We worden er steeds bewuster van: de enorme hoeveelheid digitale data die we hebben zal goed moeten worden beveiligd. Ik merk dagelijks dat hier toch veel onwetendheid over is. Door zelf een aantal simpele stappen te nemen voorkom je dat jouw data een makkelijk doelwit wordt. Ik heb het dan niet over virusscanners of anti-malware software, maar gewoon met de ingebouwde functionaliteiten van jouw Mac. Er zijn talloze mogelijkheden, maar met deze 4 eenvoudige tips ben jij binnen no time al op weg naar beter beschermde data.
1. Stel een wachtwoord in
Het lijkt erg voor de hand liggend, maar ik zie het nog regelmatig voorbij komen: een Mac zonder wachtwoord. Vaak is er wel een wachtwoord ingesteld, maar wordt deze met opstarten niet gevraagd. Hierdoor ligt de inhoud van jouw complete harde schijf bij diefstal op straat. Het eerste wat je dus moet doen is zorgen dat dit wel geactiveerd is. Het liefste met een veilig wachtwoord met een aantal speciale tekens, cijfers of hoofdletters. Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen > Wijzig wachtwoord om je wachtwoord in te stellen. Klik vervolgens in de linkerbalk op “Inlogopties” en zet Automatisch inloggen uit. Kies daaronder “lijst met gebruikers” om te voorkomen dat je steeds je hele gebruikersnaam moet intikken.
2. Gevoelige documenten los beveiligen
Verstuur je af en toe gevoelige documenten met persoonlijke informatie van jou of je klanten? Beveilig deze dan apart met een speciaal wachtwoord. Voor eigen gebruik is dit wat overbodig (er zit immers nu een goed wachtwoord op de gebruikersaccount van jouw Mac), maar als je bestanden gaat delen met anderen is het geen overbodige luxe. Het document is na het instellen van een wachtwoord alleen te ontgrendelen met het wachtwoord wat jij hebt ingesteld. Communiceer deze met de ontvanger via bijvoorbeeld de telefoon zodat het document en het wachtwoord nooit samen verstuurd worden. Behandel het als een pinpas en de bijbehorende pincode.
Als je de Apple software gebruikt klik je, als het document geopend is, in de menubalk op: Archief > Stel wachtwoord in… Zowel Pages-, Numbers– als Keynote-documenten kun je op deze manier beveiligen. Gebruik je Word dan zit de functie onder Word > Preferences > Security.
Staat jouw hele Mac vol met gevoelige data? Overweeg dan om FileVault te gebruiken.
Hiermee versleutel je de complete harde schijf.
3. Vergeet notities niet
Aangezien de notities applicatie de laatste maanden sterk verbeterd is, wordt deze nog vaker gebruikt. In de praktijk gaat het vaak om boodschappenlijstjes, to do’s of andere handigheden. Toch wordt notities ook vaak gebruikt voor gevoelige informatie zoals rekeningnummers, wachtoorden of pincodes. Is dat laatste voor jou herkenbaar? Dan is het tijd om deze notities te gaan beveiligen.
Je kunt alle notities die je hebt gemaakt in je iCloud account ver-/ontgrendelen via het slotje in de grijze balk bovenaan. Het wachtwoord zal gebruikt worden voor alle notities die je wilt vergrendelen. Raak je dit wachtwoord kwijt? Dan kun je nooit meer bij alle vergrendelde notities. Zorg dus wel dat je het hoofdwachtwoord op een veilige plaats bewaart of gewoon goed onthoudt.
4. Gebruik veilige wachtwoorden
Hoe meer accounts we krijgen, hoe meer wachtwoorden. Het wordt dus steeds lastiger al deze wachtwoorden te onthouden. Helemaal omdat ze eigenlijk allemaal verschillend en ook nog eens sterk genoeg moeten zijn. Een behoorlijke uitdaging. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: zorg voor een veilig wachtwoord systeem en automatiseer dit. Er zijn verschillende tools waarmee je je wachtwoorden kunt beheren. Wij gebruiken nu een aantal jaar de app 1Password. Een echte aanrader! Hier kun je lezen hoe je maar één wachtwoord hoeft te onthouden.
Gelukkig kunnen we ook steeds meer gebruik maken van onze vingerafdruk als wachtwoord. Dat maakt het veilig opslaan van data nóg makkelijker. Op de iPhone kennen we de vingerafdrukscanner al een tijdje (onder andere ook te gebruiken voor 1Password) en binnenkort wordt hier ook de MacBook Pro aan toegevoegd. Onze tip: gebruik de vingerafdruk zo veel mogelijk, maar zorg wel dat je de belangrijkste wachtwoorden ergens bewaart voor het geval dat bijvoorbeeld je scanner-knop niet goed werkt.