Of je nu een professionele vormgever bent of af en toe eens plaatjes met tekst maakt voor op je social media kanalen, we gebruiken ze allemaal: fonts oftewel lettertypes. Deze fonts zijn automatisch geladen als je aan de slag gaat in pakketten zoals Word, Pages of InDesign. Hoe meer fonts je hebt, hoe trager deze applicaties zullen laden. Ook kan het zijn dat er dubbele of corrupte lettertypes tussen zitten. Om ellende te voorkomen en overzicht te behouden is het aan te raden een font-manager te gebruiken. Gelukkig krijg je deze van Apple al cadeau. Deze week vertel ik je alles wat je moet weten over lettertypes op de Mac.
Verschillende soorten fonts
Er zijn verschillende type fonts. De drie meest gebruikte zijn: OpenType Font (.otf), TrueType Font (.ttf of .ttc) en PostScript Font (.pfb en .pfm). OpenType Font, wat ontwikkeld is door Microsoft, is de huidige standaard en is zowel op de Mac als op Windows te gebruiken. Dit soort is ook het meest geavanceerd op het gebied van taal-ondersteuning en heeft uitgebreide mogelijkheden als het gaat om bijvoorbeeld kapitalen, kleinkapitalen en superscript.
Websites met (gratis) fonts
Op de Mac staan al een hoop fonts geïnstalleerd. Wil je meer? Dan kun je lettertypes aanschaffen. Ook zijn er verschillende websites waar je gratis fonts kunt downloaden. Let op: deze zijn niet altijd gratis voor commercieel gebruik. Een van de meest gebruikte sites is DaFont.com. Je kunt hier fonts bekijken per categorie of zoeken binnen het stijgende aantal van nu al ruim 32.000 fonts. Bij “preview” kun je je eigen tekst invullen zodat je direct ziet wat het gaat worden. Ook 1001freefonts.com heeft inmiddels tienduizenden lettertypes op hun site staan. Ben je in een creatieve bui? Bezoek dan eens de site van Font Bundles. Hier vind je regelmatig leuke, gratis schrijf- en kalligrafie-lettertypes. Als je een abonnement hebt bij Adobe, kun je gebruik maken van alle fonts binnen Typekit.
Installeren van fonts
Heb je een mooi lettertype gevonden? Installeer deze dan door dubbel te klikken op het .otf of .ttf bestand. Deze zal worden geopend door de Apple Lettertypecatalogus. Zodra je op “installeer” klikt wordt het font geïnstalleerd en geladen. Bij Lettertypecatalogus > Voorkeuren kun je aangeven voor wie lettertypes moeten worden geïnstalleerd. Standaard staat hier “gebruiker” om te voorkomen dat andere gebruikers op de Mac last krijgen van traagheid door jouw bonte verzameling fonts.
Fonts beheren met de Apple Lettertypecatalogus
Als je Lettertypecatalogus geopend hebt zie je in de linkerkolom verschillende sets. Standaard zijn er al een aantal sets voor je gemaakt. Zo kun je snel vinden wat je zoekt. Je kunt eenvoudig een set bijmaken door op het plusteken onderin deze kolom te klikken. Boven de lijst met lettertypes staat een vinkje. Als je een font selecteert kun je het vinkje uitzetten om het lettertype te deactiveren. Er komt dan “uit” achter het desbetreffende font te staan.
Als je “Alle lettertypen” geselecteerd hebt kun je ook zoeken op alle dubbelen. Doe dit door te kiezen voor Wijzig > Zoek geactiveerde dubbele lettertypen… (cmd + L). Je kunt ook alles selecteren en kiezen voor: Archief > Controleer lettertypen om zo de corrupte files ertussenuit te vissen. Dit is zeker aan te raden als je problemen hebt met toepassingen die veel fonts inladen.
Lettertypes synchroniseren naar meerdere Macs
Gebruik je meerdere werkstations of wil je nóg meer controle over je lettertype-beheer? Dan is een aparte font-manager een must. Onlangs kwam ik de Mac applicatie RightFont tegen. Binnen deze app kun onder andere ettertypes beheren, (de)activeren en snel terugvinden. Je krijgt ook 4.000 handige iconen tot je beschikking. Daarnaast kun je de complete catalogus via Dropbox of Google Drive synchroniseren met al je Macs zodat je nooit een font mist. Als je van deze laatste functie gebruik wilt maken moet je wel zorgen dat je een licentie kiest passend bij het aantal Macs dat jij wilt gebruiken met de app. Je kunt de RightFont Single License gratis 7 dagen uitproberen via deze trial versie. Deze is voor 1 Mac. Hiermee kun je de synchronisatie-functie dus helaas niet uitproberen.