Het besturingssysteem wat op je Mac draait is een van de veiligste systemen ooit. Heel fijn voor ons en een veelgenoemde reden voor veel mensen om over te stappen van PC naar Mac. Een kwaadaardig programma kan zich zeker niet “zomaar” nestelen en schade aanrichten, maar het binnenhalen van bijvoorbeeld Adware (ongewenste pop-ups en andere reclame) kan erg vervelend zijn en ook traagheid met zich meebrengen. De dreiging van malware voor Mac wordt steeds groter. Uit dit rapport blijkt dat het aantal malware aanvallen op de Mac met 60% zijn toegenomen. Tijd voor actie. Ik vertel je alles wat je moet weten over Malware en wat je er tegen kunt doen.
Wat is malware?
Wikipedia is er heel duidelijk in. “Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen.” Hierbij is het altijd een kwestie van kwade opzet. Omdat de Mac van zichzelf al een zeer goede beveiliging heeft komt malware het meeste binnen via het, bewust of onbewust, zelf downloaden (en installeren) van kwaadaardige software. Ook kun je als Mac gebruiker malware doorsturen via bijvoorbeeld Mail. Dit gebeurt vaak zonder dat je het zelf door hebt. Adware is een veelvoorkomende vorm van een malware. Dit herken je aan vreemde links op websites, het verschijnen van pop-ups en een trage Mac.
Hier vind je een uitgebreide lijst van bekende Mac virussen, malware en beveiligingslekken.
Hoe voorkom ik besmetting door malware?
Malware komt meestal binnen op een Mac doordat je zelf iets hebt gedownload of aangeklikt. Vaak moet hier zelfs het gebruikerswachtwoord voor worden ingevoerd. Je bent er dus zelf bij. In sommige gevallen komt malware mee met andere (fake) software.
Het is dus belangrijk dat je zelf goed oplet en voorzichtig bent met het klikken op links (online en in mails), software up-to-date houdt en zoveel mogelijk gebruik maakt van software uit de App Store of van enkel goedgekeurde ontwikkelaars. Eerder vertelde ik al eens wat je kunt doen om je Mac beter te beveiligen. Hiermee verklein je de kans op besmetting door Malware al enorm.

Heb jij vaker te maken met malware of wil je graag extra bescherming dan kun je ervoor kiezen om een malwarescanner (Malwarebytes) of virusscanner (Bitdefender) te gebruiken. Dit is vooral verstandig als er met meerdere Macs of PC’s in het netwerk gewerkt wordt of er zeer gevoelige data op staat. Wij kunnen je hierin adviseren. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.
Daarnaast is het verstandig je Mac regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Lees hier waarom periodiek onderhoud nog meer belangrijk is voor je bedrijf.
Mijn Mac is toch besmet geraakt, wat doe ik hieraan?
Mocht het toch gebeuren dat je besmet bent geraakt, verwijder dan zo snel mogelijk alle kwaadaardige bestanden van je Mac. Installeer geen programma’s als MacKeeper of Clean My Mac, maar verwijder de bestanden zélf. Controleer of in de map ‘Programma’s’ apps staan die je niet verwacht en verwijder deze. Werk daarnaast je besturingssysteem bij naar de laatste versie.
Met het programma Malwarebytes voor gebruiken. Hiermee kun je de Mac scannen op ongewenste software en dit direct verwijderen. Wat fijn is aan dit programma is dat hij precies aangeeft wat hij heeft gevonden. Je kunt vervolgens zelf kiezen of je dit daadwerkelijk wilt verwijderen. Let wel op, want ook Malwarebytes ziet sommige goede software aan voor Malware. Verwijder het dus alleen als je zeker weer dat je het niet zelf geïnstalleerd en nodig hebt. Het gratis programma scant de Mac in principe eenmalig. Wil je dat Malwarebytes de Mac automatisch controleert, kies dan voor de betaalde variant. Tegenwoordig is er ook een versie voor de iPad/iPhone.

Een alternatief voor de betaalde versie van Malwarebytes is Bitdefender. Deze virusscanner voor Mac is een zeer effectieve manier om besmetting op de Mac te voorkomen. Wij helpen je graag met het aanschaffen, installeren en monitoren van deze extra beveiliging. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.
Hoi Claire,
Wist jij dat het programma “malware-bites” ook door Cleverbridge geleverd wordt?
En Cleverbridge is de leverancier van MacKeeper en AVG die vervelende bijna niet te verwijderen programma’s
Je zou bijna zeggen dan kan Malware-bites ook niet goed zijn…
groet Geert
Hey Geert,
Bedankt voor je alertheid. Het malwarebytes (http://malwarebytes.org) waar ik in deze blog naar verwijs heeft gelukkig geen connecties met de makers van Mackeeper. Sterker nog, ze proberen Mackeeper op de lijst van schadelijke Malware te krijgen.
Laten we samen alert blijven. Vooralsnog is deze malwarebytes een veilige (maar geen heilige) optie.
Groetjes
Claire
Ook ik heb problemen met AVG (betaald) in combinatie met CleanMyMac. Na installatie kan ik CleanMyMac niet meer openen. Daarna moet ik zowel AVG als ook CleanMyMac verwijderen om CleanMyMac weer op te starten. Ik wordt er gek van en heb nu mijn betaald bedrag aan AVG maar teruggevraagd. Ben benieuwd, zal wel weer een hele tour worden.
Ha Louis,
Wij raden sowieso aan om programma’s als Clean My Mac niet te gebruiken. Het vertraagt vaak alleen maar en je weet nooit precies wat het in de achtergrond doet. Het is niet heel vreemd dat een virus scanner dit tegenhoudt. Als je de Mac wilt opruimen kun je dat beter zelf doen door dingen weg te gooien die je niet meer nodig hebt. Misschien dat Avast je nog kan helpen met het werkend krijgen van deze combinatie, maar ik zou eerlijk gezegd gewoon Clean My Mac eraf halen.
Succes!
Claire
Op mijn MacBook (2017) met Big Sur zie ik dat de batterij sneller leegloopt en daarbij aangeeft bij Hoog stroomverbruik dat Malwarebytes (betaalde versie) altijd veel stroom verbruikt. Dat is iets van de laatste maanden. Anderen ook deze ervaring?