Tijdens de WWDC kondigde Apple, naast het nieuwe besturingsysteem, ook aan dat ze voortaan zelf hun processors zouden gaan produceren. We verwachten de aankondiging van de eerste Mac modellen met deze ARM-architectuur tijdens het Apple event op 10 november 2020. De zogenaamde Apple Silicon ARM M1 chips zijn processors die in eigen huis zijn ontworpen. Maar wat heb jij in de praktijk aan een Mac met deze chip? Ik bespreek vijf voordelen van de nieuwe Apple Silicon chips.
1. Macs worden energie zuiniger
Eén van de belangrijkste redenen voor Apple om over te stappen van Intel naar hun eigen Apple Silicon is omdat de chips van Intel niet heel energiezuinig zijn. Apple heeft al bewezen dat beter te kunnen door haar eigen chips in te zetten voor de iPad en iPhone. Daarnaast is de zogeheten ARM-architectuur speciaal gebouwd om bijzonder energiezuinig te zijn. De batterij van de nieuwe MacBooks zal dus een stuk langer mee gaan. De China Times had het zelfs over 15 tot 20 uur (!)
2. Meer snelheid
De balans tussen energiezuinigheid en prestaties is altijd heel belangrijk bij het ontwikkelen van computers en chips. De Apple Silicon chips zorgen ervoor dat deze balans zo optimaal mogelijk is. Daardoor zijn deze Macs niet alleen zuiniger maar bieden ze ook veel meer als het gaat om (grafische) prestaties. Zeker als het professionele applicaties en spellen betreft. In de grafiek van Apple (zie afbeelding hieronder) zie je duidelijk deze verhoudingen.

3. Eén groot platform
Een ander groot voordeel is dat het Apple ecosysteem hiermee zowel de mobiele apparaten als de Macs betreft. Apps hoeven dus maar één keer te worden ontwikkeld voor alle platformen. Dat betekent in de praktijk dat er veel meer (en veel sneller) apps in de Mac App Store te vinden zullen zijn. Je zult ook steeds vaker mobiele apps op de Mac terugvinden en andersom.
Apple geeft ontwikkelaars twee jaar de tijd om hun apps aan te passen, maar heeft afgelopen zomer al middelen beschikbaar gesteld om dit in te zetten. De transitie kan dus zomaar heel snel gaan.

4. Apps worden krachtiger
Omdat Apple’s eigen chip beter samenwerkt met andere onderdelen in de Mac, zoals de Apple’s Neural Engine en Secure Enclave, worden apps een stuk krachtiger. Denk aan betere functionaliteiten voor Siri, betere beveiliging en Touch ID ondersteuning.
5. Ontwikkelingen zullen sneller gaan
Een andere reden van Apple om over te stappen is de snelheid waarmee ze kunnen ontwikkelen. Intel was niet altijd de snelste. Gelukkig hoeft Apple straks niet meer op een externe leverancier te wachten en kan zelf het tempo van de ontwikkelingen bepalen. Ze zullen sneller kunnen schakelen, beter kunnen anticiperen op omstandigheden en in een hoger tempo kunnen ontwikkelen. Hierdoor kan Apple een flinke voorsprong nemen op andere computer producten.
Wat betekent dat voor oudere Macs?
Omdat het hier om een hardware upgrade gaat zal een oudere Mac nooit de nieuwe chip krijgen. Software die alleen voor de Apple Silicon chip ontwikkelt wordt werkt niet met de huidige Intel chip. In feite zijn er straks dus twee versies van macOS en de programma’s: een voor Intel, en een voor Apple Silicon. Gelukkig heeft Apple ervoor gezorgd dat de overgang zo soepel mogelijk zal gaan.
macOS Big Sur bevat technologieën die een vlekkeloze overstap op Apple Silicon garanderen. Apple helpt ontwikkelaars om hun apps binnen zeer korte tijd om te zetten en zorgt er met Universal 2 voor dat ze heel eenvoudig één app kunnen maken die geschikt is voor zowel Apple Silicon als de Intel-Macs. Met de tool Rosetta 2 kun je eventueel nog de Intel-versie van een Mac-apps blijven gebruiken op een Mac met Apple Silicon.
Je hoeft je Intel Mac dus niet meteen uit het raam te gooien. We krijgen nu een tussenperiode waarin ontwikkelaars apps geschikt maken voor beide systemen. Op termijn zal Intel niet meer worden ondersteund, maar naar verwachting duurt dit nog járen en zul je gedurende de levensduur van je Intel Mac nog gewoon updates blijven ontvangen.
Afbeeldingen: apple.com