Afgelopen week werden we verrast door een langverwachte update van iOS 8 en OSX Yosemite. Naast meer snelheid en stabiliteit kregen we o.a. nieuwe emoticons en een vervanger voor iPhoto op de Mac: Foto’s. Aangezien veel van onze klanten gebruik maken van deze meegeleverde fotobeheer en -bewerkingssoftware wil ik deze week in gaan op de nieuwe mogelijkheden en verschillen ten opzichte van iPhoto. Wij vertellen u wat u moet weten over Foto’s.
Bewaar uw foto’s voortaan online
Als u Foto’s voor het eerst opent wordt u van harte welkom geheten en krijgt u de vraag of u gebruik wilt maken van iCloud-fotobibliotheek. Deze online bibliotheek maakt het mogelijk om overal waar u bent uw foto’s te bekijken en te bewerken. Op elke iPad, iPhone, Mac of met een webbrowser via iCloud.com. Doordat het synchroniseert worden de foto’s overal up-to-date gehouden en heeft u altijd beschikking over de laatste versie. Een soort Dropbox voor uw foto’s dus. Om de foto’s online te kunnen bewaren is er wel opslagruimte nodig. U kunt gebruik maken van de standaard 5GB (die zal moeten worden gedeeld met de reservekopieën van uw iPhone en/of iPad) of meer bijkopen. De prijzen zijn schappelijk (voor €0,99 per maand heeft u 50gb) en als u hier intensief gebruik van gaat maken, is dat het zeker waard.
U kunt ervoor kiezen de foto’s niet automatisch te synchroniseren, maar alleen een kleine versie op te slaan. Omdat de high res versies van de foto’s online staan en niet op de Mac, iPhone of iPad heeft u minder ruimte nodig op het apparaat zelf. Dit is een groot voordeel aangezien de snelle (solid state) schijven van tegenwoordig minder groot zijn dan de traditionele schijven. Zo kunnen de basis MacBook Air’s slechts 128gb aan data opslaan. Handig dus als de foto’s in de cloud kunnen.
Mocht u hier gebruik van gaan maken besef dan wel dat u afhankelijker wordt van een goede internetverbinding. Met een trage verbinding kan het langer duren om grote foto’s binnen te halen. Als u geen (stabiele) internetverbinding ter beschikking heeft kunt u dus ook niet bij uw foto’s of moet u ze binnen halen met de 3G of 4G verbinding op uw iPad of iPhone. Dit zou wel eens voor problemen kunnen zorgen en de kosten van uw data abonnement flink kunnen opvoeren.
Heeft u thuis of op kantoor een slechte verbinding? Vraag dan direct de gratis netwerkcheck aan!
U kunt er ook voor kiezen uw foto’s gewoon lokaal op te slaan. Er veranderd dan niks aan de situatie. Uw foto’s worden vanuit iPhoto geïmporteerd en u kunt weer verder waar u gebleven was. Ook fotostream blijft actief zoals u gewend was. Hier hoeft u niks voor te doen. Foto’s die in fotostream belanden worden niet meer automatisch naar een album gedownload op de Mac, u zult ze handmatig moeten kopiëren naar een nieuw of bestaand album. Hier heeft u maximaal 30 dagen of 1.000 foto’s de tijd voor. Op de Mac en Windows-computers kunt u automatisch alle foto’s van Mijn Fotostream laten downloaden en permanent bewaren.
Fris en fruitig
Foto’s is heel strak, overzichtelijk en voelt snel aan. Alle tierelantijnen zijn weggelaten en het heeft meer weg van de mobiele versie. Gebeurtenissen heten nu albums (zoals iedereen het vaak al noemde) en deze zijn makkelijk te vinden via de navigatiekolom (Weergave > Toon navigatiekolom). Er zijn wat nieuwe slimme mappen bijgekomen waardoor u snel kunt navigeren naar gemaakte panorama foto’s, (slomo)video’s of Burst series.
Vond u de gebeurtenissen-weergave van iPhoto erg overzichtelijk? Dan kunt u nu het beste kiezen voor Weergave > Albums. Hier vindt u ook het album: iPhoto-gebeurtenissen. Deze kunt u in één keer omtoveren in de nieuwe album structuur. Selecteer ze en klik rechts. Kies nu: Verplaats albums uit ‘iPhoto-gebeurtenissen’. Dit maakt overstappen erg makkelijk.
Verder ziet het delen er een beetje anders uit, zijn de wereldkaarten verdwenen en zijn er nieuwe mogelijkheden met betrekking tot het maken van kaarten, kalenders en fotoboeken toegevoegd.
Naast deze algemene veranderingen is ook het bewerken aangepast. Het lijkt veel meer op de mobiele varianten en de mogelijkheden zijn naar mijn idee meer dan voldoende. Door bij aanpassingen op “Voeg toe” te klikken kunt u naast de standaard licht en kleur verbeter-tools ook aanpassingen op het gebied van scherpte en definitie doen. Helaas wordt Aperture niet meer door Apple ondersteund, want dit is zeker geen vervanging voor de professionele broer van iPhoto. Als vervanger voor iPhoto doet het prima dienst. Al is het stiekem ook voor mij wel even wennen…
Dank je, Claire!
