Veel van onze lezers zijn creatieve mensen. Of je nu een grafisch bedrijf hebt of gewoon een creatieveling bent, er valt altijd iets te leren. Voor deze mensen heeft Peter Hordijk zijn website Grafiblog gelanceerd. Regelmatig post hij hier tips en tutorials met betrekking tot creativiteit en vormgeving.
Speciaal voor ons verzamelde Peter zijn 6 beste Photoshop tips:
“Wanneer je iets teveel weggehaald hebt kun je dit met het penseel gewoon weer terugpoetsen.”
Peter – Grafiblog
1. Altijd weer terug met een laagmasker
Voor vrijwel elke manier om een compilatie van foto’s te maken in Photoshop gebruik ik laagmaskers. Ook voor het vrijstaand maken van foto’s is een laagmasker een geweldige tool. Het voordeel van een laagmasker is dat je altijd het origineel nog hebt. Wanneer je met het gummetje elementen weghaalt kun je deze niet meer terughalen. Met een laagmasker geef je aan welk gedeelte van de laag je wel of juist niet wilt zien. Wanneer je iets teveel weggehaald hebt kun je dit met het penseel gewoon weer terugpoetsen.
Ook tekst of een logo op hout of een andere achtergrond photoshoppen is heel makkelijk met een laagmasker. Kijk maar naar mijn tutorial.
2. Een realistisch beeld door laagstijlen
Laagstijlen gebruik ik veel als ik een presentatie maak. Als ik een poster of een advertentie moet presenteren gebruik ik vaak ‘Mock-ups’. Dit zijn afbeeldingen van bv. een bushokje met een lege abri of een magazine met een lege pagina. Daar plaats ik dan mijn ontwerp in en kan ik heel eenvoudig met de laagstijl ‘vermenigvuldigen’ mijn ontwerp in de ‘Mock-up’ zetten waardoor je visueel een goed beeld krijgt van hoe de poster er uit komt te zien.
Als ik een autobelettering heb gemaakt in een technische tekening laat ik altijd zien hoe het ontwerp er op een foto van de auto eruit ziet. Ook hierbij zijn laagstijlen geweldig om een realistisch effect te creeëren. Bij mijn presentatie reageren klanten enthousiaster op de foto dan op de technische tekening omdat ze een beter idee krijgen van hoe het ontwerp er in het echt uit komt te zien.
3. Stem je beelden op elkaar af
Om te voorkomen dat je kunt zien dat een compilatie is gephotoshopt maak ik veel gebruik van ‘kleurtoon’. Wanneer de ene foto wat donkerder is dan de andere of de ene foto is wat blauwer dan de andere dan kun je met ‘kleurtoon’ de foto’s qua kleur en helderheid zo op elkaar afstemmen dat je niet meer ziet dat het meerdere foto’s ineen zijn.
Stel je hebt voor een presentatie een logo op een blauw shirt nodig en je hebt alleen een foto van een rood shirt dan kun je met ‘kleurtoon’ het shirt elke kleur geven die je maar wilt. Vaak combineer ik deze tool dan weer met een laagmasker om alles behalve het shirt van de originele foto te gebruiken.
4. In het juiste perspectief
Er is visueel niets zo storend als een foto niet recht is. Op wat voor manier ik dan ook een foto ergens voor ga gebruiken en ik zie dat de foto scheef is pas ik dat meteen aan met ‘roteren’ of met ‘transformeren’. Vooral ‘transformeren’ is dé tool om onderdelen in perspectief te zetten. Stel je gaat een logo presenteren op een koffiemok dan kun je met ‘verdraaien’ het logo zo bewerken dat deze echt op de koffiemok zit en er niet zomaar opgeplakt is.
5. Meer contrast en diepte
Om foto’s wat meer contrast te geven gebruik ik ‘niveaus. Daarmee kun je verschil tussen zwart en wit dichter naar elkaar brengen waardoor het contrast groter wordt. Hierdoor worden je foto’s wat spannender. Ik gebruik altijd maar een heel klein beetje omdat je in drukwerk niet te donkere foto’s wilt hebben en je wilt ook geen vlekken krijgen in je foto’s. Een klein beetje de niveaus wat naar elkaar toe brengen is vaak al voldoende. Tenzij je lekker los wilt gaan voor een gave foto op canvas bijvoorbeeld, dan kun je met ‘niveaus’ ook sommige details helemaal weglaten waardoor je foto heel minimalistisch word. ‘Less is more’ zeg maar.
6. Vrijstaand maken en kleur accenten geven
Om een selectie te maken van een bepaalde kleur in je foto kun je dit heel eenvoudig doen met ‘kleurbereik’. Deze tool gebruik ik ook vaak om een foto vrijstaand te maken. Als je een foto van een model tegen een witte achtergrond hebt kun je deze helemaal vrijstaand maken met een penseel of de pen maar met ‘kleurbereik’ selecteer je in één keer alle witte delen in de foto en dat is vrijwel de hele achtergrond. Wanneer je dit dan combineert met een laagmasker heb je heel snel je foto vrijstaand. Door je laagmasker kun je dan weer de witte delen uit de foto van bv. de ogen en tanden van het model weer eenvoudig terugpoetsen met je penseel.
Wanneer je een foto zwart-wit wilt maken met één accent kleur dan kun je deze kleur eenvoudig selecteren met ‘kleurbereik’ en de rest van de foto zwart-wit maken. Een eenvoudige manier om een gaaf effect te creeëren in je zwart-wit foto’s. Om het effect van ‘kleurbereik’ te zien, check dan mijn tutorial.
Peter Hordijk studeerde aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en de Academie voor Art Direction. Hierna werkt hij voor onder andere Bridgevest Web-ontwikkeling en Ernst & Young. Momenteel geeft hij, naast zijn baan als Art Director bij Goos Communicatiemakers, tips & tricks op zijn website: Grafiblog.
“Bij mijn presentatie reageren klanten enthousiaster op de foto dan op de technische tekening omdat ze een beter idee krijgen van hoe het ontwerp er in het echt uit komt te zien.”
Peter – Grafiblog