Over drie weken is het alweer zover. Het jaarlijkse Apple evenement, WWDC (World Wide Developers Conference), vindt plaats. Tijdens dit event wordt over het algemeen de nieuwste software van Apple gepresenteerd. Soms verrast Apple ons ook met nieuwe Macs. Dit jaar staat er in ieder geval een nieuw besturingssysteem op het programma voor de Mac: macOS 10.14. Wat de opvolger van High Sierra ons precies gaat brengen weten we nog niet. Er gaan geruchten dat iOS en macOS applicaties samengevoegd gaan worden. Hoe dan ook komt er weer een nieuw jasje aan voor je Mac. Met de volgende 4 stappen ben je er alvast helemaal klaar voor.
Update: Inmiddels is het nieuwe besturingssysteem aangekondigd voor 24 september 2018. De naam is macOS Mojave. Hier lees je er mee over.
Niet alle Macs zullen 10.14 ondersteunen. Het draait op de MacBook (begin 2015 of nieuwer), MacBook Air (mid 2012 of nieuwer), MacBook Pro (mid 2012 of nieuwer), Mac mini (eind 2012 of nieuwer), iMac (eind 2012 of nieuwer), iMac Pro (2017), Mac Pro (eind 2013). Het kan verstandig zijn om een aantal maanden te wachten voordat je upgrade naar het nieuwe systeem. Zeker als jij of jouw bedrijf afhankelijk is van de Mac die je gaat upgraden is het verstandig om te wachten tot alle kinderziektes eruit zijn.
1. Zorg voor een recente een back-up
Voordat je überhaupt iets gaat opruimen of updaten op een Mac is het verstandig een goede back-up te maken. Het handigste is om dit te doen met het ingebouwde Time Machine. Maak je nog helemaal geen back-ups? Dan is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan. Zorg onder andere dat je je houdt aan de gouden 3-2-1 regel.
2. Maak voldoende ruimte vrij en ruim op
Om snel en stabiel te kunnen werken heeft de Mac minimaal zo’n 10% vrije ruimte nodig. Voor de upgrade naar High Sierra was dat ongeveer 15GB. Zorg dus dat je voldoende vrije ruimte hebt voordat je de upgrade uitvoert. Liever iets teveel dan te weinig. Hoeveel ruimte je nu in gebruik hebt kun je vinden bij > Over deze Mac > Opslag.
Om ruimte te maken, of gewoon lekker met een schone lei te kunnen beginnen, is het verstandig vast te beginnen met een grote schoonmaak. Eerder maakte ik al een stappenplan om je Mac eens flink op te ruimen.
3. Controleer je Mac op verouderde programma’s
macOS 10.14 is het laatste besturingssysteem dat 32-bits apps ondersteunt. Vanaf 2018 moesten alle nieuwe apps al 64-bit zijn en in juni 2018 geldt dat ook voor updates van bestaande apps in de Mac App Store. De oude applicatiestructuur is beperkt in het aantal GB aan werkgeheugen wat het mag gebruiken. Hierdoor zijn deze programma’s ook beperkt in snelheid. Apple wil hier vanaf. Bekende applicaties die nog 32-bit zijn, zijn Office 2008 en 2011. Zorg dus dat je overstapt naar Office 2016 om te voorkomen dat je Word opeens niet meer kunt gebruiken.
Je kunt gemakkelijk zien welke 32-bit software er op jouw Mac is geïnstalleerd door te gaan naar: > Over deze Mac > Systeemoverzicht. Klik vervolgens in de linker kolom op ‘Programma’s‘ onder het kopje ‘Software‘. Door een keer te klikken op de laatste kolom (64-bit) sorteer je op de structuur. Alle apps die in deze kolom ‘Nee’ hebben staan zul je moeten updaten om in de toekomst nog te kunnen gebruiken. De programma’s die afkomstig zijn van Apple zullen uiteraard geen probleem zijn.
4. Update High Sierra en je programma’s naar de laatste versie
Je kunt er ook alvast voor zorgen dat al je huidige apps up-to-date zijn, Ga naar de App Store en klik op Updates. Vergeet niet vooraf een back-up te maken (zie stap 1).