
Ga je binnenkort een nieuwe Mac aanschaffen? Dan is de kans erg groot dat je een Mac koopt met de Apple M1 chip. Met het aankondigen van de nieuwe iMac modellen afgelopen april zijn de meeste modellen namelijk voorzien van deze speciale chip. Deze chip zorgt ervoor dat de Mac sneller én efficiënter is, maar heeft ook een aantal andere gevolgen voor de gebruiker. Ik vertel je precies waar je op moet letten als je een Mac met de Apple M1 chip koopt.
Benieuwd wat alle voordelen van de nieuwe M1 chip voor jou zijn? Lees ons artikel erover!
Niet alle software is compatible
Met de M1 chip en Big Sur maakt Apple een grote stap naar het beschikbaar maken van software op verschillende platformen. Zo kun je een app gemaakt voor de iPad ook gebruiken op de Mac zonder dat het een aparte applicatie is. Ontwikkelaars krijgen tools van Apple om deze overgang te maken en te zorgen dat hun apps geschikt zijn voor deze nieuwe technieken. Veel apps kunnen dit al.

Helaas heeft niet elke ontwikkelaar de tijd of het budget om zo snel om te schakelen. Daarom heeft Apple Rosetta 2 ontwikkeld. Een stukje software dat zich voordoet als Intel-chip zorgt ervoor dat de verouderde apps toch kunnen werken met de M1. Een voorbeeld hiervan is de Spotify-app.
Er is ook een groep met apps die én niet werken op de M1 chip én niet compatible zijn met Rosetta 2. Deze apps kunnen dus niet draaien op een Mac met M1 chip. Daarnaast zijn er nog apps die wel op de nieuwe Macs werken, maar helaas nog wat problemen kunnen geven. Een aantal programma’s van Adobe (zoals InDesign en Bridge) en bijvoorbeeld Vectorworks vallen hier op dit moment onder.
Uiteraard werken ontwikkelaars er hard aan om te zorgen dat ook hun app vloeiend werkt met de nieuwste hardware. Het lijstje veranderd dus continue. Om een goed overzicht te krijgen van de actuele stand van zaken heeft Abdullah Diaa een handige website gemaakt. Op de website www.isapplesiliconready.com kun je per app zien wat de status is. Je kunt vaak ook door klikken om meer informatie te krijgen. Het is verstandig om deze lijst te raadplegen als je een Mac gaat aanschaffen met de Apple M1 silicon chip erin en meer dan alleen Apple’s eigen programma’s gebruikt.
Windows op je Mac draaien kan niet meer
Windows is ontwikkeld voor de chips van Intel. Aangezien Apple’s M1 chips een andere architectuur (ARM) gebruiken zijn deze helaas niet geschikt om Windows op te draaien. Om dezelfde reden is het ook niet meer mogelijk om Windows te Installeren en gebruiken via Boot Camp. Ben je dus afhankelijk van het gebruik van Windows, dan kun je deze Mac modellen maar beter even laten staan.
Het goede nieuws is dat verschillende virtualisatie programma’s zoals Parallels VM en VMFusion druk bezig zijn met het ontwikkelen van software die Windows wél virtueel kan draaien op M1 Macs. In april kwam Parallels al met een eerste versie waarbij je Windows 10 kunt draaien. Je hebt daar wel Windows 10 ARM Insider Preview voor nodig. Deze is niet zomaar voor iedereen verkrijgbaar, maar speciaal bedoeld voor ontwikkelaars. Het is dus nog even afwachten wat de toekomst gaat brengen.

Niet alle randapparatuur is compatible
Allereerst is het goed om te weten dat de nieuwe Mac modellen minder aansluitingen hebben dan we gewend zijn. Op het instapmodel iMac vind je slechts 2 USB-C poorten en een koptelefoon aansluiting. Hou er dus rekening mee dat als je een nieuw model koopt je nagaat welke apparaten je wilt kunnen aansluiten en zorg voor een geschikte adapter of dock als dat nodig is.
Gaat het om een USB-A muis, schijf of stick dan is dit meestal geen probleem. Je hebt hele kleine adapters die van USB-C naar USB-A gaan of kunt een schijf aanschaffen die direct USB-C heeft. Gaat het om meer exotische of hele oude apparaten, dan is het verstandig om bij de maker te controleren of dit compatible is met de M1 chip en macOS Big Sur. Denk bijvoorbeeld aan:
- externe grafische kaarten (werken helemaal niet met M1)
- bepaalde audio interfaces of converters
- meer dan 1 extern scherm (MacBook Air en MacBook Pro)
- meer dan 2 externe schermen (Mac mini)
- verouderde scanners of printers
- tekentablets van bijvoorbeeld Wacom
In sommige gevallen is het updaten van de driver voldoende, maar soms werkt het gewoon echt niet meer. Neem contact op met de producent of kijk even op hun website om te checken of jouw apparaat compatible is met de beoogde nieuwe Mac om teleurstellingen te voorkomen.