Als je uit een Windows omgeving komt ken je ze zeker: snelkoppelingen. Vaak staat het hele bureaublad ermee vol. Bij Mac gebruikers zie ik dat (gelukkig) al minder. Het bureaublad is vaak opgeruimd en leeg. Zo niet, lees dan even deze blog đ Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je ondanks een opgeruimd bureaublad toch snel bij je belangrijkste of meest gebruikte bestanden kunt? Op je Mac zitten een aantal slimmigheden die je kunt gebruiken om dit te bereiken. Deze week leg ik uit hoe je handig gebruik maken van snelkoppelingen op een Mac.
Een hardlink voor het leven
Een snelkoppeling maken op de Mac kan op verschillende manieren. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het gaat om zogeheten “hardlinks”. Dit betekent zoiets als een absolute link naar dat bestand of de map. Het voordeel hiervan is dat, mocht je het originele bestand verplaatsen, de link nog steeds naar het bestand verwijst. De koppeling blijft dus in takt. Dit voorkomt dat je tientallen doodlopende snelkoppelingen krijgt als je eens goed opruimt op de Mac. Ook als de naam van het bestand of de map wijzigt, blijft de snelkoppeling in tact.
Favorieten in Finder
De plek waar je de meeste snelkoppelingen vindt is in de favorieten balk van de Finder. Dit is de lichtgrijze, linker kolom die je ziet als je de Finder opent. Een aantal locaties staan hier al in. Zo vind je hier: Downloads, Programma’s en Bureaublad. Veelgebruikte mappen dus. Niet iedereen weet dat je hier zelf mappen aan kunt toevoegen. Navigeer hiervoor naar de desbetreffende map, selecteer deze en sleep hem er simpelweg tussen. Er wordt nu automatisch een snelkoppeling gemaakt. Zelf gebruik ik dit bijvoorbeeld als ik op dat moment aan het werk ben voor een bepaalde klant. Ik sleep de klanten-map naar de balk en maak hier gebruik van zolang het project loopt. Is het klaar dan verwijder ik de link door de map uit de kolom te slepen (en even vast te houden). Er verschijnt nu een wolkje of grijs kruisje wat betekent dat je de LINK verwijderd uit de balk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hiermee bestanden weggooit of verplaatst.

Rechts van het scheidingsteken kun je snelkoppelingen plaatsen.
Stapels (Stacks) in de Dock
Voor de echte snelheidsduivels is alleen het opstarten van de Finder al te veel gedoe. Gelukkig is het naast de Finder ook mogelijk om snelkoppelingen te maken in de Dock (balk beneden). Hier kun je naast mappen ook links naar veelgebruikte bestanden maken. Handig voor een bijvoorbeeld document wat je dagelijks moet bijwerken. Het principe is eigenlijk hetzelfde: Zoek de map of het bestand op in de Finder en sleep deze naar de Dock. Let op: dit kan alleen rechts van het scheidingsteken en links van de prullenmand. Zorg hierbij dat je de map niet per ongeluk in de prullenmand sleept.
Staat de link in de Dock? Dan kun je door er met rechts op te klikken nog wat instellingen met betrekking tot de weergave ervan aanpassen. Probeer het eens uit! Is de link niet meer nodig? Sleep deze dan uit de Dock en houdt vast. Er komt nu “Verwijder” bij te staan. Als je loslaat is de link uit de Dock verdwenen.
Links op je bureaublad: aliassen
Wil je persĂ© je bureaublad gebruiken voor snelkoppelingen? Dan kan dat. Je maakt hiervoor een “alias” aan. Zoek het bestand of de map op in de Finder en klik er met rechts op. Kies nu voor “maak alias aan”. In plaats hiervan kun je ook cmd + L doen. De alias kun je vervolgens naar je bureaublad verplaatsen en de naam eventueel aanpassen. Aan het zwarte pijltje in de linkerhoek kun je zien dat het hier om een snelkoppeling gaat en niet om het origineel.
Kan ik je helpen met het opruimen of slimmer inrichten van je Mac?
Neem vrijblijvend contact op via mail.
Snelkoppelingen van bestanden die op een server staan vallen steeds opnieuw weg. Ook de verbinding met de server zelf trouwens. Draai de nieuwste Sierra op een net niet nieuwste Macbook Pro. Elke dag moet ik de snelkoppelingen terug zetten en de volgende ochtend kan ik weer opnieuw beginnen. Hoe kan dit?
