In september 2016 lanceerde Apple een nieuw product. De draadloze versie van haar wereldberoemde oordopjes: de AirPods. Inmiddels zijn de witte dopjes aardig ingeburgerd en zijn we redelijk gewend aan de aparte vorm en relatief hoge prijs. Tijdens Cyber Monday was het zelfs een van de best verkochte producten. Voor mij het moment de oordopjes eens goed uit te proberen. Deze week vertel ik je waarom de AirPods dé draadloze headset is voor je iPhone.
Het koppelen gaat bijna vanzelf

Het koppelen gaat bijna vanzelf – Animatie door Apple Inc.
De Apple ervaring is al meteen compleet op het moment dat je de AirPods uit hun doosje haalt. Ze worden geleverd met een prachtig, wit glanzende bewaarcase waarin ze ook kunnen worden opgeladen. Zodra je dit doosje openklapt en naast je iPhone houdt (hier moet Bluetooth op zijn ingeschakeld) geeft de telefoon een melding en instructie om de AirPods te koppelen. Bij akkoord is er direct verbinding en klaar is kees. Binnen 10 seconden ben je up and running, dat is nog eens plug and play. Wil je later met een andere telefoon koppelen? Dan houdt je het kleine knopje aan de achterkant van de case ingedrukt tot het statuslampje wit knippert.
Opladen gaat snel
Aangezien de AirPods gekoppeld zijn aan je iPhone kun je hier ook op zien wat de status is van de batterij. Dit kan via een Widget of simpelweg door je oortjes naast de iPhone te houden en open te klappen. De batterijstatus verschijnt direct in beeld. Het statuslampje in de case geeft ook aan wat de status is: groen betekent opgeladen en oranje betekent dat er minder dan één batterijlading resteert. Je kunt de case opladen met elke lightning kabel, dus gewoon die van je iPhone.
Momenteel krijg je vijf uur luistertijd of twee uur gesprekstijd met een volledige lading. Aangezien de bewaarcase ook als oplaadstation werkt kun je met een volledig opgeladen case zelfs tot elf uur aan de telefoon hangen. Het opladen in de case gaat erg snel waardoor je niet lang hoeft te wachten als je oortjes leeg zijn.
Apple geeft zelf nog wat tips voor optimaal gebruik van de batterij:
- Om je AirPods opgeladen te houden, moet je ze in de case doen als je ze niet gebruikt.
- Als je je AirPods met oplaadcase oplaadt, behaal je de beste en snelste resultaten als je daarvoor een USB-oplader voor de iPhone of iPad gebruikt of als je ze aansluit op je Mac.
- Als de oplaadcase herhaaldelijk wordt geopend en gesloten, kan dat een negatieve uitwerking op de batterijlading van de case hebben.
Mijn ervaring is dat het opladen snel gaat en naar mijn gevoel niet erg vaak hoeft mits je ze na elke gesprek in de oplaadcase terug doet.
Bellen met de AirPods is handig
Als ondernemer zit ik veel aan de telefoon. Klanten bellen in principe de hele dag door. In de auto, op kantoor, thuis en op de fiets. Ik gebruikte daar vaak al mijn (standaard) oordopjes voor aangezien ik mijn handen dan vrij heb, maar zeker in de auto was het erg onhandig. Ik heb helaas geen luxe carkit, dus dat was best een probleem. Gewone headsets bleven nooit zitten in mijn kleine oortjes. Ik heb er veel gehad en ze ook allemaal weer weggedaan. Het zat voor geen meter, klonk voor geen meter en de batterij moest worden opgeladen met de adapter die na een week kwijt was.
Toen kwamen de AirPods. Zodra je ze in je oor doet worden ze ingeschakeld en maken ze verbinden met je toestel. Zo kun je snel een gesprek overnemen. De pasvorm is voor mij ideaal. Ze blijven goed zitten en eigenlijk voel ik ze niet eens. Daarnaast kunnen mensen mij heel goed verstaan en ik hun ook. Dit komt onder andere door de slimme noisecanceling, deze techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt gedempt terwijl het geluid van je stem helder blijft. Er is ook geen uitval of storing te hoorbaar.
Het geluid is warm en vol
Wil je naast bellen ook af en toe muziek luisteren? Ook dan zijn de AirPods een goede keuze. De audiokwaliteit is zeer goed voor dit formaat oortjes. Als je bedenkt wat voor techniek er in zit (batterij, bluetooth chip en de microfoon) blijft er weinig ruimte voor de speakertjes. Toch is Apple erin geslaagd om een goede warme sound neer te zetten. De lage tonen zijn wel erg aanwezig. Daarentegen klinkt alles wel warm en vol en bijkomend voordeel is dat je de oortjes daardoor snel zachter zet. Ook is het een niet volledig afsluitend oortje, je hoort dus altijd nog een beetje omgevingsgeluid. Zo mis je bijvoorbeeld niet het verkeer om je heen.
Slimme bediening zoals je van Apple verwacht
Met de draadloze versie gaat een handige feature van de traditionele oordopjes helaas verloren. De afstandsbediening op de kabel gebruikt ik vaag voor pauze, play, Siri en het volume. Helaas zit de laatste mogelijkheid niet op de AirPods maar aan de rest is uiteraard gedacht. Dit kan per oortje verschillen en is in te stellen via het bluetooth menu op je iPhone via het i-symbool. Door twee keer te tikken op één van de oortjes kun je het volgende doen:
- Siri activeren
- Audio afspelen en pauzeren
- Naar het volgende nummer gaan
- Naar het vorige nummer gaan
- Audio uitschakelen
Mocht je de AirPods kwijtraken dan kun je ze zoeken met Zoek mijn iPhone en zelfs geluid laten afspelen om ze weer te vinden.
Systeemeisen
De AirPods zijn te gebruiken met:
- iPhone, iPad of iPod touch met iOS 10 of hoger
- Apple Watch met watchOS 3 of hoger
- Apple TV met tvOS 11 of hoger
- Mac met macOS Sierra of hoger