Onlangs heeft Affinity hun fotobewerkingssoftware voor Mac: Affinity Photo beschikbaar gemaakt als Beta. Dit is een (gratis) versie om te testen, waarna de uiteindelijk software, hopelijk nog dit jaar (in verbeterde vorm) op de markt zal worden gebracht. Wij zijn benieuwd of Affinity een goed alternatief is ten opzichte van (het veel duurdere) Adobe Photoshop en vragen Daniela Seeger (ex-collega en Photoshop expert) om het programma te onderwerpen aan de ultieme test.
Snel aan de Slag
Als eerste valt me de snelle opstarttijd van Affinity op. Bij Photoshop duurt dit iets langer. Aangezien ik een best uitgebreide workspace met veel panels heb (Photoshop en gekochte Panels, uitgebreide Actions etc.) heb ik het opstarten ook nog getest met de default instellingen van Photoshop. Nu blijkt de opstarttijd redelijk gelijk.
Op het eerste oog zien veel tools er bekend uit. Ik zie een selectie tool en penseel, net als bij Photoshop. Dat is prettig en geeft me het gevoel dat ik gelijk kan beginnen zonder veel uit te hoeven zoeken. Je workspace kun je als schermvullend instellen, waarbij de panelen in het venster zitten. Je kunt ook kiezen voor zwevende panels als je dit fijner vindt.
Als je een tool kiest zie je in Affinity onderaan een tooltip. Het is heel handig om zo meer te weten te komen over de tool. Bij Photoshop vind je een soortgelijke tip in het info panel. Ik heb mijn info panel rechts en gebruik het voor kleurinformatie. Voor de tips is het voor mij een onhandige plek, ik geef hiervoor dus een extra punt aan Affinity.
De Beeldkwaliteit laat nog te Wensen over
Als voorbeeld heb ik een RAW bestand in Photoshop en Affinity geopend. Wat me gelijk opvalt: het beeld in Camera RAW (Photoshop) is veel helderder (zie afbeelding hierboven). Nadat ik de RAWs goed ingesteld heb, is er toch nog een verschil te zien. Zoals je op de afbeelding (rechts) kunt zien is bij de tweede versie veel meer ruis zichtbaar. Omdat de basisversie veel donkerder was, moest ik deze veel lichter maken. Photoshop gaat hier dus beter mee om.
Veel tools in de Develop Persona van Affinity bestaan ook in de Camera RAW module van Photoshop, maar als ik dezelfde waardes instel is er toch een groot verschil te zien. Je kunt de instellingen van Affinity Photo dus niet 1-op-1 vertalen naar Photoshop. De kwaliteit vind ik slechter, maar misschien is dit nog een onderdeel, waar de makers van Affinity aan werken.
Werken met Affinity Persona’s
In Affinity heb je meerdere “Persona’s”. Dit zijn verschillende werkomgevingen voor bewerking, liquify, ontwikkelen en opslaan.
Ontwikkelen heb je nodig voor de RAW bewerking. In de beta kun je niet meer terug naar ontwikkelen als je de RAW na het eerste ontwikkelen geopend hebt. Dit wordt zeer waarschijnlijk mogelijk in de finale versie, want nu verschijnt er een popup dat het nog niet beschikbaar is. Als je al met Affinity werkt moet je op dit moment goed kijken welke aanpassingen je maakt. Als je een RAW opent, kun je nu achteraf geen aanpassingen meer doen. Soms open ik de RAW in Photoshop meerdere keren en werk met maskers om bijvoorbeeld ogen of haarkleur beter uit te laten komen.
Een andere Persona is de Photo Persona. Hier doe je alle aanpassingen. Retoucheren, tekenen, canvas snijden etc.
In de Liquify Persona vind je tools zoals bij het liquify filter in Photoshop. Deze werken ook hetzelfde als in Photoshop. Je kunt ook maskers aanbrengen om bepaalde delen van de foto uit te sparen. Deze tools zijn helaas wel iets langzamer dan bij Photoshop.
In de Export Persona kun je slices aanbrengen en je bestand opslaan. Hiervoor heb je een paneel waar je onder andere JPG en PNG in kan stellen. Bijzonder is dat je altijd over dit panel moet gaan, als je de foto in een ander formaat wilt bewaren. In Photoshop kan je in het “save as” venster nog instellingen aanpassen, dat kan bij Affinity niet.
Het toepassen van Bewerkingen
Belangrijk voor mijn bewerkingen zijn lagen. Denk aan adjustment layers en lagen met extra beeldinformatie. Als eerste bewerking wil ik nu de roze post-it van de laptop verwijderen. In Photoshop gebruik ik hiervoor de Clone Stamp tool. Resultaat binnen 1 seconde. Nu met Affinity: de sneltoets is hetzelfde als in Photoshop: “S”, dat is wel erg prettig als je met de sneltoetsen werkt. Ook nu binnen 1 seconde voor elkaar. Prima dus!
De tweede aanpassing is een andere kleur voor een van de nagellak flesjes. In Photoshop ga ik een selectie maken, adjustment layer Hue/Saturation toevoegen en de kleuren aanpassen. In Affinity kan dit op precies dezelfde manier. Er bestaan ook Adjustment Layers, die precies hetzelfde werken als in Photoshop.
Als laatste ga ik het Liquify filter testen. In Photoshop ga ik alle lagen samenvoegen en zet ik het Liquify filter aan. In Affinity duurt het samenvoegen aanzienlijk langer en zie ik een kleurverschil in het nagellak flesje na het samenvoegen. Om de pixels te vervormen wissel je in de Liquify Persona. Je krijgt dan een brush te zien en begint met liquifien. Minder prettig is, dat je de grote van de brush op max 1024px kan instellen. Als je met grote bestanden werkt, is dit zeker een nadeel. Wat me wel verrast, de liquify toe passen is zo gebeurt.
Om kleine vlekjes weg te werken, gebruik ik in Photoshop meestal de healing brush tool. In Affinity heb ik de Inpainting brush. Je werkt hiermee als met een brush en de vlekjes gaan zo weg. Leuk tool!
Conclusie
Na Affinity een paar uur getest te hebben kan ik zeggen dat iedereen die foto’s wil gaan bewerken serieus naar dit programma moet kijken. Op dit moment zijn er nog een paar dingen die niet soepel lopen. Ik heb vooral langere wachttijden gehad, maar dat kan ook aan mijn oudere computer liggen. Voor mij als Die-Hard-Photoshopper zijn sommige dingen iets omslachtig en niet alle toetscombinaties werken. Maar voor iedereen die nog niet zoveel met Photoshop heeft gewerkt, is dit een heel fijn programma. Het bevat RAW, adjustment layers, filters en nog veel meer. Zelfs frequency separation is inbegrepen. Dit is, als je beauty bewerking doet, een hele goede manier om huidbewerking en kleur aanpassingen te doen.
De prijs van 49 euro is een zeer betaalbare prijs als je naar de maandelijkse kosten van Photoshop kijkt (minimaal €12 per maand). Bij Adobe krijg je wel altijd de laatste updates en je kunt je vragen stellen in een grote community. Ook zijn er tientallen nuttige plugins en actions beschikbaar. Hoe dit in de toekomst voor Affinty gaat uitpakken, dat moet natuurlijk nog blijken. Bekijk hier ook het Apple Design Award winnende: Affinity Designer!
Over mij: ik ben Daniela Seeger, grafisch vormgever. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met high-end beeldbewerking onder de naam Pixelmoova.