Ik hannes nog een beetje met wat ik dan met Iphoto moet doen. Telkens als ik Foto’s start, wil hij dat ik mijn foto’s in de cloud opsla. Dat zijn er zoveel, dat ik een hoop ruimte nodig heb. Maar op de een of andere manier weet ik niet, hoe ik dan verder moet als ik die foto’s NIET in de cloud wil opslaan. En wat doe ik met het oude Iphoto? Moet ik dat van mijn computer halen, of draaien Iphoto en Foto’s naast elkaar?
Hartelijke groeten van
Jet.
Hey Jet,
Geen dank!
Als hij vraagt of je iCloud-fotobibliotheek wilt gebruiken kun je kiezen voor “niet nu”. Hierna gaat hij de iPhoto bibliotheek omzetten naar Foto’s en krijg je deze melding niet meer. iPhoto blijft nog wel werken, maar alle aanpassingen die je daar doet worden niet meer doorgevoerd in het nieuwe Foto’s. Het is dus verstandig hierna nog alleen met Foto’s te werken. Apple geeft aan dat hij wel dezelfde bestanden gebruikt, dus de iPhoto Library (in de map Afbeeldingen) kan gewoon op de Mac blijven staan zonder dat je dubbelen krijgt. In theorie zou je de applicatie iPhoto uit de programma map kunnen verwijderen. Ik laat hem daar nog maar even staan, gewoon voor het gevoel 😉
Hopelijk zijn dit de antwoorden op je vragen!
Groetjes,
Claire
Ik was gek op picasa, dat programma heb ik altijd gebruikt. Dat is er nu niet meer. Zo jammer. Met foto’s zit ik echt te klungelen. Eigenlijk wil ik helemaal niet in een cloud, maar op de pc blijven. Maar wat voor programma moet je dan gebruiken?
Beste Tineke,
Het is altijd lastig als iets vertrouwds verdwijnt. Echter, met Foto’s kun je alles wat Picasa kan, maar dan mooier. Tekst toevoegen kan helaas (nog) niet in Foto’s, maar daar zou je Voorvertoning voor kunnen gebruiken.
Als je Foto’s gebruikt hoef je zeker niet in de cloud te werken. Dit kan gewoon lokaal zijn. Alleen als je iCloud-Fotobibliotheek aanzet worden je foto’s (ook) in de cloud bewaard.
Hopelijk kun je hiermee verder. Anders hoor ik het graag.
Groetjes,
Claire
Hoi Claire,
Kunnen de foto’s ook in highres op je mac (of een eraan gekoppelde externe harde schijf) blijven staan en in de cloud alleen als kleinere afbeelding? Het is mij volledig onduidelijk wat er nu met m’n foto’s gebeurd en waar wat staat. Ik hou dan ook voorlopig lekker een harde schijf waar m’n foto’s normaal in mapjes verdeeld zijn in het originele formaat.
Dit is natuurlijk óók niet handig..maar ik snap niet veel van Photos; alle foto’s staan in één bestand op je harde schijf..lekker onhandig is dat…dat bestand wordt natuurlijk megagroot op gegeven moment..en als het allemaal in icloud komt te staan, dan heb ik echt niet genoeg aan m’n 50GB opslag…aaaah…wat is wijsheid..?
Een jaar na m’n overstap van een pc ben ik hier nog niet uit 🙁
Ha Maui,
Ik snap de verwarring. Het zit als volgt:
Als je iCloud-Fotobibliotheek gebruikt worden alle originelen in iCloud bewaard. Dit is ervoor bedoeld om je iPhone/iPad te ontlasten. Deze hoeft dan alleen nog maar de kleine versie op te slaan zodat je wel door de foto’s kunt bladeren. Ga je iets bewerken, dan wordt het origineel tijdelijk binnengehaald en na afloop weer ge-upload. Voor Foto’s op je Mac werkt dit in principe hetzelfde. De opslagruimte wordt steeds schaarser nu we veel met het snelle flash/SSD opslag werken en bestanden steeds groter worden. iCloud-Fotobibliotheek is er dus juist voor bedoeld om je lokale opslag te ontzien.
Wil je toch de originelen lokaal hebben, dan kun je de instelling “download originelen naar deze Mac” aanzetten. Hierbij wordt het hoge resolutie bestand zowel in iCloud als op de Mac gezet. Je hebt dus zelf altijd een kopie in beheer. Deze foto’s zitten inderdaad achter de bibliotheek in je Finder en zie je niet als mappenstructuur. Het is de bedoeling dat je de organisatie en bewerking van de foto’s in het fotoprogramma doet.
Als jij niet perse de behoefte hebt om al je foto’s ook online of op je mobiele Apple apparaten te bekijken dan heeft iCloud-Fotobibliotheek weinig toegevoegde waarde. Je zou bijvoorbeeld alleen Fotostream kunnen gebruiken zodat je toch de laatst gemaakte foto’s van de iPhone op je Mac ziet. Hier lees je meer over de verschillen tussen iCloud-Fotobibliotheek en Fotostream.
Hopelijk is het zo wat duidelijker!
Groetjes,
Claire