Onlangs is het nieuwe besturingssysteem voor de Mac gelanceerd: MacOS Sierra. Het systeem heeft naast de nieuwe naam en wat kleine aanpassingen ook een aantal nieuwe functies gekregen. Erg leuk zijn de mogelijkheid voor Picture-in-Picture en herinneringen als diavoorstellingen in Foto’s, maar er zijn ook paar hele nuttige en tijdbesparende functies bij gekomen. Hiervan heb ik een top 4 gemaakt die ik graag met je wil delen.
Onderaan deze blog vind je de stappen die je moet doorlopen voordat je veilig kunt updaten naar MacOS Sierra
1. Kopiëren op je iPhone en plakken op je Mac
Op deze functie zit ik eigenlijk al jaren te wachten. Hoe vaak komt het niet voor dat je iets op je iPhone hebt staan wat je graag wilt kopiëren naar de Mac? Het overtikken van een lange zin of wachtwoord kan dan aardig wat tijd in beslag nemen. Gelukkig zorgt het zogenaamde universele klembord nu voor een snel alternatief.
De functie werkt automatisch als je bezit over een iPhone (5 of nieuwer) of iPad (oktober 2012 of nieuwer) met iOS 10 en een Mac (vanaf 2012) met Sierra. Op alle apparaten moet zijn ingelogd met dezelfde Apple ID. Deze functie werkt namelijk via iCloud. Ze moeten beide verbonden zijn met een draadloos netwerk en bluetooth moet zijn ingeschakeld. Ook moet bij de algemene instellingen “Handoff” geactiveerd zijn. Dit staat standaard allemaal aan. Grote kans dus dat je er helemaal niks voor hoeft te doen.
Vanaf nu is het een kwestie van kopiëren en plakken. Het werkt met tekst én met afbeeldingen en gaat beide kanten op. Werkt het niet goed? Check dan hierboven of je de juiste instellingen, software én hardware gebruikt.
2. Vraag Siri het voor je te doen
Met Sierra komt ook Siri naar de Mac. Fijn, want bepaalde taken heb je sneller uitgesproken dan zelf uitgevoerd door te klikken. Iemand bellen met FaceTime, contactgegevens openen, een berekening maken, bestanden van de laatste week opzoeken of een mailtje sturen: Siri doet het graag voor je.
Het enige wat je nodig hebt is een Mac met ingebouwde microfoon en gelukkig hebben ze dat allemaal, op de Mac Mini na. Je vindt Siri onderin de Dock of rechtsboven in de menubalk.
3. Synchroniseer bestanden automatisch
Om bestanden te synchroniseren tussen verschillende apparaten gebruiken veel ondernemers Dropbox, iCloud Drive of Google Drive. Apple voegt daar nu een nieuwe manier van bestands-synchronisatie aan toe. Als je jouw Mac update naar Sierra en je maakt gebruik van een Apple ID en iCloud Drive, zal na de update worden gevraagd of je jouw bestanden op het bureaublad en in de Documenten-map wilt synchroniseren via iCloud Drive. Wat er vervolgens gebeurt is dat je, op alle Macs, iPhones en iPads waarop je bent ingelogd met hetzelfde Apple ID, direct je bestanden terugvindt op dezelfde plek. Een schermafbeelding of ingescand document is zo zonder enige inspanning beschikbaar op al je apparaten, zonder dat je ze in een aparte map hoeft te zetten.
Uiteraard neemt het synchroniseren van deze bestanden ruimte op iCloud in beslag. De hoeveelheid wordt aangeven bij het instellen van iCloud bestandssynchronisatie. Heb je onvoldoende ruimte, maar wil je wel gebruik maken van deze dienst, dan kun je ruimte bijkopen.
4. Sneller het juiste venster vinden met tabbladen
Misschien gebruikte je het al regelmatig in Safari en de Finder: tabbladen. Het geeft meer overzicht waardoor je sneller vindt wat je zoekt. Daardoor bespaart het je een hoop tijd. In MacOS Sierra kunnen naast Safari en Finder bijna alle programma’s gebruik maken van deze handig functie. Denk aan Mail, Kaarten en Teksteditor, maar ook Pages, Numbers en Keynote.
In de meeste toepassingen zal de sneltoets: cmd + T een nieuw tabblad openen. In sommige gevallen open je daarmee de tekstopmaak. Ga naar weergave > “Toon tabbladbalk” om de tabbladen te zien en eventueel een nieuwe te openen. Ook kun je ervoor zorgen dat documenten standaard in een nieuw tabblad worden geopend. Deze instelling kun je vinden bij Systeemvoorkeuren > Dock > “Open documenten in tabbladen”.
Neem de volgende stappen voordat je de Mac update naar MacOS Sierra:
1. Is jouw Mac geschikt voor Sierra?
2. Heb je een (Time Machine) back-up gemaakt?
3. Zorg dat je het wachtwoord van je Apple ID en Mac bij de hand hebt
4. Ga naar de Mac App Store en download en installeer Sierra
Waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord, Blendle. de app die bijna alle abonnnementen overbodig maakt. Blendle is uptodate trending artikelen en achtergrond informatie. Je geeft je interesse aan en lezen maar. Sommige artikelen zijn bijv vijf cent , andere max een euro. Echter je betaald nooit meer als voor een volledige editie van het tijdschrift waar de artikelen uitkomen. Het zou super zijn als icreate ook in de kiosk kan komen. Misschien moeten we als Apple gebruikers dat maar eens mailen naar de redactie van iCreate. Blendle is gratis te downloaden in de App store. Je maakt een account aan en stort een klein bedrag. Voor tien euro heb ik vaak al twee maanden plezier. En het bespaart mij veel gezoek en bladeren in de straatkiosk.