Foto’s, films, home video’s en stapels met documenten. Het wordt steeds meer en we willen alles graag bewaren. Met de steeds beter wordende technieken moet dat geen probleem zijn zou je zeggen, maar niets is minder waar. Door het gebruik van snel (flash) geheugen en dunnere, lichtere computers krijgen we minder lokaal geheugen tot onze beschikking. Er wordt verwacht dat je steeds meer in de cloud opslaat en steeds minder op je Mac. Een trend die waarschijnlijk nog wel even gaat doorzetten. We moeten dus ruimte gaan creëren, maar hoe?
Deze week geven we alvast een aantal tips om een goed begin te maken. Volgende week gaan we verder in op het gebruik van cloud oplossingen en een eigen server.
Een overvolle Mac kan een groot probleem zijn. Als er minder dan 20% vrij is wordt hij trager, updates kunnen niet meer worden uitgevoerd en soms krijg je zelfs problemen met opstarten. Het is dus zaak altijd wat ruimte over te houden. Niet alleen om nog iets te kunnen opslaan, maar ook om te zorgen dat je Mac snel, veilig en stabiel blijft.
Je kunt zien hoeveel ruimte er nog vrij is door te gaan naar: > Over deze Mac. Het tabblad “opslag” laat duidelijk zien hoeveel GB er nog vrij is en waar de ruimte vooral naartoe gaat. Is dit minder dan 20%? Onderneem dan direct actie
Zorg voordat je gaat opschonen altijd voor een actuele back-up. Het liefste een Time Machine back-up. Er kan altijd iets misgaan tijdens het weggooien van bestanden. Met Time Machine zijn deze makkelijk weer terug te halen.
Leeg Tijdelijke Folders
Een aantal mappen op de Mac wordt standaard gebruikt voor tijdelijke doeleinden. Ik heb het dan over de prullenmand, downloads en het bureaublad. Hier kan aardig wat data ophopen in de loop der tijd. Begin met de download-map en het bureaublad. Gooi weg, wat weg kan en ruim op wat eigenlijk in een andere map thuis hoort. Leeg aan het einde de prullenmand. Deze is altijd rechtsonder in de de Dock te vinden. Klik hem aan en kies voor “leeg”. Dit zijn bestanden die je zelf hebt weggegooid. Denk dus niet te lang na: weg ermee.
Verwijder Grote Applicaties
We downloaden vaak behoorlijk wat software tijdens het gebruik van de Mac. Voor alles is wel een oplossing te vinden in de App Store of online. Het komt regelmatig voor dat je een programma download om uit te proberen, maar het daarna nooit meer gebruikt. Deze staan nog wel op de Mac en kunnen veel ruimte in beslag nemen. Ga naar Finder > Programma’s en sleep ongebruikte programma’s naar de prullenmand. Zit er een “uninstall” file bij? Gebruik deze dan om de software op de juiste manier te verwijderen. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van de handige tools van Mac OS X. Deze staan al op de Mac en hier hoef je dus geen extra, bytes vretende software voor te downloaden.
Verwijder Dubbele en Overtollige Foto’s
Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan veel ruimte schelen als je de foto’s regelmatig opruimt. Verwijder dubbele of slecht gelukte shots uit iPhoto of Foto’s, maak albums en mappen aan om het overzicht te bewaren en doe dit wekelijks of maandelijks. Heb je veel dubbele foto’s en kan je wel wat hulp gebruiken? Download deze Duplicate Cleaner uit de App Store. Let goed op als je dit gebruikt: controleer altijd of deze foto’s ook echt dubbel zijn en zorg van te voren voor een back-up.
Na het wissen van foto’s in iPhoto is het slim direct even de prullenmand te legen. Ben je inmiddels overgestapt naar Foto’s? Dan is er geen prullenmand meer, maar worden verwijderde foto’s na 30 dagen automatisch definitief weggegooid. Na een flinke opschoon-beurt loont het om dit direct, handmatig te doen. Ga hiervoor in Foto’s naar Archief > Toon onlangs verwijderd.
iMovie Events
Gebruik je iMovie om af en toe een film te monteren? Kijk dan eens naar de map “iMovie Events”. Deze is te vinden in de map Films. iMovie events zijn de ruwe opnames die gebruikt zijn om de film mee te monteren. Is de film af en staat deze inmiddels als video (bv. mov, mp4 of avi) op YouTube, DVD of op je harde schijf? Dan zijn deze ongeknipte beelden vaak niet meer nodig. Je zou ze op een externe harde schijf kunnen zetten als je ze toch wilt bewaren, maar niet direct nodig hebt. Let op: Een schijf kan kapot gaan of kwijtraken. Zorg dus voor een extra kopie (op een tweede harde schijf) of weet dat dit het risico is van bestanden alleen extern bewaren.
Scan je Thuismap
Er is allerlei software te vinden die je Mac scant op overbodige bestanden. Zelf ben ik er geen voorstander van om dit soort software te gebruiken omdat het altijd een berekening is die het voor je bekijkt. Jij kunt zelf veel beter bepalen wat je wel of niet wilt weggooien. Zeker schoonmaak-programma’s als bijvoorbeeld MacKeeper, zijn zo agressief dat ze vaak meer schade aanrichten dan goed doen.
Je kunt zelf snel uit zoeken waar de meeste ruimte van de harde schijf naar toe gaat door in de Finder te gaan naar de thuismap (het huisje). De sneltoets hiervoor is cmd + shift + H. Klik op het icoon met de streepjes onder elkaar om lijstweergave te activeren en klik op “Grootte” totdat het pijltje ernaast van boven naar bedenen wijst. Worden er geen grootten berekend, maar staat er een streepje in deze kolom? Ga dan naar Weergave > Toon weergaveopties (cmd + J) en vink “Bereken alle grootten” aan. Klik ook op “Gebruik als standaard”. Nu zul je wel de formaten van de mappen en bestanden zien. De bovenste map, bevat de meeste gigabytes. Dubbelklik op deze map en kies indien nodig weer voor de lijstweergave. Je kunt nu duidelijk zien waar de grootste mappen zich bevinden. Kijk of je hier dingen van weg kunt gooien of apart kunt zetten.
Wat ook veel ruimte in kan nemen zijn de Mail Downloads. Bijlagen die tijdelijk naar de Mac gedownload zijn om ze door te sturen of als voorvertoning te kunnen bekijken. Zoek in een Finder-venster naar “Mail downloads” om deze map te vinden. Als deze map erg vol zit kun je hem legen. Laat de hoofdmap “Mail downloads” staan.