Afgelopen juni kondigde Apple het nieuwste macOS 11 aan. Met een hoop verbeteringen in de achtergrond, een compleet vernieuwde look en ondersteuning voor de nieuwe Apple Silicon M1 chips. Op 12 november 2020 werd de update voor iedereen met een compatibel Mac beschikbaar. Om problemen te voorkomen kun je het beste, voordat je gaat upgraden, een aantal voorbereidingen te treffen. Ik vertel je hoe jij je Mac in 5 stappen klaar maakt voor macOS 11 Big Sur.
Kan ik macOS Big Sur installeren op mijn Mac?
macOS 11.0 is niet met elke Mac, die nu Catalina kan draaien, compatible. De Macs die wel worden ondersteund zijn:
- MacBook 12″ 2015 model en nieuwer
- MacBook Air 2013 model en nieuwer
- MacBook Pro eind 2013 model en nieuwer
- Mac mini 2014 model en nieuwer
- iMac 2014 model en nieuwer
- iMac Pro 2017 model en nieuwer
- Mac Pro 2013 en nieuwer
1. Zorg voor een recente een back-up

Voordat je überhaupt iets gaat opruimen of updaten op een Mac is het verstandig een goede back-up te maken. Het handigste is om dit te doen met het ingebouwde Time Machine. Maak je nog helemaal geen back-ups? Dan is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan. Zorg onder andere dat je je houdt aan de gouden 3-2-1 regel. Zonder back-up raden wij af om te upgraden naar macOS Big Sur.
2. Maak voldoende ruimte vrij en ruim op
Om snel en stabiel te kunnen werken heeft de Mac minimaal zo’n 10-15% vrije ruimte nodig. Voor de upgrade naar Big Sur is minimaal 30GB nodig. Daarna moet je dus nog een marge van ongeveer 15% overhouden. Dat is best aanzienlijk. Zorg dus dat je voldoende ruimte hebt voordat je de upgrade uitvoert. Liever iets teveel dan te weinig. Hoeveel ruimte je nu in gebruik hebt kun je vinden bij > Over deze Mac > Opslag.

Om ruimte te maken, of gewoon lekker met een schone lei te kunnen beginnen, is het verstandig vast te beginnen met een grote schoonmaak. Eerder maakte ik al een stappenplan om je Mac eens flink op te ruimen.
3. Controleer je Mac op verouderde programma’s
Sinds macOS 10.15 Catalina ondersteunt macOS geen 32-bits apps meer. Vanaf 2018 moesten alle nieuwe apps al 64-bit zijn en in juni 2018 geldt dat ook voor updates van bestaande apps in de Mac App Store. Bekende applicaties die nog 32-bit zijn, zijn Office 2011 en Adobe CS5. Zorg dus dat je overstapt naar nieuwere versie van de software zodat je straks ook weer gebruik kunt maken van deze programma’s. Hier lees je precies waarom sommige Mac apps straks niet meer werken en wat je eraan kunt doen.
Heb je nu al Catalina? Dan heb je deze stap al gemaakt en zal dat onder Big Sur niet verder veranderen. Wel kan het zijn dat bepaalde apps niet (goed) werken onder Big Sur. Raadpleeg daarvoor de website van de ontwikkelaar of update de app.
Omdat Big Sur in de achtergrond anders in elkaar zit kan het zijn dat back-up programma’s zoals Carbon Copy Cloner of SuperDuper niet meer goed werken. Ook diverse anti-virus pakketten en VPN software zul je, voor de upgrade naar Big Sur moeten updaten. Controleer voor de laatste updates en meer informatie hierover de website van de betreffende ontwikkelaar.
4. Update Catalina en je programma’s naar de laatste versie
Voordat je Big Sur installeert is het belangrijk dat al je huidige apps up-to-date zijn. Ga naar de App Store en klik op ‘Updates’. Voor het updaten van Catalina zelf ga je naar Systeemvoorkeuren > Software-update. Vergeet niet vooraf een back-up te maken (zie stap 1).
5. Koop een nieuwe back-up schijf

Het maken van Time Machine back-ups werkt vanaf Big Sur op basis van een ander filesysteem: APFS. Hierdoor wordt het maken van back-ups vooral een stuk (zo’n 2-3 x) sneller. Heb je nu al Time Machine ingesteld dan veranderd er voor jou niets. Wil je gebruik maken van het snellere APFS dan zul je Time Machine opnieuw moeten instellen (en dus opnieuw beginnen met het maken van back-ups). Het kan slim zijn om hier een nieuwe externe schijf voor aan te schaffen zodat je de oude versies nog kunt bewaren, just in case. Het nadeel van APFS is wel dat je deze back-up schijf vervolgens alleen kunt gebruik voor het maken van Time Machine back-ups en ook alleen maar voor déze Mac, niet voor nog een tweede of derde machine. Wil je dit toch dan kun je partities maken met het schijfhulpprogramma. Uiteraard kunnen we je hiermee helpen als je er niet uitkomt.
Wat er allemaal nieuw is in macOS Big Sur lees je hier.
vraag; je schrijft:
“Het nadeel van APFS is wel dat je deze back-up schijf vervolgens alleen kunt gebruik voor het maken van Time Machine back-ups en ook alleen maar voor déze Mac, niet voor nog een tweede of derde machine. ”
Maar als mijn Mac stuk gaat en ik een nieuwe koop, kan ik dan nog wel met die back up deze Mac in gebruik nemen m.b.v. de back up van de kapotte, oude Mac?
Jazeker Stefan!
Groetjes,
Claire