Als je geregeld buiten de deur werkt, in het buitenland zit of op andere plekken komt waar 4G of WiFi niet zomaar beschikbaar is dan zul je gebruik moeten maken van de lokale hotspots oftewel WiFi-toegangspunten. Er zijn verschillende manieren om, op plekken waar je niet zomaar internet hebt, te zorgen voor een verbinding naar het wereldwijde web. Je kunt zowel je Mac, iPhone als openbare hotspots gebruiken. Hoe dat werkt vertel ik in dit artikel.
De iPhone of iPad gebruiken als hotspot
Heb je een Mac bij je, maar is er geen WiFi of kabelverbinding beschikbaar? Dan kun je je iPhone of iPad met 4G gebruiken als hotspot (dat heet tethering). Je verbruikt dan internet vanuit de bundel die gekoppeld zit aan de simkaart in het mobiele apparaat. Let wel op: het gebruiken van MB’s gaat op een Mac een stuk sneller dan mobiel. Je hebt vaak meer tegelijk openstaan en haalt bijvoorbeeld constant mail op. Houd dus in de gaten dat je niet teveel verbruikt en hoge kosten buiten je bundel krijgt.
Je kunt de hotspot instellen door op de iPhone of iPad te gaan naar Instellingen > Persoonlijke hotspot en deze aan te zetten. Daaronder wordt een sterk wachtwoord gegenereerd. Dit kun je naar eigen inzicht aanpassen door erop te tikken. Als de hotspot geactiveerd is, kun je met andere apparaten (en dus ook een Mac) verbinding maken via WiFi, Bluetooth of USB.
De Mac gebruiken als hotspot
Ben je op een plek waar je alleen internet via een kabel kunt gebruiken? Zet dan een Airport Express in als toegangspunt als je die (over) hebt. Is dat niet het geval, dan kun je ook je eigen WiFi netwerk aanmaken door de Mac te gebruiken als hotspot. Je kunt vervolgens met een andere Mac of mobiel apparaat gebruik maken van dit toegangspunt.
Sluit de Mac (eventueel met adapter) aan op de beschikbare ethernetkabel en test of je internetverbinding hebt. Ga vervolgens naar Systeemvoorkeuren > Delen > Internetdeling zonder het aan te vinken. Kies aan de rechterkant hoe je de Mac hebt aangesloten op het netwerk (waarschijnlijk ethernet) en zet Wifi op ‘actief’ door deze aan te vinken. Geef bij Wifiopties… het netwerk een naam en stel een WPA2 wachtwoord in om de verbinding te beveiligen. Nu kun je internetdeling aanzetten. Het kan zijn dat je nog een melding krijgt of je het zeker wilt starten. In bijvoorbeeld een hotel kun je dit gewoon doen. Maak je gebruik van een ander soort netwerk zoals bijvoorbeeld een Airbnb dan is het verstandig om even toestemming te vragen.
Andere apparaten kunnen nu bij de WiFi instellingen kiezen voor het netwerk wat je zojuist hebt aangemaakt.
Gebruik maken van openbare hotspots
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je ergens komt waar al hotspots in de lucht zijn. In NL zijn de bekendste KPN FON en Ziggo Hotspot. Hier kun je alleen gebruik van maken als je abonnee bent bij de betreffende provider. Ook zijn er hotspots waar je vrij gebruik van kunt maken. Je hoeft dan geen wachtwoord in te vullen of alleen de algemene voorwaarden te accepteren. Als je geen andere opties tot je beschikking hebt kan dit erg handig zijn.
Het gebruik maken van deze openbare hotspots heeft helaas wel nadelen. Zo zijn deze netwerken vaak erg traag en niet erg veilig. Het is lastig om te achterhalen wie het netwerk beheert en wie er allemaal mee kunnen kijken. Wij raden het daarom aan om deze openbare hotspots alleen te gebruiken voor onbelangrijk internet verkeer en zeker niet voor internetbankieren of mail. Kijk dus eerst of je wellicht met bovenstaanden opties uit de voeten kunt.