Samen met het uitkomen van macOS 11 Big Sur in het najaar van 2020, kreeg ook Apple’s browser Safari een complete make-over. De browser is niet alleen een stuk sneller geworden (als we Apple moeten geloven wel 50% sneller dan Google Chrome) maar ook een stuk zuiniger. Erg fijn als je een MacBook hebt die je vooral gebruikt om te surfen op het web.
Naast het feit dat Apple onder de motorkap veel gesleuteld heeft zijn ook de looks aangepast en handige functies toegevoegd. Apple zet vooral in op gebruikersvriendelijkheid en privacy zoals we van ze gewend zijn. Hieronder werp ik een blik op 5 nieuwe functies in Safari onder Big Sur.
Lees meer over het upgraden naar Big Sur in ons artikel hierover.
Lees hier waarom je beter Safari kunt gebruiken dan Google Chrome.
1. Een nieuwe startpagina
Wat direct opvalt is het compleet vernieuwde Safari startpagina. Een groot voordeel is dat je deze pagina volledig kunt aanpassen naar je eigen wensen. Zo kun je onder andere:

De achtergrond aanpassen
Door in de rechterbenedenhoek te klikken op het instellingen-icoon kun je zelf een gewenste achtergrondafbeelding toevoegen aan de startpagina. Je kunt kiezen uit de standaard achtergronden van Apple of zelf een afbeelding kiezen.
Je startscherm personaliseren
In hetzelfde menu kun je precies aangeven wat je wel en niet op je startpagina wilt zien. Zo kun je eigen favorieten, je leeslijst en zelfs suggesties van Siri aan- of uitzetten.
Een privacyrapport bekijken
Helemaal nieuw is het Privacyrapport. Hiermee kun je in één oogopslag zien hoeveel trackers Safari voor je heeft tegengehouden. Meer hierover bij punt 2.
2. Beveiliging en privacy
Met Safari 14 zet Apple volledig in op beveiliging en privacy. Ze willen je vooral meer inzicht geven in hoeveel je gevolgd wordt op het web en wat Safari daar tegen doet.

Privacy en monitoring
Het privacyrapport op de startpagina toont hoevaak Safari in de laatste zeven dagen trackers heeft geblokkeerd om je te volgen. Meer over deze zogenaamde tracking cookies kun je lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als je op deze widget klikt krijg je het volledige rapport te zien met meer informatie over deze trackers. Zo zie je duidelijk welke websites jou in de afgelopen 30 dagen het meeste hebben willen volgen en hoeveel Safari daarvan heeft weten te blokkeren.
Op elke website kun je links van de adresbalk ook het privacy-icoon vinden. Als je daarop klikt krijg je te zien welke trackers deze specifieke website op dit moment gebruikt.
Gelekte wachtwoorden opsporen
Met de ingebouwde wachtwoordmanager (sleutelhanger) helpt Safari je al jaren om je wachtwoorden sterk en veilig te houden. In Safari 14 onder Big Sur wordt daar nog een functie aan toegevoegd. Je wordt namelijk gewaarschuwd als je wachtwoorden gebruikt die op om welke reden dan ook zijn uitgelekt.
Ga hiervoor naar Safari > Voorkeuren > Wachtwoorden, voor je Mac wachtwoord in en klik op het vinkje naast “Detecteer wachtwoorden die voorkomen in bekende datalekken.” Aan het uitroepteken achter de wachtwoorden kun je vervolgens zien welke wachtwoorden vaker worden gebruikt, te makkelijk zijn of voorkomen in een datalek. Verander deze wachtwoorden zo snel mogelijk. Lees ook mijn artikel over gelekte wachtwoorden.
3. Pagina’s vertalen
Apple heeft nadat ze hun eigen vertaal-app voor iPhone en iPad lanceerden ook een vertaalfunctie toegevoegd aan Safari. Helaas maakt Nederlands nog geen deel uit van deze proefversie, maar de meest gesproken talen zoals Frans en Engels wel. Het mooie is dat Apple de website vertaalt zonder iets aan de lay-out te veranderen en het dus een exacte weergave is van het origineel, maar dan in een andere taal.
Om de vertaal functie toch te kunnen uitproberen moet je één van de talen die wél wordt ondersteund toevoegen aan je voorkeurstalen op de Mac. Dit doe je bij Systeemvoorkeuren > Taal en regio. Klik linksonder op het plusje en voeg een ondersteunde taal toe die jij spreekt, bijvoorbeeld Engels. Selecteer hierna Gebruik Nederlands. Nu kun je in Safari op elke website in een ondersteunde taal de vertaalknop vinden. Deze bevindt zich rechts naast de URL in de adresbalk.

De vertaal functie is op dit moment beschikbaar voor de volgende talen: Engels, Spaans, Chinees, Frans, Duits, Russisch en Braziliaans Portugees.
4. Tabbladen en previews

Om het werken met meerdere tabbladen wat overzichtelijker te maken zijn er favicons (kleine icoontjes) toegevoegd aan openstaande tabbladen. Daarnaast kun je ook een voorbeeldje van de site zien door de muis aanwijzer kort boven het tabblad te houden.
5. Extensies in de App Store
Door extensies te gebruiken in een browser kun je extra functies toevoegen. Derde partijen kunnen deze extensies aanbieden en zo de integratie met jouw browser en dus jouw online ervaring verbeteren. Een voorbeeld hiervan is 1Password die, via een extensie, jouw opgeslagen wachtwoorden automatisch voor je invult binnen Safari.
Sinds Safari 14 en Big Sur kunnen ontwikkelaars hun extensies makkelijker aanbieden via de App Store. Ga naar Safari > Safari-extensies om het aanbod te bekijken. Via Safari > Voorkeuren > Extensies kun je deze extensies bekijken, activeren of weer verwijderen.
Fijn artikel. Dat icoon voor instellingen zie ik niet op mijn bureaublad. Moet ik dat ergens aanzetten?
Ha Debbie,
Dat zit in het startscherm van Safari. Als je Safari even opnieuw opstart (en je hebt de laatste versie van Safari geïnstalleerd) dan zie je dat waarschijnlijk vanzelf rechtsonder staan. Zo niet dan moet je in Safari even naar Bladwijzers > Toon startpagina.
Succes!
Claire
Ok haha, had het stukje ‘in Safari’ in de titel gemist. Ik gebruik Chrome, niet Safari. Thanks!
Ha Debbie,
Oh haha, detail. Misschien is dit artikel dan nog interessant voor je.
Groetjes,
Claire