan dat afgevinkte items naar onderen worden verplaatst. Zo heb je nóg meer overzicht.
Ook het invoegen van een tabel, link of afbeelding is een fluitje van een cent. Met één tik op het plus-icoon (iPhone) of door op het icoon in de grijze balk te klikken (Mac) kun je verschillende soorten items toevoegen.

Scans maken
Wil je graag een bonnetje, plattegrond of ander document bewaren in je notities dan is dat mogelijk via de scanfunctie. Hiervoor heb je wel een iPhone nodig. Tik op je iPhone (of Mac) in de Notities-app op het foto-icoon en vervolgens ‘Scan documenten’. Op de iPhone opent de camera waar je het document dat je wilt scannen voor moet houden. Je hoeft nergens op te tikken, zodra de camera het item detecteert wordt er een foto gemaakt. Deze afbeelding wordt direct geoptimaliseerd en je krijgt de kans het beeld zelf nog bij te snijden of een filter toe te passen. Tik linksboven op ‘Gereed’ en vervolgens op ‘Bewaar’ als je klaar bent met scannen. De scan wordt nu toegevoegd aan je notitie.
Overzicht bewaren
Als je veel notities verzameld kan het, net als op je bureau op kantoor, nogal eens een zooitje worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om orde in de chaos te scheppen. Komen ze:

Mappen maken
Door in de navigatiekolom aan de linker kant mappen te maken kun je structuur aanbrengen. Maak een nieuwe map op de Mac via Archief > Nieuwe map. Een notitie kan aan zo’n map worden toegevoegd door simpelweg te slepen (Mac) of je vinger even vast te houden op een notitie en te kiezen voor ‘Verplaats’ (iPhone). Je kunt zelfs submappen aanmaken als je wilt.
Tags gebruiken
Vanaf iOS 14 en macOS 11 is het ook mogelijk om tags te gebruiken zodat je notities nog makkelijker kunt terugvinden. Gebruik hiervoor de hashtag (#) en tik hierachter gelijk een woord, bijvoorbeeld #administratie. Alle notities die deze tag meekrijgen kun je gemakkelijk terugvinden door erop te zoeken via het vergrootglas rechtsboven. Je kunt ook een slimme map aanmaken waarin automatisch alle items met bijbehorende tags worden gebundeld.
Notities vastmaken
Raadpleeg je bepaalde notities dagelijks of wil je er gewoon snel bijkunnen? Dan kan het handig zijn deze vast te maken aan de bovenkant. Zo heb je altijd direct toegang tot deze items ook al is het lang geleden dat ze zijn aangepast. Dit kan op de Mac via Archief > Maak notitie vast. Op de iPhone tik je op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens ‘Maak vast’.

Notities beveiligen
Bewaar je gevoelige gegevens in je Notitie-app dan is het aan te raden deze te beveiligen met een wachtwoord. Dit kan slechts één wachtwoord zijn voor alle notities die je wilt beveiligen, maar kan per notitie bepaald worden. Op de Mac kan dit via Archief > Vergrendel notitie. Op de iPhone hou je je vinger kort vast op de notitie en kies je voor ‘Vergrendel notitie’.
Wij raden je af om hele gevoelige informatie zoals wachtwoorden op te slaan in de Notities-app ook al heb je deze beveiligd. Gebruik hiervoor liever een wachtwoord manager of de iCloud sleutelhanger. Er is ook geen back-up van je iCloud notities dus zorg dat je belangrijke bestanden ook opslaat op je Mac.
Quick Notes gebruiken
Met Quick Notes kun je razendsnel een nieuwe notitie aanmaken en bijwerken. Deze functie is alleen beschikbaar voor macOS Monterey en iOS 15 of nieuwer. Je kunt zo’n snelle notitie op verschillende manieren maken:
- Gebruik de toetscombinatie: Q en de Fn (of de wereldbol)-toets.
- Plaats de muisaanwijzer in de interactieve hoek voor een snelle notitie (dit is standaard de rechteronderhoek van het scherm) en klik op de notitie die verschijnt
- Via het deelmenu in Safari
Vervolgens zie je deze snelle notitie terug op je iPhone bovenaan de mappen en kun je snel terugschakelen om de notitie bij te werken.
Samenwerken
Net als in een iCloud Drive map is het ook mogelijk om samen te werken aan notities. Degene waarmee je samenwerkt moet hiervoor wel een Mac of iPhone en Apple ID hebben. Daarnaast moet ook notities zijn aangevinkt bij de iCloud voorkeuren.
Nodig iemand uit voor een notitie via het icoon met het poppetjes en plus-teken. Kies welke bevoegdheid de ander krijgt en nodig deze vervolgens uit via bijvoorbeeld Mail of Berichten. Na acceptatie kunnen je de notities beiden zien en (indien aangegeven) bewerken.
Synchroniseren via iCloud

Notities kun je synchroniseren met al je Apple apparaten via iCloud. Log hiervoor op al je apparaten in bij hetzelfde iCloud account en ga naar Systeemvoorkeuren of Instellingen > Apple ID of iCloud en zet het vinkje bij Notities overal aan.
Als je op een Mac werkt en je hebt ook een iPhone die beiden gebruik maken van iCloud voor notities, kun je zelfs een tekening toevoegen die je op je iPhone maakt*. Klik hiervoor in de Notities-app op de Mac op het foto-icoon en kies voor Voeg tekening toe. Vervolgens kies je op je iPhone een penceel en kleur en tik je na het tekenen op ‘Gereed’. De afbeelding verschijnt nu ook op je Mac. Handig toch?
* Voor deze functie is een WiFi-verbinding vereist
Tip: heb je een iOS apparaat en Apple Pencil? Dan kun je deze ook gebruiken om te tekenen in de Notities-app.