Of je nou de gelukkige eigenaar van een mooie nieuwe MacBook Pro met Touch Bar bent of al jaren lang tevreden met een heerlijk lichte MacBook Air, het formaat van het scherm laat soms wat te wensen over. De kwaliteit is tegenwoordig onovertroffen, maar het blijft 11, 12, 13 of 15 inch. Een aardig verschil met de iMac van tegenwoordig. Uiteraard kies je juist voor draagbaarheid en wil je daarom graag een handzame Mac. Toch is het soms fijn om met een groter scherm te kunnen werken. Gelukkig is het mogelijk om een externe display aan te sluiten op je MacBook. Deze kun je dan thuis of op kantoor laten staan voor de productievere uurtjes van de dag. Is dat de investering waard? In veel gevallen wel. Deze week geef ik je 5 redenen om een externe display aan te sluiten op je MacBook.
1. Je kunt er meer op kwijt
Misschien ligt het voor de hand, maar met een extra scherm kun je meer kwijt. Je kunt de externe display gebruiken als grotere monitor in plaats van die van je MacBook, maar je kunt er ook voor kiezen om de MacBook opengeklapt naast de display neer te zetten. Hierdoor kun je simpelweg meer vensters kwijt. Als de display ook nog eens een hoge resolutie heeft heb je meer pixels waardoor het beeld ook scherper wordt.

De juiste positie achter je scherm. Afbeelding: Elemental Ergonomics
2. Je krijgt meer overzicht en kunt efficiënter werken
Door de externe monitor naast het scherm van je MacBook te gebruiken kun je niet alleen meer kwijt, maar kun je ook taken verdelen over de verschillende schermen. Zo kun je bijvoorbeeld je Agenda kwijt op het MacBook scherm terwijl je mails bekijkt op de externe monitor. Een blik in de Agenda werpen is zo een stuk sneller dan heen en weer klikken tussen de verschillende vensters. Denk bijvoorbeeld ook aan het editen van een video op de externe display terwijl je het resultaat kunt afkijken op het scherm van je MacBook. Door daarnaast ook Mission Control te gebruiken kun je hier nóg efficiënter mee omgaan.
3. Het is beter voor je houding
De aanbevolen afstand tussen je ogen en het beeldscherm is zo’n 50 cm. Door het gebruik van een grotere, externe monitor is dit gemakkelijker te behalen. Daarnaast is het scherm vaak ook hoger dan de MacBook. Hierdoor zit je er rechter voor en dat is beter voor je nek en rug. Je kunt je MacBook eventueel nog op een verhoging zetten om ook dit scherm economisch verantwoord te blijven gebruiken. Hierbij kun je aanhouden dat de bovenkant van het scherm ongeveer op ooghoogte moet zitten.
4. Meer ruimte om te tikken en klikken
Hoe fijn de MacBook toetsenborden tegenwoordig ook zijn een ruim opgezet toetsenbord, al dan niet met numeriek gedeelte, tikt gewoon lekkerder. Je vingers zitten minder krampachtig bij elkaar en je kunt makkelijker met tien vingers tikken. Ook een externe muis, eventueel draadloos, sleept en klikt over het algemeen lekkerder dan een trackpad. Vind je de trackpad fijn werken? Kies dan eventueel voor de draadloze Magic Trackpad van Apple, zodat je de MacBook wel kunt dichtklappen.
5. De Mac blijft meer waard
Rondom Apple producten is een levendige tweedehands markt. Je kunt je Mac, na een aantal jaren gebruik, vaak nog voor een leuk bedrag inruilen of doorverkopen. Als je MacBook er dan nog goed uitziet zal hij sneller en beter verkopen. Door een extern toetsenbord te gebruiken slijten de toetsen minder snel en blijft je MacBook dus meer waard.
Waar je op moet letten als je een externe display aanschaft voor je Mac
De meeste externe schermen zijn aan te sluiten en te gebruiken in combinatie met een Mac. Echter zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je voor dit doeleinde een scherm aanschaft.
- Apple maakt geen displays meer, maar deze zijn tweedehands nog goed te krijgen. Let er hierbij op dat je dezelfde aansluiting ook op je Mac hebt zitten of koop een adapter zodat je het wél kunt aansluiten.
- Ga je voor een niet Apple scherm kies dan bij voorkeur voor een display met HDMI aansluiting. Dit geeft namelijk (op mini-display/thunderbolt na) de beste kwaliteit. Kabels en adapters van mini-display/thunderbolt naar HDMI worden door diverse fabrikanten gemaakt. Heb je witte MacBook van voor 2009, dan heb je waarschijnlijk mini-DVI. Ook hier zijn nog adapters voor verkrijgbaar.
- Wist je dat je de 24″ en 27″ iMac ook kunt inzetten als externe display voor je MacBook? Lees hier hoe dat werkt.
- Je kunt de schermen instellen op synchrone weergave (mirroring), dan zie je op beiden hetzelfde beeld. Wil je ze naast elkaar gebruiken dan kun je precies instellen hoe je ze ten opzichte van elkaar hebt staan. Zo kun je met je muisaanwijzer in één beweging door naar het tweede scherm. Ook kun je vensters slepen van scherm A naar scherm B. Dit kun je allemaal regelen via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Rangschikking.