Mac OS X zit boordevol met handige functies. Veel ervan gebruiken de meeste mensen al, maar een aantal van deze schatten is onbekender. Er wordt al snel gezocht naar extra software. Zonde, want vaak zijn de Apple oplossingen sneller, slimmer en eenvoudiger dan toegevoegde programma’s of plug-ins.
Wij hebben de 7 verborgen schatten van Yosemite, die je zeker zou moeten kennen, voor je op een rijtje gezet.
1. Scannen zonder printersoftware
Printers worden nog steeds geleverd met tal van software. Allerlei drivers en scan- of label-programma’s staan op de CD die in de doos zit. Gelukkig is deze software meestal niet nodig. Dit scheelt installatietijd als de printer net nieuw is, maar ook een hoop onnodige software en mapjes op de Mac.
Ga naar Systeemvoorkeuren > Printers en scanners en zorg dat de printer is aangesloten op de Mac. Voeg de printer toe met het plusje linksonder. Drivers worden nu automatisch gezocht en geïnstalleerd indien nodig. Door de printer te selecteren en op het tabblad “scannen” te klikken kan eenvoudig de scanner worden geopend en een scan worden gemaakt. Klik rechtsonder op “Toon details” om onder andere het gewenste formaat en de opslaglocatie te kiezen.
2. Je bureaublad filmen met Quicktime
Gebeurt het regelmatig dat iemand je vraagt hoe je iets doet op de Mac? Of wil je laten zien wat je bedoelt? Installeer geen dure of ingewikkelde software, maar maak gebruik van het ingebouwde Quicktime om schermopnames te maken.
Open de QuickTime Player uit Programma’s en kies bij archief voor “nieuwe schermopname”. Druk op de recordknop en klaar is kees! Op deze manier kun je ook jezelf filmen (met de ingebouwde camera van de Mac) of geluid opnemen.
3. Bijlagen versturen zonder WeTransfer
De tijd dat we alleen mails konden versturen tot 10 MB is voorbij. Met Mail Drop wordt het mogelijk om bijlagen tot 5 GB ter versturen via het Mail programma van Apple. Erg makkelijk in gebruik en zeer tijdsbesparend.
Lees hier hoe je Mail Drop moet instellen en wat de mogelijkheden zijn.
4. Wachtwoorden beheren en genereren
Kun jij de tientallen wachtwoorden die je nodigt hebt op het internet ook niet meer onthouden? Zijn ze allemaal hetzelfde of erg eenvoudig te raden? Met een wachtwoord-manager kun je hier een einde aan maken. Er zijn vele mogelijkheden zoals 1Password en LastPass, maar Apple heeft er al een op je Mac gezet: Sleutelhangertoegang.
De sleutelhanger is te vinden in Programma’s > Hulpprogramma’s en slaat alle bewaarden gebruikersnamen en wachtwoorden op. Het mooie hiervan is dat deze gesynchroniseerd kan worden via iCloud (Systeemvoorkeuren > iCloud) en daardoor kun je er ook gebruik van maken op je iPhone of iPad. Maak je een nieuw wachtwoord aan? Dan kan de sleutelhanger een sterk wachtwoord voor je genereren. Klik hiervoor op het sleutelsymbool.
5. Plaatjes en PDF’s markeren zonder Photoshop
Wil je bepaalde onderdelen uit een plaatje uitlichten of aangeven waar er moet worden getekend? Met Apple’s Markup is dat een fluitje van een cent. Je hebt geen foto bewerkingssoftware meer nodig om simpele markeringen aan te brengen.
Zowel binnen Mail als Voorvertoning is het te gebruiken. Open een jpg of pdf in Voorvertoning (rechterklik > open met voorvertoning) en kies het koffer symbool in de werkbalk. Nu verschijnt er een tweede balk met allerlei mogelijkheden. Binnen Mail voeg je eerst het plaatje of de pdf toe als bijlage en klik je op het pijlsymbool wat rechtsboven verschijnt als je over de afbeelding heen gaat met de muis. Klik nu op Markering om Markup te activeren.
6. PDF’s ondertekenen met Markup
Naast bovengenoemde markeringen is het met Markup ook mogelijk je handtekening eenvoudig toe te voegen aan een PDF.
Zet je handtekening duidelijk op een stuk wit papier. Open Markup via de stappen bij tip 5 en klik op het handtekening symbool. Kies “Maak handtekening aan”. De camera wordt nu geactiveerd. Houd het papier voor de camera en de handtekening wordt ingelezen. Deze wordt opgeslagen onder handtekeningen en kan vervolgens worden toegevoegd aan plaatjes en PDF’s.
7. Dicteren en voorlezen met de Mac
Als je ogen wat slechter zijn of je gewoon niet graag leest van een beeldscherm is dit een fantastische functie. Er is allerlei (dure) software om getypte teksten op te lezen of spraak om te zetten in tekst, maar in veel gevallen is de dicteer functie van OS X voldoende. Door de eenvoud is het snel en makkelijk in gebruik.
Om Dicteren aan te zetten ga je naar Systeemvoorkeuren > Dicteren en spraak. Klik op aan en gebruik verbeterd dicteren. Hier kun je ook een sneltoets instellen om dicteren te activeren (dit kan ook via Wijzig > Start dicteren). Overal waar je tekst kunt typen is dicteren te gebruiken. Bij het tabblad “tekst-naar-spraak” kun je de stem voor het oplezen kiezen. Zorg dat deze op een Nederlandse stem staat. Selecteer een tekst, klik met je rechtermuisknop en kies Spraak > Start spaarfunctie om elke gewenste tekst te laten oplezen.
Hoi, Claire,
Voor mij is de tip ‘ Bureaublad filmen met Quicktime totaal nieuw, en daar wil ik wel wat meer over weten. Dank je wel voor de tip!
Hartelijke groeten van
Jet.
Hey Jet,
Bedankt voor je reactie! Leuk dat je wat aan de tips hebt. Als je meer over Quicktime wilt weten gaan we er binnenkort gewoon even samen naar kijken 🙂
Waar zou jij deze functie vooral voor gebruiken?
Groetjes,
Claire
Hi!
Goeie tips!
Kun je via Markup ook een afbeelding invoegen in een andere? Zoals je logo toevoegen aan een afbeelding?
Dank!
Annemarie
Hoi Annemarie,
Bedankt voor je reactie! Goede vraag.
Je kunt met Mark Up alleen de standaard vormen als een rechthoek, cirkel, zeshoek of spraakballon toevoegen. Helaas geen andere afbeeldingen, zoals een logo. Voor dit soort bewerkingen is Fotor Photo Editor een mooi alternatief. Te vinden in de App Store: https://itunes.apple.com/nl/app/fotor-photo-editor-photo-effect. Is dit een uitkomst voor je?
Groetjes,
Claire