In 2013 bracht Apple de geavanceerde vingerafdrukscanner naar de iPhone onder de noemer Touch ID. Hierdoor werd het ontgrendelen van een apparaat en het kopen van apps een stuk makkelijker. Geen lange wachtwoorden meer intoetsen, maar simpelweg je vinger op de home knop leggen. In 2016 kwam het ook naar de MacBook. Apple vond het tijd voor iets beters en bedacht Face ID. De nieuwe, geavanceerde TrueDepth-camera scant en herkent je gezicht om vervolgens de iPhone te ontgrendelen. De home knop wordt dus overbodig. Apps uit de App Store die eerder gebruik maakten van Touch ID (zoals de app van je bank of online boekhoudpakket) kunnen automatisch ook Face ID gebruiken. Face ID is handig en snel, maar er kleven ook wat nadelen aan. Deze week bespreek ik de 3 meest gestelde vragen over Face ID.
Wat is er zo handig aan Face ID?
Een groot voordeel van Face ID is dat de home knop niet meer nodig is. Er is dus meer ruimte voor het beeldscherm. Dit is de reden dat het scherm van de iPhone X groter is dan dat van de iPhone 8 Plus terwijl de afmetingen en het gewicht van het toestel een stuk lager liggen.
Face ID heeft ook geen last van natte vingers of handschoenen. Een helm, zonnebril of ander kapsel is voor de gezichtsherkenner geen enkel probleem. Het is niet perse sneller dan Touch ID, maar in het dagelijks leven wel erg praktisch. Je beltoon wordt bijvoorbeeld automatisch zachter als je naar het scherm kijkt.
Een extra voordeel is dat gegevens uit de sleutelhanger, zoals de inloggegevens van websites die je hebt opgeslagen, niet automatisch worden ingevuld zonder dat Face ID je heeft herkend. Daarnaast worden meldingen op het vergrendelscherm niet weergegeven zonder Face ID herkenning. Het is dus ook een extra beveiligingslaag. Dat brengt me bij het volgende onderwerp: veiligheid.
Is Face ID wel veilig?
Zoals bij elke biometrische meting, is er altijd een kans aanwezig dat er iemand anders ter wereld jouw iPhone kan ontgrendelen. In het geval van Touch ID is die kans 1:50.000, terwijl die kans bij de gezichtsherkenning 20x kleiner is. Face ID is dus een stuk veiliger.
Sinds het uitkomen van Face ID zijn er een aantal video’s online gekomen van mensen die verklaren Face ID te hebben kunnen misleiden. Vooralsnog lijkt dit niet heel waarschijnlijk en zeker niet iets waar je je zorgen om zou moeten maken. Apple raadt wel af om Face ID te gebruiken als er kinderen tot 13 jaar en tweelingen in het gezin zijn. Het gezicht van jonge kinderen is nog niet volledig ontwikkeld en kan ervoor zorgen dat er een mismatch wordt gemaakt.
De informatie die gebruikt wordt voor de gezichtsherkenning wordt alleen lokaal, gecodeerd opgeslagen en beveiligd met de laatste technieken. Deze privacygevoelige informatie wordt dus niet naar iCloud of welke online dienst dan ook gestuurd.
Meer informatie over de veiligheid van Face ID vind je in deze whitepaper van Apple.
Wat zijn de beperkingen ten opzichte van Touch ID?
Er zijn ook een paar kleine nadelen ten opzichte van Touch ID. Zo kun je maar 1 gezicht instellen en dit dus maar gebruiken met 1 persoon. Met Touch ID was het mogelijk meerdere vingerafdrukken (dus eventueel ook van familieleden) toe te voegen. De kans is aanwezig dat Apple in de toekomst wel meerdere gebruikers zal gaan ondersteunen.
Wat ook erg onhandig kan zijn is het feit dat de iPhone moet worden opgetild om de camera zijn werkt te laten doen. Je kunt het toestel dus niet meer op tafel laten liggen en ontgrendelen. Dit is iets wat vooral in het begin even wennen zal zijn.
Face ID werkt vooralsnog alleen op de iPhone X. De verwachting is dat steeds meer nieuwe apparaten van Apple deze functie ingebouwd krijgen.