De Finder bestaat al heel lang. Het lachende iconische gezichtje, wat dienst doet als bestandsmanager, bestaat al sinds 1984. Door de jaren heen is er aardig wat verbeterd. Met onder andere tags en tabbladen kreeg de Finder in 2014 al een flinke make-over. Toen macOS Mojave uitkwam in de herfst van 2018 werd dit weer uitgebreid met een aantal handige verbeteringen. In dit artikel vertel ik hoe je sneller kunt werken met deze 4 nieuwe functies in Finder.
1. Overzichtelijk en snel: galerij-weergave vervangt “cover flow”
In 2007 werd cover-flow geïntroduceerd binnen Finder. Hiermee kon je de grafische weergave van beeldmateriaal, wat in iTunes al bestond, ook gebruiken voor je bestanden en foto’s. Het zag er prachtig uit en was heel handig als je door foto’s wilde bladeren, maar heel snel was het niet. In macOS Mojave wordt cover-flow vervangen door een waardige opvolger: galerij-weergave. Zeker als je Dark Mode gebruikt is deze functie een fijne toevoeging aan je Finder.
Je kunt galerij-weergave kiezen door op het icoon in de knoppenbalk te klikken (zie afbeelding hierboven). Onderaan verschijnt een balk van alle afbeeldingen/bestanden in de geselecteerde map. In het midden wordt in het groot de geselecteerde file weergegeven. Het door beelden heen bladeren gaat op deze manier erg snel. Je kunt er doorheen scrollen of je pijltjes toetsen gebruiken. Geen trage animaties meer, gewoon beeld voor beeld. Aan de rechterkant is er nu ook ruimte voor meer informatie over het bestand. Aanmaakdatum en tijd, maar ook resolutie en kleurbereik kunnen hier worden weergegeven.
2. Snelle bewerkingen in Finder met Quick Actions
Als je goed het gekeken naar bovenstaande afbeelding is je wellicht nog iets opgevallen. Rechtsonder vind je een aantal nieuwe iconen: roteren, markeren en meer… Je raadt het al: hiermee kun je direct de foto roteren zonder de Finder te hoeven verlaten. Als je op “markeer” klikt opent zich een Quick Look venster waarin je de foto kunt bewerken zoals Markup in Voorvertoning. Denk aan het toevoegen van pijlen, tekst, bijsnijden van de afbeelding en nog veel meer. Wilt je meer weten over Markup en wat je ermee kunt? Lees dan mijn artikel over Voorvertoning en Markup.
Naast het roteren en markeren vind je ook een knop met ‘Meer…’. Als je hierop klikt verschijnen nog meer opties en een knop om deze opties aan te passen. Selecteer je meerdere PDF bestanden dan staat hier ‘Maak PDF aan’. Er wordt automatisch een nieuwe PDF gemaakt met de geselecteerde bestanden erin.
Heb je een video geselecteerd dan staat in dit menu ‘Kort in’. Zo kun je razendsnel een video bijsnijden.
3. Orde op je bureaublad met Stapels
Uiteraard probeer je je bureaublad altijd zo opgeruimd mogelijk te houden. Met de ‘Stapels’ functie in de Dock en allerlei andere handige mogelijkheden ging dit bij menig Mac gebruiker al vrij goed. In Mojave wordt ‘Stapels’ ook toepasbaar op het bureaublad. Hiermee worden gelijkende bestanden verzameld op één stapel waardoor je meer overzicht krijgt.
Je activeert stapels door met de rechtermuisknop te klikken op het bureaublad en te kiezen voor ‘Gebruik stapels’. In ditzelfde menu kun je kiezen hoe je de stapels wilt groeperen: op bijvoorbeeld soort, toevoegingsdatum of bewerkingsdatum. Die eerste lijkt mij het meest logisch. Nieuwe screenshots worden vanaf nu bijvoorbeeld automatisch toegevoegd aan ‘Schermafbeeldingen’. PDF’s krijgen ook een aparte stapel. Door erop te klikken klapt de stapel uit en kun je bij de inhoud. In de Finder vind je ze gewoon als losse items.
4. Een nieuwe manier van screenshots maken
Op de Mac kun je met verschillende sneltoetsen screenshots maken. Zo kun je met cmd+shift+3 je hele scherm of met cmd+shift+4 een deel van het scherm afdrukken. Deze afbeeldingen komen dan standaard op je bureaublad terecht, hier had je verder geen invloed op. In Mojave heb je hier veel meer over te zeggen en is er een uitgebreide knoppenbalk voor gekomen.
Activeer de screenshot-knoppenbalk door cmd+shift+5 in te drukken op je toetsenbord. Onderin beeld verschijnt een klein grijs balkje met verschillende opties. Op deze manier kun je een afbeelding maken van het hele scherm, een deel van het scherm of een bepaald venster. Aan de rechterkant zitten zelfs twee knoppen om bewegende schermopnames te maken. Klik je op ‘Opties’ dan kun je instellen waar de schermafbeeldingen moeten worden opgeslagen. Je zou hier dus zelfs een aparte map voor kunnen aanmaken.
Ook nieuw is, dat bij het maken van een screenshot, de afbeelding rechtsonder in beeld verschijnt. Deze kun je gelijk aanklikken om te bewerken met Markup of slepen naar bijvoorbeeld Mail om het te versturen. Doe je er meteen iets mee, dan wordt de afbeelding ook niet meer opgeslagen. Een gelijke functie ken je van de iPhone, waarbij screenshots direct kunnen worden verwijderd na het verzenden.
Hoi, Claire, dank je wel voor de handige tips. Ik wacht nog even met Mojave, tot ik zeker weet dat Mindmanager erop draait.
Even ern andere vraag: hoe maak ik een screenshot van mijn IPhone?
Dank je wel alvast!
Groetjes van
Jet
Ha Jet,
Verstandig om te wachten dan inderdaad. Je kunt een screenshot van je iPhone maken door de ronde home-button en de powerknop bovenop of aan de rechterkant tegelijk in te drukken. Op de iPhone X zijn het de volume omhoog en powerknop.
Succes!
Claire
Dank je wel!