Regelmatig word ik gebeld om langs te komen voor een Onderhoudsbeurt voor de Mac. De klachten gaan over het algemeen over traagheid en vervuiling. Vaak is dit nadat men zelf van alles heeft geprobeerd om deze problemen op te lossen, zoals bijvoorbeeld het installeren van zogenoemde “schoonmaak-software”. Hiervan is MacKeeper de bekendste. Ironisch genoeg is dit juist vaak de veroorzaker van de klachten. Hoe zit dat precies?
Agressieve Marketing
MacKeeper heeft op zijn zachts gezegd een vrij agressieve manier van marketing. Er verschijnen regelmatig pop-ups/-unders, advertenties of zelfs waarschuwingen die aangeven dat je MacKeeper moet gaan gebruiken om de Mac weer schoon en snel te krijgen. Onlangs kwam mijn collega, Donny, zelfs dit venster (zie afbeelding) tegen tijdens het browsen. Behoorlijk schokkend en mijns inziens niet oké. Dit is niet de manier om potentiële klanten te benaderen. Het is bangmakerij en veel te hardnekkig, waardoor het aanschaffen van de software geen weloverwogen beslissing meer is.
Het Werkt Niet
Eenmaal gedownload zegt MacKeeper de computer te scannen op fouten en problemen en dubbele foto’s en bestanden te verwijderen. Niets is minder waar. In januari installeerden onze collega’s van One More Thing de agressieve software op een nieuwe, lege Mac. Er werden tal van “problemen” gedetecteerd terwijl er niks op stond (en zij zijn niet de enige). Veel extra bestanden, die tijdens het gebruik van een Mac (tijdelijk) worden aangemaakt, hebben gewoon een functie en worden door de Mac automatisch weer gewist als ze niet meer nodig zijn. Daar heb je echt geen dure software voor nodig. De anti-diefstal mogelijkheden die MacKeeper biedt, zijn een betaalde versie van Find My Mac. Find My Mac zit standaard op alle Macs.
Waarom wordt zoiets dan Toegelaten op de markt?
Helaas moet ik je een veelzeggend antwoord schuldig blijven. Buiten het feit dat het heel vervelend en vertragend kan werken en zelfs (onnodig) bestanden kan verwijderen wordt het niet aangemerkt als virus. Het is legitieme software en er zijn zelfs allerlei lovende reviews te vinden (dit zou nep zijn). Ik heb het idee dat ze mooi tussen de regels door zwemmen en daardoor niet kunnen worden verboden.
Traaaaaaag
Wat het wel doet is de Mac aanzienlijk vertragen. Door constant van alles te scannen en te “detecteren” is de Mac er maar druk mee. En dat is nu precies wat je niet wilde. Daarnaast kost de software ook nog eens een flinke duit. Voor €119 wordt je dagelijks lastig gevallen door deze futuristische robot met een bezem.
Wat Moet ik Dan wel Gebruiken?
Gelukkig is er ook software die wel doet wat het beloofd en ook nog eens gratis is. Door te kiezen voor de juiste oplossingen kun je een snelle Mac behouden maar alle rommel buiten de deur zetten.
Dubbele Foto’s verwijderen
Een veel voorkomende reden om een schoonmaakprogramma te installeren is de aanwezigheid van veel dubbele foto’s in iPhoto of Foto’s. Gelukkig is er prima software om snel van deze dubbelgangers af te komen: Photos Duplicate Cleaner. Deze is onlangs ook geschikt gemaakt voor het nieuwe Foto’s en werkt snel en effectief. Let ook nu wel op wat je precies verwijderd (je klikt snel mis) en maak van te voren altijd een back-up.
Geen Virussen
Een virusscanner is zeker niet nodig op een Mac als je de tips uit deze blog opvolgt. Schaf geen anti-virus software aan. Net als MacKeeper gaat dit ten koste van de snelheid van de Mac en levert het nauwelijks voordeel op. Blijf wel alert en download bij voorkeur alleen programma’s uit de Mac App Store en van vertrouwde bronnen. Bij twijfel, mail de helpdesk.
Weg Met Adware
Heb je last van adware, zoals ongevraagde pop-ups of advertenties die ineens op websites verschijnen? Met AdwareMedic is dit te verhelpen. Dit eenvoudige programma scant puur op malware (rommel wat meekomt met een andere download) en voert niet ongevraagd allerlei processen uit.
Mijn Advies
Kortom: mijn advies is om ver van deze software vandaan te blijven. Download het niet of verwijder het zo snel mogelijk. Is je Mac traag? Dan is daar een reden voor. Bel of mail ons voor een onderhoudsbeurt of ga langs bij een Apple Store, maar download geen “schoonmaak-software”. Zeker niet als een zwevende robot het vraagt.
Toch MacKeeper geïnstalleerd?
Helaas is het niet zo gemakkelijk om MacKeeper te verwijderen als het kwaad eenmaal geschied is. Normaal gesproken is het slepen van het programma naar de prullenmand voldoende, maar MacKeeper, zou MacKeeper niet zijn als het niet overal kleine bestandjes plaatst waardoor het behoorlijk wat werk is om het te verwijderen.
Heb jij MacKeeper (per ongeluk) gedownload en wil je er vanaf?
Wij verwijderen het voor je via TeamViewer!
(Voor meer informatie over TeamViewer, zie Hulp op Afstand).
Update:
Op 14 december 2015 lekken miljoenen klant gegevens van MacKeeper gebruikers uit. Door slecht beveiligde servers konden hackers heel gemakkelijk alle gebruikersgegevens achterhalen. Dit bevestigd nog maar eens hoe onveilig het gebruik van deze software is. Direct je wachtwoord veranderen en verwijderen dus!
Hi Claire,
Goed artikel!
Mijn site is blijkbaar gehackt met “JS/Coinminer.V Trojan” . De hostingpartij heeft de site ‘eruit gegooid’ en geeft mij ook het advies om mijn mac op te schonen. Kun je mij aangeven of dit noodzakelijk is en zo ja welke software ik daarvoor het beste kan gebruiken?
Dank je voor de info
Groet, Hans Slaats
Ha Hans,
Dank je wel!
Wat je het beste kunt draaien is Malwarebytes. Wij hebben hier goede ervaringen mee. Deze scant de Mac op malware en helpt je ook het te verwijderen. Daarnaast kun je zorgen voor 2-staps-verificatie als extra beveiliging op je site. Als je WordPress gebruikt kan dat onder andere zo: https://www.wplounge.nl/two-step-authentication-wordpress/. Het helpt uiteraard ook om veilige wachtwoorden te gebruiken en ze niet allemaal op te slaan in de lokale sleutelhanger maar een password manager te gebruiken.
Heel veel succes!
Claire