Macs staan bekend om hun prestaties, maar het kan altijd gebeuren dat uw Mac niet zo snel (meer) is. Misschien is hij al wat ouder of door de jaren heen vervuild geraakt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om te zorgen dat uw Mac weer een flinke boost krijgt. Deze week geven wij u makkelijk te implementeren, praktische tips voor een snelle Mac. We gaan hierbij uit van het laatste besturingssysteem: Yosemite, maar veel tips zijn ook uit te voeren op oudere systemen (lees dan eerst even tip 2).
1. Sluit Ongebruikte Programma’s Af
We zijn gek op multitasken en dat is duidelijk te zien het aantal programma’s wat open staat als we de Mac gebruiken. Vensters afsluiten wordt wel vaak gedaan, maar het afsluiten van programma’s gebeurt maar zelden. Tegenwoordig worden vensters soms ook automatisch geopend bij het opstarten, dus beginnen we ook nooit met een schone lei. Tip 1 is dus om te zorgen dat u ongebruikte programma’s afsluit. Hoe goed de technieken tegenwoordig ook zijn, het is zonde van het geheugen en de rekenkracht wat de Mac gebruikt voor deze taken.
Hoe?
Zorg dat de indicator aan staat zodat u aan het bolletje onder het programma in de Dock kunt zien dat het actief is. Dit kan bij Systeemvoorkeuren > Dock > Toon aanduidingen voor geopende programma’s. Sluit alle programma’s die u niet gebruikt met cmd + Q of “Stop …” via de menubalk. Doe dit regelmatig, maar niet overdreven vaak. Om een programma weer op te starten is ook geheugen nodig.
2. Voer Updates Direct uit
Het zoeken naar updates gaat automatisch en gebeurt periodiek. Als u de melding dat er een nieuwe update is steeds weg klikt, moet de Mac keer op keer de update blijven aanbieden. Onze tip is dan ook updates altijd zo snel mogelijk uit te voeren, de Mac (indien nodig) opnieuw laten opstarten en weer verder gaan waar u mee bezig was. Haal even een kop koffie, het duurt vaak niet lang. Hierdoor is uw Mac altijd up to date, wat ook de snelheid weer ten goede komt.
Schakel automatisch updaten in (Systeemvoorkeuren > App Store), dan gaat het voortaan vanzelf.
3. Ruim Uw Mac Op
Het is om meerdere redenen fijn om een opgeruimde Mac te hebben. Vooral in snelheid gaat u het zeker merken als u werkt met een georganiseerde computer. Zorg er allereerst voor dat uw bureaublad geen chaos is. Gooi weg wat weg kan, archiveer en leeg uw prullenmand regelmatig. Zorg ook dat er voldoende vrije ruimte is op de Mac. Minimaal een paar GB. Maak anders ruimte vrij. Deze ruimte is nodig om tijdelijke informatie in op te slaan, zodat de Mac haar snelheid behoudt.
Hoe?
Een leeg bureaublad is natuurlijk het beste, maar enkele bestanden is geen probleem. Maak eventueel 1 of 2 mapjes, dan kost het de Mac al minder moeite om te laden. De prullenmand leegt u door erop te klikken en rechtsboven te kiezen voor “leeg”. Controleer de lege ruimte op uw Mac bij > Over deze Mac > Opslag. Zorg dat dit minimaal een paar GB is. Is dit niet zo, maak dan direct ruimte vrij door programma’s, films of andere grote bestanden te verwijderen.
4. Zet de Transparantie Uit
Sinds Yosemite zijn er allerlei mooie extra’s in de vormgeving aangebracht zoals de transparante vensters en balken. Dit kost verbazingwekkend veel rekenkracht. Het uitschakelen van deze transparantie zorgt bij trage Macs voor enorme snelheidswinst.
Hoe?
Ga naar Systeemvoorkeuren > toegankelijkheid. Bij Beeldscherm schakelt u “verminder doorzichtigheid” uit.
5. Weg met Overbodige Animaties
Naast de transparantie zijn er meer extraatjes die de boel kunnen vertragen. Een voorbeeld hiervan is de prachtige “Geest uit fles” animatie voor het minimaliseren en terugroepen van openstaande vensters. Als u een venster minimaliseert (met het groene bolletje) verdwijnt deze met een soepele beweging naar de Dock. Als u dit veranderd in de “Glijdende schaal” animatie zal dat minder vertraging opleveren. Ook het uitzetten van het “springende” icoon van een opstartend programma kan extra snelheid opleveren.
Hoe?