Beste Mario,
Heb je de server toegevoegd aan de login-items?
Dit kun je vinden bij Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen > inloggen.
Als hij hierbij staat zou de Mac automatisch met de server moeten verbinden bij inloggen.
De snelkoppelingen zouden dan ook direct bereikbaar moeten zijn.
Groetjes,
Claire
De verbinding gebeurt blijkbaar niet automatisch ondanks juiste instelling zoals je hebt aangegeven. Vandaag is er een update op de serversoftware geweest. Hopelijk daarmee verholpen. Bedankt voor de snelle reactie.
Hallo ik heb voor mijn werk een macbook pro 13 inch retina uit eind 2015, maar ik heb geen bureablad in mijn favorieten staan in Finder. hoe krijg ik burreaublad daarin? ik vind het zelf altijd prettig als ik dingen via de finder op mijn bureablad kan parkeren voor dat ik ze ergens anders op sla en tevens worden de bureaublad items gesynct met icloud. tenminste op mijn macbook van mij, mijn vrouw en mijn zoon thuis wel. misschien een noobvraag maar toch đ
Hey Jeroen,
Bedankt voor je vraag!
Als je in Finder zit en je gaat naar Voorkeuren (cmd + ,) dan kun je bij ‘Navigatiekolom’ aanvinken wat je er allemaal in wilt hebben. Je kunt ook elke gewenste map naar je Navigatiekolom slepen om deze toe te voegen aan je favorieten. Let wel op dat je het niet versleept Ăn een andere map, maar eronder. Anders verplaatst hij de hele map met inhoud. Mocht het toch gebeuren dan kun je altijd een stap terug met cmd + Z.
Succes!
Claire
Dank je wel is me gelukt đ
Hallo en bedankt voor de zeer nuttige tips đ
Op OSX heb ik een map in ‘/Users/tv/Library/Application Support/tvfiles’
en de inhoud van deze map ’tvfiles’ wou ik graag automatisch laten
verplaatsen naar eenzelfde map maar dan op een usb schijf.
Mocht iemand anders de mac willen gebruiken dan hoef ik alleen maar de
usb schijf eruit te halen. . .hoe kan een leek dit doen?
De MAC heeft OS versie 10.12 Sierra. Bedankt en groetjes Yoshee
Ha Yoshee,
Geen dank! De map die je aangeeft is een systeemmap en kun je niet verplaatsen naar een extern medium, dan werkt je programma niet meer. Ik weet niet precies wat er in deze map zit, maar ik denk dat er een makkelijkere oplossing is voor het delen van deze Mac. Kun je een ander niet laten inloggen als Gast bijvoorbeeld? Wat zit er in de die map? Kan dat niet slimmer?
Daarnaast is Sierra wel echt een verouderd systeem. Afhankelijk van de leeftijd van de Mac en hoe deze nu gebruikt wordt is het wel tijd voor een upgrade. In ieder geval qua software.
Succes!
Claire
Dank u wel voor de snelle reactie.
De keuze viel op deze locatie voor mijn .doc bestanden: niemand gaat daar zoeken. Ik hoorde dat ‘hard links’
de inhoud van deze map kan verplaatsen naar mijn externe schijf en dus daar niet echt bestanden gaat opslaan.
Maar wellicht begrijp ik het commando ln dan niet. Ik kan natuurlijk ook meteen de bestanden opslaan, op de
usb schijf. Ik wou graag wat testen hoe hard links werken en wat ik ermee kan.
Ha Yoshee,
Hard links worden door het systeem automatisch aangemaakt waar nodig. Het is niet heel verstandig om, zonder uitgebreide kennis hiervan, met hard links te gaan werken. Ik denk ook niet dat dat is wat je nu zoekt. Wil je meer weten over hard links dan kan ik dit artikel aanraden.
Fijne dag!
Claire
Ook maak ik op de zaak gebruik van Firefox (voor privé) en die schrijft wel gegevens weg op het systeem. Ik dacht de harde links daarvoor te kunnen gebruiken. Er maken meerdere mensen gebruik van deze pc (helaas allemaal met admin rechten, beetje dom wel)