Yes! Je hebt een Mac gekocht! Je allereerste. Best wel spannend en soms lastig, want als ervaren Windows gebruiker vergt het wat extra inzet om het nieuwe systeem onder de knie te krijgen. Iedereen zegt dat het de meest gebruikers-vriendelijke software ter wereld is, maar dat voelt in het begin helemaal niet zo. Toch is het waar. Het is vooral een kwestie van de oude manier van werken compleet uit het raam te gooien (niet letterlijk natuurlijk) en er blanco in gaan. Ga af op je intuïtie en het komt helemaal goed. Om je alvast op weg te helpen bespreek ik hieronder 3 gewoonten die je moet afleren als je overstapt van PC naar Mac.
1. Installeer geen virusscanner
Een goed voorbeeld van een ingebakken gewoonte is het beveiligen van je PC. Heel verstandig, belangrijk en nodig als je Windows gebruikt. Het aantal hardnekkige virussen groeit met de dag en een PC zonder scanner is eigenlijk niet meer acceptabel. Gelukkig is dat in de wereld van Apple anders. Omdat een Mac bij aanschaf al zeer goed beveiligd is en virussen geen schijn van kans maken, is het aanschaffen, installeren en gebruiken van een virusscanner overbodig. Sterker nog, dit soort scanners vertragen de Mac alleen maar omdat ze constant in de achtergrond taken uitvoeren. Voor veel PC gebruikers is de ingebouwde beveiliging één van de redenen om over te stappen op Mac. Blijf wel alert als je software download wat niet uit de App Store komt en gebruik zoveel mogelijk veilige wachtwoorden. Wil je meer weten over de beveiliging van je Mac? Lees dan mijn 10 tips voor de Apple gebruiker om veilig online te zijn.
In enkele gevallen is een virusscanner wel aan te raden. Lees hier meer over in mijn artikel over virusscanners voor de Mac.
2. Stop met Outlook
Als je altijd een PC hebt gehad dan heb je waarschijnlijk ook altijd gebruik gemaakt van Outlook. Alles onder één dak: mail’s, agenda’s en contacten. Op de Mac zit dit een klein beetje anders in elkaar. Je kunt direct gebruik maken van Apple Mail, de contacten app en de applicatie voor agenda beheer: Agenda (voorheen iCal). Dit is dus gescheiden van elkaar. Het voordeel is dat elke app optimaal is ingericht voor dat specifieke doel en dat zorgt voor overzicht en productiviteit. Een ander voordeel is dat het volledig is geïntegreerd in je computer en (als je het gebruikt) iCloud. Zo kun je direct als je afspraken en contacten synchroniseren met je andere Apple apparaten. Daarnaast is het ook nog eens gratis 🙂
Met de Migratie-Assistent kun je alles vanuit Outlook direct overzetten naar de juiste applicaties op je nieuwe Mac. Hulp nodig? Neem contact met ons op.
3. Houd je bureaublad leeg
Een minder goede gewoonte die ik bij veel oud-Windows-gebruikers zie is het volzetten van het bureaublad. Screenshots, snelkoppelingen naar programma’s en alles wat wordt gedownload komt direct binnen op het bureaublad. Vaak geeft dit een onrustig en vooral onoverzichtelijk resultaat. De computer doet er langer over om op te starten, want al deze items moeten worden geladen, en iets terugvinden is bijna een dagtaak. Daarom mijn tip: houd het bureaublad van je Mac zo leeg mogelijk.
Er zijn veel ingebouwde tools om dit te bereiken. Een goed begin zijn de Dock (balk onderin) en Launchpad (het raket-icoon), waar al je programma’s al direct te vinden zijn. Een snelkoppeling op het bureaublad is dus niet meer nodig. Wil je snelkoppelingen naar andere mappen op documenten maken? Sleep deze map dan vanuit de Finder naar de Dock naast je prullenmand en maak zo een koppeling in deze balk, niet op het bureaublad. Downloads uit Mail en Safari komen automatisch in je “downloads” map, dus dat gaat vanzelf goed. Vergeet deze map niet af en toe te legen.