Je hebt een nieuwe Mac gekocht, wat heerlijk! Hij is lekker snel en je kunt er weer jaren tegenaan. Je hebt alle programma’s, gegevens en data netjes overgezet naar de nieuwe Mac (of nog makkelijker, je hebt het Passion Support dat laten doen) en je bent er volop mee aan het werk. De oude Mac ligt inmiddels in de kast of berging te verstoffen. Zonde! Deze Mac is, mits in goede staat, meestal nog best wat waard. Misschien kun je er nog wel iemand anders blij mee maken.
Deze week vertel ik hoe je je Mac verkoop- of weggeef-klaar kunt maken in 5 stappen zodat de nieuwe eigenaar er gelijk mee aan de slag kan.
1. Maak een back-up
Uiteraard heb je alles inmiddels netjes overgezet naar je nieuwe Mac, maar toch is het slim om een back-up van de oude te bewaren voor het geval je nog iets mist. Had je dit nog niet, maak dan een back-up met Time Machine om te voorkomen dat je later tóch nog iets kwijt bent. In dit artikel kun je meer lezen over Time Machine en hoe je het instelt.
2. Log uit bij de Apple diensten en geregistreerde software
Gebruik je iCloud dan raadt Apple aan om voordat je de Mac wist, uit te loggen bij alle Apple diensten. Daarnaast heb je misschien ook geregistreerde software zoals Adobe en Office. Die licenties staan op jouw naam en zijn in principe aan deze Mac gekoppeld.

Uitloggen bij iTunes
Start iTunes op en ga naar Account > Machtigingen > Trek machtiging voor deze computer in. Bevestig met je Apple ID en wachtwoord.
Uitloggen bij iCloud
Om uit te loggen bij iCloud ga je naar Systeemvoorkeuren > iCloud en klik je op ‘Log uit’. In een dialoogvenster wordt gevraagd of je een kopie van de iCloud-gegevens wilt bewaren op de Mac. Omdat je de harde schijf in een latere stap helemaal zult leegmaken, kun je nu klikken op ‘Bewaar een kopie’ om verder te gaan.

Uitloggen bij iMessage
Start de Berichten app op en ga naar Berichten > Voorkeuren. Klik op ‘Accounts’. Selecteer het iMessage-account en klik op ‘Log uit’.
Uitloggen bij Adobe CC
Als je Adobe CC gebruikt ben je ook ingelogd. Je kunt via het Adobe logo in de menubalk uitloggen zodat je op de nieuwe Mac kunt inloggen. Klik hiervoor op je foto en dan op ‘Afmelden’.
Office licentie verwijderen
Als je Office gebruikt kan het handig zijn om voor het wissen de licentie van je pakket volledig te verwijderen. Hier lees je hoe je dat kunt doen. Office 365 is vanaf elk apparaat te deactiveren.
Let op: mocht je Office nog niet op je nieuwe Mac hebben geïnstalleerd en wil je dit wel doen? Dan heb je de licentiecode of gegevens van het Microsoft ID nodig.
3. Maak je Mac helemaal leeg
Als je stap 1 en 2 netjes hebt uitgevoerd is het tijd om de Mac helemaal leeg te maken. Met deze stap wis je ALLE data van je Mac, er dus geen weg meer terug. Zorg dus dat je zeker weet dat wat er op staat definitief weg mag.
Zet de Mac uit en start hem weer op terwijl je de Option + ⌘ (Command) + R toetsen ingedrukt houdt. Je installeert hiermee straks het laast mogelijk macOS voor deze Mac. Zorg dat de Mac met internet verbonden is. Als het Apple logo of wereld bol in beeld verschijnt kun je de toesten loslaten. Onderstaand scherm verschijnt na enkele ogenblikken in beeld.

Kies voor het Schijfhulpprogramma en klik op ‘Ga door’. Kies ‘Weergave’ > ‘Toon alle apparaten’ in de menubalk. Selecteer in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma de schijf die of het volume dat je wilt wissen. Klik op de knop of tab ‘Wis’ en voer de volgende velden in:
Naam: voer een naam in voor de schijf of het volume, ‘Macintosh HD’ of ‘Macintosh SSD‘ in het geval van een solid state drive is het meest gebruikte.
Structuur: kies APFS (High Sierra en hoger) of Mac OS Uitgebreid (journaled). Schijfhulpprogramma toont standaard een compatibele structuur.
Indeling (indien weergegeven): kies ‘GUID-partitie-indeling’.
De ‘Beveiligingsopties’ geven je nog een mogelijkheid de schijf na het wissen te overschrijven met nullen. Dit is aan te raden als er zeer gevoelige data op de Mac staat. Houd er wel rekening mee dat het wissen hierdoor aanzienlijk langer zal duren. De optie is er alleen als het om een HD gaat, niet als er een SSD in de Mac zit.
Klik op ‘Wis’ om te beginnen met wissen. Wil je meer informatie of kom je er niet uit? Raadpleeg dan deze support pagina van Apple of neem contact met ons op.
4. macOS opnieuw installeren
Stop Schijfhulpprogramma wanneer het wissen klaar is. Kies nu voor ‘Installeer macOS opnieuw’ in het Hulpprogramma-venster. Klik op ‘Ga door’ en installeer het laatst mogelijke besturingssysteem op de Macintosh HD of SSD. Wacht totdat de installatie is voltooid en zet de Mac niet in de sluimerstand. Klap een MacBook ook niet dicht. Tijdens de installatie kan de Mac opnieuw worden opgestart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en het scherm kan minuten lang leeg zijn.

5. Maak een account aan
Misschien wil de koper zien dat de Mac in goede staat is. Dan kan het goed zijn om een even een account aan te maken. Je kunt dan controleren of bijvoorbeeld de WiFi, videokaart, muis en toetsenbord allemaal goed werken. Zodra de installatie is voltooid kun je een gebruiker aanmaken.
Je kunt de Mac na installatie ook uitzetten door Command-Q in te drukken. De nieuwe eigenaar kan dan zelf een gebruikersaccount aanmaken en de Mac configureren naar zijn/haar wens.