De snelheid van ons internet wordt steeds belangrijker. Er wordt wat af gemaild, ge-video-beld, geappt en gestreamed. Als het internet traag lijkt grijpen veel mensen naar een zogenoemde speed-test. Logisch, maar zo’n speed-test zegt ook niet alles. Er zijn verschillende redenen waarom een speed-test een vertekend beeld kan geven van de werkelijkheid en niet altijd het echte probleem aanduid. Waarom een speed-test niet alles zegt en wat je nog meer kunt doen om de kwaliteit te verbeteren vertel ik hieronder.
Wat je moet weten over internet snelheden en bandbreedte

Belangrijk om te onthouden is dat er helaas geen one-size-fits-all oplossing is. Er zijn zoveel dingen die de snelheid van je netwerk beïnvloeden dat het upgraden van je internetabonnement dat niet zomaar allemaal kan oplossen. Je kunt je internetverbinding zien als een snelweg met verschillende rijstroken. De bandbreedte staat hierbij voor het aantal rijstroken: hoe hoger de bandbreedte, hoe meer verkeer er tegelijk overheen kan. Dit is dus wel een belangrijk gegeven en meteen de reden dat internet providers vooral dit communiceren. Dit wordt aangeven in Mbps (Mbit per seconde).
Download- en uploadsnelheid
Daarnaast heb je te maken met een download- en uploadsnelheid. Over het algemeen wordt er vooral gebruik gemaakt van downloaden (films streamen of een mails ontvangen), maar ook de uploadsnelheid kan van belang zijn. Denk dan aan het versturen van een grote bijlage of het deelnemen aan een video conferentie. Providers refereren meestal aan de downloadsnelheid.
Naast het aantal rijstroken is het ook van belang hoe snel het verkeer kan bewegen. Hoe lager de vertraging (latency), hoe sneller het verkeer zijn bestemming bereikt. En als er ongelukken gebeuren of een auto spontaan beslist om te keren (jitter) is dat ook niet heel bevorderlijk voor de stabiliteit.
Hoe werkt een speed-test?
Je kunt een speedtest uitvoeren op verschillende websites. De bekendste zijn Speedtest.net (van Ookla) en Fast.com (van Netflix). Tegenwoordig zijn er ook apps die je kunt gebruiken, zoals de app van Ookla.

Als je een speedtest uitvoert gebeurt er het volgende:
- Het systeem zoekt jouw IP adres op om zo je locatie te bepalen
- Er worden test servers gekozen die zo dicht mogelijk bij jouw locatie zijn
- Er wordt een klein pakketje (ping) heen en weer gestuurd om te bevestigen dat dit inderdaad de dichtstbijzijnde server is. Op basis hiervan wordt de speed-test uitgevoerd.
Onze speed-test tips:
- Als je zo zuiver mogelijk wilt meten om erachter te komen wat de snelheid is die jouw Internet Provider levert, doe de speed-test dan als je verbonden bent via een netwerkkabel en andere apparaten niet in gebruik zijn.
- Meet de snelheid op verschillende momenten van de dag .
- Meet de draadloze verbinding op verschillende plekken, zo weet je meteen waar het bereik slechter is.
Verschillende resultaten met verschillende test websites
Krijg je verschillende resultaten op verschillende websites? Dat kan kloppen.
- Tijdens het testen wordt het netwerk gebruikt door alle apparaten in huis. Daarom krijg je verschillende resultaten op verschillende momenten.
- Jouw Internet Provider kan de verbinding beperken voor bepaald internet verkeer. Er kan bijvoorbeeld prioriteit worden gegeven aan browsen op het web ten opzichte van gamen.
- Elke speed-test baseert de resultaten op zijn eigen algoritme. Dit kan variëren als de server meer/minder wordt gebruikt en heeft te maken met onder andere het aantal verbindingen op dat moment, het systeem op zich en het formaat van de data die moet worden ge-upload/-download.

Welke bandbreedte heb ik nodig?
Hoeveel Mbps je nodig hebt zal verschillen per huishouden. Hoeveel apparaten zijn er en wat wordt daarmee mee gedaan? Om te beginnen kun je het zelf ongeveer uitrekenen door het aantal Mbps dat alle apparaten samen, tegelijk nodig hebben op te tellen. Voor het streamen van een film in HD wordt gemiddeld 5 Mbps aangehouden, is dit 4K kwaliteit dan is het eerder 25 Mbps. Vergeet ook niet je netwerk-camera’s, slimme apparaten, back-up schijven en synchronisatiediensten mee te nemen in je berekening. Hieronder wat voorbeelden:
- 1 Mbps: mailen zonder bijlage
- 2 Mbps: simpele post op social media plaatsen
- 12 Mbps (minimaal): videobellen in een groep via bijv. Microsoft Teams
- 8 – 24 Mbps: digitaal tv kijken of Netflixen, afhankelijk van kwaliteit
- 24 Mbps (minimaal): online gamen
Als je met drie personen tegelijk wil videobellen zou je dus aan 36 Mbps al genoeg kunnen hebben. Je hebt in veel gevallen veel minder Mbit nodig dan de provider levert. Ziggo begint bijvoorbeeld al bij 50 Mbps.
Ik krijg niet de snelheid waar ik voor betaal
Voordat je contact opneemt met je Internet Provider zou je de speed-test meerdere keren moeten uitvoeren zodat je een gemiddelde snelheid kunt bepalen. Doe dit ook op meerdere websites en verschillende momenten om een goed beeld te krijgen.
Vaak krijg je niet exact de snelheid waar je voor betaalt (er gaat hoe dan ook iets verloren tijden het transport). Wel zou je rond de 70% of 80% van de beloofde snelheid moeten kunnen halen. Voor alles daaronder kun je het beste even contact opnemen met jouw Internet Provider zodat ze de lijnen kunnen controleren.
Bij Ziggo (die met een combinatie van coax-kabels en glasvezel werkt) bepaalt de modem de maximale snelheid. Bij een oudere ADSL (telefoon)lijn ontstaan vaak meer verstoring (jitter) waardoor er meer verschil zal zitten in de beloofde snelheid en wat je daadwerkelijk meet. Dit komt omdat je te maken hebt met wijkkasten waar het netwerk samenkomt en het verlies van snelheid tijdens het transport naar je voordeur. Er zijn ook aanbieders (zoals KPN en T-Mobile) die glasvezel tot aan je eigen voordeur bieden. Hierdoor is de geleverde snelheid het meest optimaal.
Speed-test is prima maar mijn internet is toch niet stabiel
Uiteraard kan het zijn dat een speed-test goede resultaten geeft maar je toch problemen ervaart. Dat kan aan veel externe factoren liggen. Onze tips voor een snel en stabiel netwerk vind je hieronder:
- Kies voor een mesh-systeem
- Maak gebruik van de 5Ghz frequentie in plaats van 2,4Ghz
- Werk aan een netwerkkabel in plaats van WiFi waar mogelijk
- Ook software problemen of trage hardware kunnen je het idee geven dat je internet traag is. Zorg dus eerst dat je apparaten up-to-date en goed onderhouden zijn.
- Neem contact op met je Internet Provider als de problemen blijven