Kaarten voor de Mac is hét alternatief voor het veel gebruikte Google Maps. Het is met één klik bereikbaar, beschikt meteen over uw huidige locatie en geeft uw veelbezochte locaties weer. Aanvullende mogelijkheden zoals de ingebouwde file informatie zorgen ervoor dat Kaarten een stuk gebruikersvriendelijker is en daarmee is het programma in zijn eerste versie al meteen een hit! Maar Kaarten is meer dan alleen een plattegrond. Wat zijn de uitgebreide mogelijkheden? Wij bespreken er alvast een aantal in deel 1.
Locatie bepalen
Uw huidige locatie is bij Kaarten bekend als u dit toestaat via systeemvoorkeuren > beveiliging en privacy > privacy. Om deze op te vragen in Kaarten klikt u op het locatie-symbool in de linker bovenhoek. Door rechterklik op de kaart te doen kunt u zelf een locatie aangeven. Bent u opzoek naar een al bekende locatie vul deze dan rechtsboven in naast het vergrootglas. Kaarten zal na het tikken van een aantal letters al suggesties geven en houdt hierbij rekening met veel bezochte en recente plekken. Ook zult u zien dat deze suggesties worden verdeeld in een aantal categorieën zoals geschiedenis, bedrijven en adressen. Als u op één van de suggesties klik, verschijnen er een of meerdere rode speld(en) in de plattegrond om deze locatie(s) aan te duiden. Naast de speld staat het adres en een “i”-symbool. U kunt hierop klikken om de locatie toe te voegen aan één van uw contacten, er een bladwijzer voor te maken, de route ernaartoe te bepalen of een probleem te melden met Kaarten. In de rechter bovenhoek is er nog een knop om de locatie te delen. Handig als u de deur uitgaat of met anderen ergens wil afspreken. Daarover meer volgende week, in deel 2.
Weergave
Er zijn meerdere manieren om de kaart weer te geven. Deze vindt u in het midden van de grijze balk: Standaard, Hybride en Satelliet (hierboven van links naar rechts). De standaard weergave is een schematische kaart met wegen en straatnamen zoals in een traditioneel stratenboek. Bij hybride verschijnt er meer landschap. Zo kunt u natuurgebied en bebouwing onderscheiden. De satelliet weergave geeft alleen het satelliet beeld weer, dus zonder wegen of straatnamen. Hiernaast is er nog 3D modus, waarbij de kaart tot leven komt! Niet alles steden maken hier volledig gebruik van, maar als u naar bijvoorbeeld naar Parijs navigeert zal u zien wat ik bedoel. Zoek Parijs op via de zoekbalk in de rechter bovenhoek en klik linksboven op het icoon met de gebouwen. Door rechtsonder op het kompas icoon te klikken, vast te houden en te slepen veranderd de kijkhoek. In onderstaande afbeelding ziet u de Eiffeltoren in 3D weergave. Alsof u er zelf bent!
Routeplanner
Kaarten is ook uitermate geschikt als routeplanner. Door linksboven op de knop “route” te klikken komt er aan de rechterkant een paneel bij met de routeplanner. Dit is zeer eenvoudig gehouden en daarom heel makkelijk te gebruiken. Bij begin: tikt u uw beginpunt in en bij einde: het eindpunt. Ook hier wordt weer met suggesties gewerkt waar “huidige locatie” er één van is. Door de twee velden in te vullen en op enter te drukken wordt de route berekend en weergegeven in het paneel. U kunt kiezen voor “met de auto” of “te voet” en hier altijd tussen schakelen. Door op een aanwijzing te klikken gaat Kaarten hier naartoe. Om de route op te slaan klikt u linksboven op het deel-icoon (rechthoekje met pijl erin) en vervolgens kiest u onderaan voor Voeg bladwijzer toe. De route zal opgeslagen worden en is onder het boek symbool (naast de zoekbalk) weer terug te vinden. Met “wis” wist u de route en met de knop “sluit” verdwijnt het paneel weer. Een mooie extra functie voor de navigatie van Kaarten is de file informatie. Door op het symbool met de auto’s de klikken (naast het 3D symbool) wordt de actuele file informatie weergegeven in de kaart. Hoe roder de stippellijn, hoe langzamer het verkeer rijdt. Afgesloten wegen worden aangegeven met een rode cirkel met witte streep erin. Zo is er ook een symbool voor een ongeluk op uw route.
Zoals u al kunt merken is Kaarten een erg uitgebreid programma. Volgende week komen de bladwijzers en het delen van uw locatie met anderen aan bod. Wilt u deze post niet missen? Schrijf u dan in voor het volgen van onze blog aan de rechterkant op de website!