Een van de belangrijkste redenen om een Mac aan te schaffen is de lange levensduur. Ze worden soms wel 10 jaar gebruikt zonder ooit onderhoud te krijgen. Wat je dan gaat merken is dat de Mac na een aantal jaren vervuild raakt en soms wat trager wordt. De eerste vraag die je dan moet stellen is of de Mac nog wel bij jouw manier van werken past. Heb je misschien meer rekenkracht of opslagcapaciteit nodig dan 6 jaar geleden? Dan is het misschien wel tijd voor een nieuw model. Is de conclusie dat dit model nog wel even mee kan? Dan heb ik deze week een aantal tips voor je om jouw Mac nog wat extra power te geven.
Zorg voor voldoende vrije ruimte
Om goed te kunnen functioneren heeft een Mac minimaal 10% vrije ruimte nodig. Dit wordt gebruikt om data tijdelijk weg te schrijven zodat de schrijf- en leessnelheid van de schijf optimaal kan worden benut. Kijk bij ‘Over deze Mac’ of jouw Mac nog wel genoeg vrije ruimte heeft. Is dat niet het geval? Geef je Mac dan een opschoonbeurt.
Schakel onnodige processen uit
Wat ik regelmatig tegenkom is dat er vanaf het opstarten van de Mac een waslijst aan programma’s draait die niet of nauwelijks worden gebruikt. Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen > Inloggen en haal hier overtollige software weg die opstarten zodra jij inlogt op jouw account. Diensten als Dropbox kun je uiteraard laten staan. Ook kan het helpen om je Mac wat vaker helemaal uit te zetten. Hiermee worden verschillende processen gestopt en tijdelijke geheugens gewist.
Schone installatie
Bij Windows gebruikers is het de normaalste zaak van de wereld, maar een Mac wordt zelden of nooit voorzien van een schone installatie. Toch kan dit veel extra snelheid opleveren, zeker als de Mac al wat ouder is. Een vers systeem erop en weer één voor één alles opbouwen zorgt ervoor dat jarenlange vervuiling als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is wel even een werkje en kun je het beste doen op een moment dat je even geen belangrijke klussen hebt lopen. Lees hier hoe je stap-voor-stap een schone installatie kunt uitvoeren.
Extra werkgeheugen
Bij de meeste Macs is het mogelijk extra werkgeheugen (oftewel RAM) in te bouwen. Hierdoor kan je Mac meer informatie tegelijk verwerken. Het kan dus lonen om dit na een aantal jaar uit te breiden. Welk geheugen hiervoor nodig is en wat de mogelijkheden zijn, is per model verschillend. Vraag ons om advies als je er zelf niet uitkomt. Wij bouwen het geheugen ook voor je in, indien gewenst. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Een snellere harde schijf: de SSD
Uiteindelijk is het nog mogelijk om de harde schijf compleet te vervangen voor een SSD (mits dit er nog niet in zit). Een traditionele harde schijf draait en slijt dus door de jaren heen. Dit is daarom vaak op lange termijn een van de meest vertragende factoren. Wij combineren het vervangen van de schijf het liefst met extra werkgeheugen én een schone installatie om een optimaal effect te creëren. We adviseren je graag over de aanschaf en het installeren van een SSD. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.