7 tips voor het optimaal gebruiken van de Finder
De Finder is eigenlijk het hart van je Mac. De plek waar al je bestanden en mappen te vinden zijn. Het lachende gezichtje en de positieve naam zijn als sinds jaar en dag onveranderd. Toch heeft de Finder een aardige metamorfose ondergaan. Om ook in deze tijd snel je weg te kunnen vinden op de Mac zijn er verschillende slimmigheden toegevoegd aan de eenvoudige lay-out. Deze week bespreek ik er 7 die je niet mag missen.
Door tabbladen te gebruiken blijft de Finder compact en kun je sneller heen en weer schakelen tussen verschillende mappen.
1. Een compacte Finder door het gebruik van tabbladen
Misschien gebruik je het al in je webbrowser: tabbladen. Door verschillende vensters tegelijk open te hebben ontstaat er al snel een warboel aan overlappende vensters. Door tabbladen te gebruiken blijft de Finder compact en kun je sneller heen en weer schakelen tussen verschillende mappen.
Hoe: Open de Finder en activeer een nieuw tabblad door cmd + T in te toesten of te gaan naar Archief > Nieuw tabblad.
2. Vind snel bestanden terug door ze te labelen
Op de Mac kun je bestanden en mappen verschillende labels meegeven: tags. Deze tags kunnen bijvoorbeeld duiden op een categorie, zoals “vakantie” of op soort, zoals een taak. Er is een hele lijst kleuren die je hiervoor kun gebruiken. Naast de kleur kun je de verschillende tags zelf een naam geven. Klik je in de linker balk van de Finder op een kleur, dan krijg je alle bestanden te zien die deze tag hebben meegekregen. Een bestand of map kan meerdere tags hebben. Zo zoek je snel wat je vindt.
Hoe: Selecteer een map of bestand en klik op het label symbool in de knoppenbalk. Kies een label of maak hier direct een nieuw label aan. Alternatief: klik rechts op de map of het bestand en kies een gekleurd bolletje om aan te geven dat dit label moet worden toegevoegd. In de linker kolom van de Finder vind je onderaan “Tags”. Klik op een tag om alle gemarkeerde bestanden en mappen te zien.
3. Favoriete locaties
In de linker kolom van de Finder zijn een aantal belangrijke locaties op de Mac te vinden. iCloud Drive, Documenten, Downloads en Afbeeldingen zijn een paar voorbeelden. Omdat deze locaties veel gebruikt worden is het handig als je er direct bij kunt en niet hoeft te zoeken in verschillende (sub)mappen. Ook tijdens het uploaden van bestanden op internet is het handig dat je snel bij je favoriete locaties kunt. Naast de standaardmogelijkheden (te vinden via Finder > Voorkeuren > Navigatiekolom) kun je hier ook zelf snelkoppelingen aan toevoegen. Zo ben je in één klik waar je wilt zijn.
Hoe: Sleep de map waar je vaak gebruik van maakt naar de Favorieten kolom in de Finder. Er wordt automatisch een snelkoppeling aangemaakt waardoor je in één klik in de juiste map bent.
4. Kies je eigen knoppen
De knoppenbalk is de balk bovenin de Finder waar je onder andere kunt kiezen voor 4 verschillende weergaven, de manier van sorteren en een zoekopdracht kunt invoeren. Deze balk kun je aanpassen en uitbreiden naar eigen wens. Zo heb ik daar bijvoorbeeld een knop voor het aanmaken van een nieuwe map, welke ik vaak gebruik.
Hoe: Ga naar Weergave > Pas knoppenbalk aan. Sleep naar hartenlust knoppen in en uit de balk.
5. Een snelle weergave met Quicklook
Dit is een tip die niet alleen in de Finder, maar op bijna elk bestand is toe te passen. Door een bestand te selecteren en op de spatiebalk te drukken wordt een voorbeeldweergave getoond. Je kunt verder niks doen met dit bestand, behalve bekijken. Wel erg handig om snel te controleren welk bestand je voor je hebt zonder een programma te hoeven opstarten. Hierdoor is het snel en effectief.
Hoe: Selecteer een bestand en druk de spatiebalk in of klik met de rechter muisknop op een bestand en kies “Geef … snel weer”.
6. Kolomweergave
Er zijn 4 verschillende manieren om mappen en bestanden in de Finder weer te geven: als symbolen, in een lijst, in kolommen of met Cover Flow. Door te kiezen voor kolomweergave is het duidelijk in welke map je zit en kun je eenvoudig bestanden verplaatsen door ze te slepen.
Hoe: Kies in de knoppenbalk voor het derde weergave icoon: kolomweergave.
Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van de bestaande systeemmappen. Zet foto’s in “Afbeeldingen” of gebruik het foto programma, zet tekstdocumenten in “Documenten” en gebruik de downloads map als tijdelijk station. Hierdoor blijft je Mac overzichtelijk en opgeruimd.
7. Zoekt en gij zult vinden
De slimme zoekfunctie van de Finder wordt regelmatig over het hoofd gezien. Zonde, want het werkt erg goed en hiermee kun je een hoop tijd besparen. Je kunt onder andere zoeken op bestandsnaam, inhoud, tag en soort. Veel gebruikte zoektermen kunnen worden bewaard om later weer te gebruiken.
Hoe: Tik de zoekterm in het Zoek venster van de Finder en kies eventueel voor een suggestie. Kies in de extra balk die verschijnt voor de zoeklocatie (“Deze Mac” is de hele computer) en bewaar de zoekopdracht indien gewenst.