Nu we steeds meer aan het videobellen en -vergaderen zijn is een goede webcam voor je Mac super belangrijk. Je wilt goed te zien én te horen zijn, maar het moet ook praktisch zijn in gebruik. Omdat wij de laatste weken een aantal keer deze vraag kregen vertel ik hieronder over de beste webcam oplossingen voor je Mac.
Gebruik de webcam van je Mac
Als je een Mac hebt, hebt je ook een webcam in huis. Deze zit namelijk al sinds 2005, toen het nog iSight heette, standaard in elke iMac en MacBook. De camera (en microfoon ernaast) zijn zo klein dat ze bijna niet opvallen. Omdat ze in het beeldscherm verwerkt zitten hoef je niks aan te sluiten of in te stellen.
De kwaliteit van deze camera is sinds 2005 behoorlijk verbeterd. In de iMac modellen zit sinds 2020 een 1080p FaceTime HD camera. De MacBook moet het vooralsnog doen met een 720p versie. Niet alleen qua resolutie, maar ook qua kleur en licht correctie (bij een donkere omgeving) is de kwaliteit steeds beter geworden.
De ingebouwde mini-camera’s van de Mac zijn dus van prima kwaliteit en zeer makkelijk in gebruik. Daarbij kost het niks extra en wordt het geen rommeltje met extra kabels op je bureau. Maar het is niet altijd praktisch, bijvoorbeeld als je met een extern scherm, gekoppeld aan je MacBook werkt.
Gebruik een scherm met ingebouwde webcam
Als je nu een MacBook (Pro) gebruikt en graag op een wat groter scherm werkt, dan kun je er een extern scherm aan koppelen. Het nadeel hiervan is dat je dan vaak recht voor je externe scherm zit en dus niet in de camera van je MacBook kijkt.

Wat je kunt doen is kiezen voor een extern scherm met ingebouwde webcam. Apple heeft deze vroeger wel gemaakt, maar inmiddels doen ze dat niet meer. Je bent dus aangewezen op andere merken.
Helaas is er niet heel veel keuze in schermen met een ingebouwde webcam, (en speakers). Een mooi exemplaar van HP is de EliteDisplay E273m. De USB-C aansluiting is nodig om de webcam en eventueel een USB toetsenbord en muis, te laten werken. Beeld kan via de HDMI aansluiting die erop zit. Afhankelijk van welke MacBook je hebt zijn hier extra adapters voor nodig. Let op: bij dit scherm wordt geen USB-C kabel meegeleverd.
Er zijn meer opties zoals een aantal modellen van Lenovo, maar de meeste modellen zijn op dit moment overal uitverkocht. Ik werk dit artikel weer bij als de beschikbaarheid verbeterd is.
Gebruik een externe webcam
Heb je al een extern scherm of kun je geen geschikt scherm met ingebouwde webcam vinden, dan kun je ook een losse webcam aanschaffen. Deze kun je over het algemeen op elke computer aansluiten en bovenop je scherm plaatsen. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten:

- Is de webcam geschikt voor jouw Mac? Er zijn modellen die niet werken in combinatie met een Mac, macOS Big Sur of een Mac die voorzien is van een M1 chip. Let daar dus op als je een webcam aanschaft.
- Zorg voor voldoende kwaliteit. Niet alle camera’s beschikken over een hoge resolutie. Kies voor minimaal 1080p (1920×1080 pixels). Dit wordt ook wel Full HD of FHD genoemd. Het kan ook lonen om even de reviews te lezen.
- Welke extra’s heeft de camera? Kijk ook naar de extra’s zoals automatische witbalans, ruisonderdrukking of bijvoorbeeld een meegeleverde standaard.
- Hoe moet de webcam worden aangesloten? Meestal worden webcams aangesloten met USB-A. Heb je een MacBook met USB-C, dan heb je hier een USB-C naar USB-A adapter voor nodig.
Let op: er zitten over het algemeen geen speakers in de webcam. Het geluid zal dus alsnog uit je MacBook komen. Wil je deze dichtgeklapt houden (of gewoon een beter geluid), maak dan gebruik van losse speaker of oordopjes zoals de AirPods van Apple of deze headset.
Webcam instellen
Via Systeemvoorkeuren > Geluid kun je aangeven van welk apparaat de microfoon en speakers gebruikt moeten worden. Instellingen voor de webcam pas je aan via het programma dat je op dat moment gebruikt, bij voorbeeld Zoom of Teams.

Bij Zoom vind je deze instellingen via Zoom > Preferences > Audio/Video. Als je hier kiest voor “Same as System” gebruikt Zoom de instellingen van Systeemvoorkeuren. Wil je dat niet, dan kun je hier een ander apparaat kiezen, bijvoorbeeld je AirPods of externe webcam. Onder ‘Camera’ kun je ook nog wat opties in- en uitschakelen zoals HD of automatische lichtaanpassing bij slecht licht.
Bij Teams vind je dit bij het profielicoon (rechtsboven) > instellingen > apparaten. Verder werkt het instellen hetzelfde als bij Zoom.
Wil je aan de slag met het opnemen van video en audio? Lees dan mijn artikel over video’s opnemen, uitzenden en monteren met je Mac.