Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om je iPhone of iPad opnieuw te moeten installeren. Misschien heb je een nieuwe of heb je problemen met je huidige toestel waarbij een schone installatie de eerste poging tot een oplossing is. In veel gevallen zul je waarschijnlijk de reservekopie uit iCloud of vanaf je Mac terugzetten, maar wat als je met een schone lei wilt beginnen? Dan is er nogal wat data (denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden, instellingen en gekoppelde apps) waar je aan moet denken voordat je het apparaat wist. Veel gegevens staan inmiddels in de cloud, maar zeker niet alles. Om je veel tijd en gedoe te besparen maakte ik de ultieme checklist voor het (opnieuw) installeren van je iPhone. Onderaan de blog kun je de checklist downloaden om vervolgens uit te printen.
Maak voordat je gaat herstellen altijd eerst een back-up. Dit kan op je Mac of op iCloud.
Zo kun je altijd terug als je iets bent vergeten.
✓ Wachtwoorden
Opgeslagen wachtwoorden worden lokaal op je iPhone in de zogenaamde sleutelhanger bewaard. Deze kun je tegenwoordig ook synchroniseren via iCloud. Alle wachtwoorden die ooit zijn bewaard in de sleutelhanger op je iPhone, Mac of iPad worden dan automatisch uitgewisseld tussen de ingelogde apparaten. Zo krijg je één verzameling van wachtwoorden die overal toegankelijk is. Als je voor het wissen van je iPhone de sleutelhanger bij iCloud activeert geeft dit veel gemak bij het opnieuw installeren. Zodra je namelijk inlogt met je Apple ID zullen alle opgeslagen wachtwoorden automatisch worden binnengehaald.
Niet alle apps maken gebruik van deze sleutelhanger. Zorg dus dat je de wachtwoorden ook ergens anders kunt raadplegen. Dit kan onder andere door een wachtwoord manager te gebruiken of de Apple sleutelhanger te openen op je Mac (programma’s > hulpprogramma’s).
✓ Apps uit de App Store
Apps uit de App Store kun je heel eenvoudig weer opnieuw downloaden. Ga hiervoor naar de App Store, log eventueel in met je Apple ID, en kies onderaan voor het tabblad Updates. Tik op Aankopen en download de apps die je weer wilt hebben door op het wolkje achter de app te tikken. Ook gekochte apps kun je op deze manier binnen halen zonder nog een keer te hoeven betalen.
✓ What’s App berichten en data andere apps
Na een clean install is je What’s App berichten geschiedenis gemakkelijk terug te halen, mits je van te voren een back-up hebt gemaakt. Gelukkig kan dit op iCloud door in de app te kiezen voor Instellingen > Chats > Reservekopie. Doe dit dus alvorens je iPhone te wissen of herstellen. Het terugzetten kan zodra je de app voor het eerst opent. Sommige andere apps staan ook toe om op deze manier een kopie van de gegevens te maken of je kunt een account aanmaken en zo data opslaan. Is dit niet het geval dan zal de data binnen de app verloren gaan.
✓ Gesproken memo’s (dictafoon)
Maak je regelmatig gebruik van de Apple Dictafoon app, zorg dan dat je deze memo’s voor het wissen ergens anders opslaat. Ze staan namelijk niet in iCloud en worden bij een clean install dus ook niet makkelijk weer teruggezet. Je kunt ze bijvoorbeeld in iCloud Drive zetten of naar jezelf mailen. Helaas moet dit één-voor-één. Gebruikte je de nieuwe Apple Muziekmemo’s app en heb je bij installeren gekozen voor “gebruik iCloud Drive“, dan staan deze al op iCloud en kun je ze na herinstallatie weer benaderen.
✓ iMessage berichten
Sinds iOS 11 worden iMessage berichten in iCloud opgeslagen. Als je voor de herinstallatie iOS 11 installeert en na de herinstallatie weer inlogt met je Apple ID worden al je iMessage berichten automatisch binnengehaald. Heb je iOS 10 of ouder? Dan zijn de berichten na een schone installatie helaas weg.
✓ Notities, herinneringen, agenda’s en contacten
Zorg ervoor dat als je notities, herinneringen, agenda’s en contacten ergens op een server staan. Dit kan iCloud zijn, maar bijvoorbeeld ook Google of Exchange. Zolang ze maar niet alleen op de iPhone staan zit je goed.
✓ E-mail berichten (bij POP mail)
Controleer per mailaccount of deze ingesteld staat als IMAP. Staat het ingesteld als POP, dan kan het zomaar zijn dat de mails alleen lokaal zijn opgeslagen en niet meer op de mailserver aanwezig zijn. Deze berichten worden niet automatisch meer binnengehaald als je ze opnieuw configureert. Zorg dus dat je deze mails ergens anders hebt bewaard of dat ze weg kunnen.
✓ Mailinstellingen
Heb je naast de gangbare Google, iCloud of Hotmail accounts eigen adressen ingesteld staan? Zorg dan dat je de instellingen opschrijft voordat je ze wist. De inkomende en uitgaande mailserver zijn belangrijk en soms heb je nog een aparte gebruikersnaam nodig om deze accounts aan de praat te krijgen.
✓ Foto’s en video’s
Maak je nog geen gebruik van iCloud-Fotobibliotheek? Dan staan je foto’s en video’s waarschijnlijk lokaal opgeslagen. Met Fotostream heb je ze misschien al overgezet naar je Mac, maar check dit goed. Wil je de foto’s wel meenemen, maar staan ze nog niet in de cloud of op je Mac? Synchroniseer ze dan handmatig naar je computer via het kabeltje en Photo’s of zet iCloud-Fotobibliotheek aan.
✓ Autorisatie voor 2-staps-verificatie
Gebruik je voor het beveiligen van bijvoorbeeld je website een autorisatie app? Zorg dan dat je deze opnieuw kunt instellen zodat je jezelf niet buitensluit bij je eigen website. Bij de Google Authenticator is het scannen van een QR code voldoende. Zoek deze code op en check zo mogelijk of het werkt voordat je gaat wissen.
✓ Banken opnieuw koppelen
Je zult de apps van banken opnieuw moeten koppelen. Zorg er dus voor dat je alle benodigde passen en readers bij de hand hebt.