Is jouw Mac al wat ouder en niet meer zo snel als vroeger? Dat kan met een hoop dingen te maken hebben. Vaak heeft het te maken met vervuiling of kan je Mac wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Je kunt zelf ook al veel doen om je Mac weer lekker snel te maken. Helpt dit niet? Dan kan het zijn dat je tegen de grenzen van de onderdelen aanloopt die in je Mac zitten. Het werkgeheugen uitbreiden helpt vaak al enorm, maar er is nóg een stap die je kunt nemen: een SSD. Deze week vertel ik waarom een SSD de ultieme snelheidsboost is voor jouw Mac.
Wat is een SSD?
Een SSD (Solid State Drive) is een harde schijf, zoals deze, waar je bestanden op kunt slaan. Net zoals de schijf die nu al in je Mac zit. Het verschil zit hem in de manier waarop de schijf draait. Namelijk: niet.
De “ouderwetse” harde schijf kun je zien als een soort CD die heel snel rondjes draait. Een leeskop leest de data uit. Omdat de leeskop ten opzichte van de draaiende schijf beweegt is dit een kwetsbaar onderdeel. Het dus niet heel erg snel en ook nog eens vrij kwetsbaar.
Een SSD is een verzameling chips die data op kunnen slaan. Hoe meer chips hoe groter de capaciteit. Het grote voordeel van het opslaan van data op chips is dat er geen schijf meer in beweging komt. Dit scheelt aanzienlijk in de tijd die het kost om de pakketjes met data te vinden. Dat merk je vooral in het openen van files en programma’s.
Je batterij gaat langer mee
Naast dat een SSD vele malen sneller is gaat ook je accu langer mee. Omdat er geen draaiende onderdelen in zitten, en deze dus ook geen stroom meer vragen, bespaar je ook op je batterij. De Mac blijft daarnaast koeler en dat scheelt in stroom voor de koeling.
Kan zo’n schijf in elke Mac?
De meeste Macs komen in aanmerking voor het inbouwen van een SSD. Wat we nu veel zien is dat de modellen uit 2010, 2011 en 2012 wat langzamer aan het worden zijn. Voor deze Macs is een SSD zeker een aanrader. De meeste iMacs en alle soorten Mac Mini’s komen hier ook voor in aanmerking. Alle MacBook’s vanaf eind 2012 hebben al een SSD als je ze koopt.
Is een SSD niet heel duur?
Tot een paar jaar geleden was een SSD met veel ruimte behoorlijk kostbaar in verhouding tot een gewone harde schijf. De techniek van een SSD is niet nieuw en de laatste jaren enorm in prijs gedaald. Hierdoor zit er steeds minder prijsverschil tussen de twee opties. Inmiddels is het dus wel betaalbaar. Voor een goede SSD betaal je tussen de €90 en €200 afhankelijk van het aantal GB.
Dat lijkt me wel wat!
Wil je graag een SSD in je Mac laten zetten? Helaas bieden wij dit niet meer aan, maar onze collega, Patrick van PaSav ICT in Den Haag, wel. Neem contact met hem op voor meer informatie.