The Internet of Things, oftewel IoT. Deze week was er weer een item over in het NOS nieuws en misschien had je er al eens eerder van gehoord. Zeker is het dat je er in de toekomst steeds meer over gaat horen. Maar wat is precies “het internet der dingen” en wat betekent het voor jou? In dit twee-luik neem ik je mee hoe je je goed en veilig kunt voorbereiden op de komst van the Internet of Things, zodat jij er straks vooral veel plezier van hebt.
Wat moet ik me erbij voorstellen?

Slimme thermostaat van Ecobee
IoT is een verzamelnaam voor het feit dat straks allerlei apparaten met het internet en elkaar verbonden gaan worden. Die trend zie je nu al opkomen en neemt alleen nog maar meer toe. Waterkokers, koelkasten, slimme thermostaten en rookmelders. Je kunt het zo gek niet bedenken. Overal komen sensoren in die in verbinding staan met een netwerk. Je kunt deze uitlezen of zelfs besturen. Hierdoor wordt het leven een stuk makkelijker én veiliger. Een voorbeeld uit de praktijk: Een rookmelder met thermometer staat in verbinding met de thermostaat in je huis en de verlichting. Bij een normale dag kan deze rookmelder je helpen de kamer op een goede temperatuur te houden, maar in het geval van brand schakelt hij automatisch een lamp in zodat je het pand veilig kunt verlaten. Dit is iets relatief simpels in een privé situatie, maar stel je eens voor wat er allemaal mogelijk zal zijn voor een kantoor of meerdere kantoren.
Zet de deur niet open voor hackers
Als je over IoT leest, gaat het vaak over de gevaren ervan. Omdat alle apparaten direct met het internet verbonden zijn zet je eigenlijk de deur open voor hackers. Omdat het vaak ook gaat om persoonlijke en gevoelige informatie zoals het slot van je deur, bewakingscamera’s of de babyphone/webcam, is dat een belangrijk risico. Een grote verantwoordelijkheid hiervoor ligt uiteraard bij de fabrikanten van deze “slimme” producten. Let dus goed op welke producten je in huis haalt en hoe de fabrikant jouw veiligheid waarborgt.
Apple heeft de oplossing: centraal én veilig met Homekit
Apparaten die gebruik maken van deze technieken zijn volop in ontwikkeling. Alle fabrikanten hebben hun eigen ideeën over hoe ze deze apparaten op de markt moeten brengen. De “taal” die deze apparaten gebruiken om gegevens uit te lezen lopen sterk uiteen. Dit maakt het lastig voor een fabrikant om compatible te zijn met een ander. Ook heb je voor elk apparaat weer een aparte app nodig om de aansturing te regelen. Om dit probleem aan te pakken heeft Apple HomeKit geïntroduceerd.
HomeKit biedt een universeel en veilig platform voor deze fabrikanten. Omdat de Home applicatie (in Nederlands Woning geheten) al op je iPhone en iPad staat kun je met 1 druk op de knop je hele huis aansturen. Ook als je niet thuis bent kun je met de Home app apparaten aansturen. De Apple TV (4de generatie) of iPad met iOS 10 fungeert hierbij als centrale hub. Mooi is dat ook Siri hiermee in verbinding staat. Je kunt Siri dus vragen de lichten te dimmen of de gordijnen open te doen.
Daarnaast is HomeKit ook nog eens heel veilig. Dankzij end-to-end encryptie tussen apparaten kan niemand de gegevens ‘stelen’. Ontwikkelaars kunnen wel bepaalde apparaten aansturen, maar ze kunnen je gegevens niet gebruiken of analyseren. Om het HomeKit protocol te mogen gebruiken moet een apparaat het MFi-certificaat (Made For iOS) hebben, als garantie dat het apparaat voldoet aan de strenge veiligheidsmaatregelen van Apple.
Zorg dat jouw netwerk er klaar voor is
Oké, ik heb straks dus een heleboel kleine apparaatjes in mijn huis en kantoor, maar hoe gaan deze in de toekomst allemaal met elkaar communiceren? Ook hierin heb je veel verschillende opties, denk aan: Bluetooth, WiFi, Zigbee, 4G of zelfs 5G. De meest voor de hand liggende is toch wel WiFi. De kenmerken van een WiFi netwerk zijn uitermate geschikt om hierin te kunnen voorzien. Vooral qua bereik en het gunstige energiegebruik.
Maar daarmee komt direct de volgende uitdaging. Er zijn namelijk nu rond de 15 Biljoen WiFi apparaten in omloop. Uit schattingen van oa Cisco blijkt dat er in 2020 wel 50 Biljoen WiFi apparaten zullen zijn. Deze apparaten moeten naast elkaar kunnen werken en zullen ook deel gaan uitmaken van jouw huidige netwerk. Bij veel huishoudens en kantoren zal dat voor problemen gaan zorgen. Het netwerk wat nu al druk belast is zal dan onwerkbaar traag worden. Dit is dus iets om je netwerk op voor te bereiden.