Ga naar Systeemvoorkeuren > toegankelijkheid. Bij Beeldscherm schakelt u “verminder doorzichtigheid” uit. Onder Systeemvoorkeuren > Dock zet u het “springende” icoon (bewegend symbool) bij opstarten van een programma uit.
6. Niet steeds “Al mijn Bestanden” Laden
Als u een nieuw venster opent in de Finder zal deze automatisch als startpunt “al mijn bestanden” hebben. Dit geeft alle bestanden weer die u op de Mac heeft staan ongeacht de locatie. Dat is nogal wat werk en daarom kan het lonen dit te veranderen in bijvoorbeeld uw thuismap, documenten of het bureaublad (kies de locatie waar u het meest moet zijn). Mocht u graag bij alle bestanden willen om bijvoorbeeld de laatst bewerkte of toegevoegde documenten onder elkaar te hebben dan kunt u dit alsnog aanklikken in de Finder.
Hoe?
Kies bij Finder > Voorkeuren > Algemeen > “Toon in nieuwe Finder vensters” de gewenste locatie.
7. Upgrade uw Werkgeheugen (RAM)
Mochten alle bovenstaande tips niet het gewenste resultaat opleveren dan is er een kans dat de hardware in uw machine gewoon niet toereikend is. Dit kunt u controleren met het hulpprogramma: Activiteiten weergave (zie hieronder hoe). Is het beschikbare werkgeheugen ontoereikend? Schaf dan extra aan (indien mogelijk) en installeer deze in de Mac. Kunt u dit niet zelf? Wij nemen de juiste modules voor u mee en installeren deze op afspraak aan huis/kantoor. Vraag naar de prijs en voorwaarden.
Hoe?
Open de Activiteiten weergave via de zoekfunctie (cmd + spatie) of door naar Programma’s > Hulpprogramma’s te gaan. Kies het tabblad geheugen. Onderaan ziet u het geïnstalleerde (fysiek) geheugen en het geheugengebruik. Is dit (nagenoeg) gelijk? Dan kunt u wel een upgrade gebruiken.
8. Zet Overtollige Login Items uit
Het kan zijn dat er een aantal programma’s automatisch opstart als u de Mac aanzet. Dit heeft u misschien ooit zo ingesteld of het is gebeurd tijdens de installatie van een nieuw programma. Het kan lonen om dit (voor een aantal programma’s) uit te zetten als het opstarten van de Mac traag verloopt.
Hoe?
Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen en kies het tabblad “inloggen”. Met het minnetje aan de onderkant kunt u alle programma’s die niet hoeven op te starten als u de Mac aanzet, weg halen. Het kan zijn dat u hiervoor eerst het hangslot (linksonder) moet openmaken met uw beheerderswachtwoord.
9. Widgets en Extensies
In Yosemite wordt er mooi gebruikt gemaakt van widgets zoals Social Media, het weer en andere berichtgeving. Handig, maar het kost ook rekenkracht om deze informatie te laden. Het uitzetten hiervan kan helpen, maar alleen zodra u het paneel (berichtencentrum) opent. Hierna is het geladen en maakt het praktisch geen verschil.
Hoe?
Ga naar Systeemvoorkeuren > Extensies. Zet bij Vandaag en extensies alles uit wat overbodig is.
Het kan altijd zijn dat uw Mac, ook na deze tips, nog traag is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vraag ons om persoonlijk advies of kies ervoor de Mac schoon te installeren. Omdat dit laatste nogal wat voeten in de aarde heeft leest u hierover volgende week meer. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Thanks voor de goede tips! Mijn mac is een stuk sneller geworden en die strandbal zie ik nu het liefst alleen nog terug op het strand aankomende zomer. Voornamelijk het opstarten vanuit sleep-modus is verbeterd en bij het gebruik van programma’s zoals Photoshop wilde mijn mac nog wel eens vastlopen. Dat gebeurt nu niet meer.
De ‘springende’ icoon bij het opstarten van een programma is de enige optie die ik niet heb kunnen vinden.
Groetjes,
Micaela Romani
Hey Micaela,
Bedankt voor je berichtje! Fijn dat de tips je hebben geholpen.
Voor het springende icoon ga je naar: Systeemvoorkeuren > Dock. Onderaan staan een aantal vinkjes waaronder “bewegend symbool bij openen programma’s” (middelste). Als je deze uitzet is het springen verleden tijd. Bedankt, heb het ook even aangepast in de tekst. Laat je even weten of het gelukt is?
Hopelijk kunnen we snel weer naar het strand met onze strandballen 😉
Groetjes,
Claire