
Iedereen met een computer, ja ook met een Mac, zal moeten zorgen voor een goede back-up van zijn of haar data. Wat er ook gebeurt, het is fijn als je binnen korte tijd weer aan de slag kunt. Denk daarbij niet alleen aan de data die op je Mac staat, maar ook al je instellingen en software. Om dit goed te regelen kan je het beste de gouden 3-2-1 regel aanhouden. Ook kun jezelf uren tot dagen aan hersteltijd besparen als je gebruik maakt van het ingebouwde Time Machine. Deze week geef ik 5 redenen om Time Machine te gebruiken voor het maken van back-ups.
1. Het gaat automatisch en snel

Het grootste voordeel van Time Machine is dat het werkt met zowel aangekoppelde harde schijven (zoals deze) als draadloze schijven zoals een Time Capsule of NAS. De enige eis is dat de doelschijf voor Mac geformatteerd is. Als je in de systeemvoorkeuren Time Machine aanzet zal hij vragen om een doelschijf. Je kunt hier de betreffende schijf aanklikken. Er wordt een eerste kopie gemaakt. Hierna zal er automatisch een kopie gemaakt worden van de wijzigingen als de schijf binnen bereik of aangesloten is. Is er 10 dagen geen kopie gemaakt? Dan krijg je een herinnering. Je hoeft er dus (bijna) niet meer bij na te denken.
Omdat er, na de initiële back-up, alleen nog wijzigingen worden opgeslagen is het maken van back-ups met Time Machine relatief snel. Hierdoor merk je er nauwelijks wat van als Time Machine voor je aan het werk is. Is de Mac aangesloten op het lichtnet en is Power Nap ingeschakeld? Dan worden back-ups zoveel mogelijk gemaakt als de Mac in sluimerstand staat.
2. Er worden ook eerdere versies bewaard
Het in de vorige alinea beschreven systeem zorgt er voor dat er meerdere versies van je bestanden bewaard blijven. Hierdoor kun je terug naar een eerdere versie als je per ongeluk iets hebt overschreven. Is de doelschijf vol dan worden langzaam oude versies verwijderd. Je krijgt hier altijd een melding van. Hoe groter de doelschijf is, hoe meer oude versies je kunt bewaren. Ons advies is om altijd minimaal 1 op 1 de grootte van je interne schijf aan te schaffen. Heb je 1 terabyte in je Mac? Koop dan ook een externe schijf, Time Capsule of NAS van minimaal 1 terabyte.
3. Zowel data als instellingen worden meegenomen
Bij veel back-up systemen wordt vooral de data veilig gesteld. Gelukkig is Time Machine uitgebreider dan dat. Zowel mappen en bestanden als instellingen worden namelijk meegnomen in de reservekopie. Dit zorgt ervoor dat je na een crash, verlies of installeren van een nieuwe Mac binnen no time weer precies verder kunt waar je gebleven was. In enkele gevallen zul je licenties van software opnieuw moeten invoeren omdat de Mac gezien wordt als een andere computer na herinstallatie.
4. Back-up ook je externe schijven
Naast alle data en instellingen op je interne schijf kan Time Machine ook externe schijven meenemen in het proces. Als standaardinstelling zijn deze uitgeloten omdat het in veel gevallen niet nodig zal zijn. Door te gaan naar Systeemvoorkeuren > Time Machine > opties.. zie je de (met kabel) aangesloten externe volumes en kun je ze met het minteken uit de weg te laten onderdelen verwijderen. De data op deze schijf wordt vanaf dan wél meegenomen in de back-up. Zorg wel dat de doelschijf ook voldoende ruimte bevat en dus minimaal net zo groot is als je interne schijf plús de externe schijven die je wilt meenemen in de back-up.
5. Bestanden terugvinden en terugzetten is makkelijk
Een complete Time Machine back-up terugzetten op een lege Mac is een fluitje van een cent. Bij de eerste keer opstarten vraagt deze namelijk al of je een Time Machine kopie hebt en deze wilt terugzetten. Wil je een enkel bestand terugvinden dan gebruik je hiervoor de Time Machine software. Ga hiervoor in de Finder in de juiste map staan en klik op het Time Machine icoon in de balk onderin (Dock). Staat het Time Machine icoon hier niet, zet deze dan eerst in de Dock door hem vanuit de programma-map erin te slepen.
Je krijgt nu je Finder te zien met rechts een tijdlijn. Hier kun je teruggaan in de tijd. Met de pijlen zoek je automatisch naar de laatst aangepaste versie van die map. Heb je het verloren bestand gevonden? Klik dan simpelweg op “Zet terug” om deze in dezelfde map terug te zetten. Binnen Mail en Adresboek kun je Time Machine direct activeren om zo losse mails of contacten terug te zetten.
Wil je de Time Machine back-up extra beveiligen? Lees dan mijn artikel over het beveiligen van je Time Machine back-up.
Hallo,
Ik heb iets doms gedaan, ben niet zo’n kenner..
Ik heb time machine schijf uit reservekopieen gewist en weet niet hoe ik dit terug kan zetten.Is dit mogelijk en hoe?
Er staat nu time machine is niet geconfigureerd.
Met vriendelijke groet,
M. Lit- de Ruiter
Beste M. Lit- de Ruiter,
Dat kan gebeuren. Het is makkelijk op te lossen.
Als u gaat naar Systeemvoorkeuren > Time Machine > Selecteer schijf… Kunt u de externe schijf opnieuw kiezen. Klik op “Gebruik schijf” en de rest gaat automatisch.
Hopelijk komt u er zo uit. Bij vragen kunt u mij het beste mailen.
Met vriendelijke groet,
Claire