Advertorial in samenwerking met Simyo
Sinds de komst van de iPhone XS is het mogelijk om via eSIM één of twee telefoonnummers aan je toestel te koppelen. Dit is bijvoorbeeld handig als je zowel zakelijk als privé bereikbaar wilt zijn op een ander nummer. Zeker voor ondernemers en ZZPers een mooie optie. Maar hoe werkt dat precies en hoe kom je eraan? Ik vertel je hieronder hoe je zakelijk én privé kunt bellen met je iPhone met eSIM.
Hoe werkt eSIM?
eSIM is een kleine chip die in je telefoon zit ingebouwd. Het is vergelijkbaar met het bekende plastic simkaart, maar dan digitaal. Verder doet het hetzelfde: er zit een nummer aan gekoppeld en daaraan hangt een abonnement. Hiermee kun je bellen, internetten en sms’en.

Voordelen van eSIM
Er zitten een aantal voordelen aan dit nieuw type simkaart. Zo neemt de chip een stuk minder ruimte in beslag en is het beter voor het milieu (geen plastic kaartjes meer). Je kunt deze simkaart ook niet kwijtraken en het is makkelijk en snel te installeren via de app van je provider.
Ook zakelijk bellen met dual sim
Daarnaast wordt het door eSIM mogelijk om twee telefoonnummers te koppelen aan jouw toestel door middel van dual sim. Aan de ene kant gebruik je het plastic kaartje en daarnaast ook de digitale eSIM. Zo kun je met hetzelfde toestel gebruik maken van twee nummers en bundels. Dit is natuurlijk vooral handig als je zowel zakelijk als privé gebruik maakt van je iPhone.
Dual sim kan voordelig zijn als je veel reist
Als je veel reist en af en toe gebruik wilt maken van een buitenlandse simkaart kun je deze makkelijk installeren zonder je eigen nummer te hoeven verwijderen. Zo kun je een voordelig, lokaal data-abonnement gebruiken om hoge (roaming)kosten te besparen.
Heb je nog geen abonnement dat eSIM ondersteunt? Schaf dan eenvoudig een Sim Only Zakelijk abonnement aan bij bijvoorbeeld Simyo.
Wat heb je nodig om dual sim via eSIM te gebruiken?
Je kunt dual sim via eSIM gebruiken als je:
- Een iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR of nieuwer met iOS 12.1 of hoger hebt en;
- Een abonnement hebt bij een mobiele aanbieder die eSIM ondersteunt zoals Simyo, T-Mobile of Vodafone

Heb je iOS 13 of hoger geïnstalleerd, dan kun je met beide telefoonnummers mensen bellen en gebeld worden, ook via FaceTime, en sms-, mms- en iMessage-berichten versturen en ontvangen.
Bij Simyo kunt je snel en makkelijk gebruik maken van eSIM. Lees hier meer over eSIM bij Simyo.
eSIM instellen
Je kunt op verschillende manieren eSIM instellen. Meestal is de makkelijkste manier via de app van je provider. Je kunt ervoor kiezen om je huidige simkaart te vervangen voor eSIM of met twee kaarten te werken (dual sim).
Instellen kan ook handmatig via Instellingen > Mobiel netwerk’ of ‘Mobiele data’ en dan ‘Voeg mobiel abonnement toe’. Via ditzelfde menu kun je ook van tussen de verschillende sims schakelen.
Let op: als je een fysieke simkaart omwisselt voor eSIM is de oude simkaart niet meer te gebruiken. Je kunt hierna dus geen ouder toestel zonder eSIM meer gebruiken icm met het gekoppelde abonnement.
Vervolgens kun je de lijnen van labels voorzien zodat je ze kunt herkennen. Bijvoorbeeld “zakelijk” en “privé”. Dit kun je later eventueel nog aanpassen via Instellingen. Vervolgens moet je aangeven wat je standaardnummer wordt voor bellen en sms’en. Zorg dat je na het instellen ook even iMessage en FaceTime controleert.

Wanneer je iemand belt, hoeft je niet telkens te kiezen welk nummer je wilt gebruiken. De iPhone gebruikt standaard hetzelfde nummer als waarmee je dat contact voor het laatst hebt gebeld. Als je dat contact niet hebt gebeld, gebruikt de iPhone het standaardnummer. Je kunt dit eventueel per contact instellen door bij het contact de voorkeurslijn aan te passen. Als je gaat bellen via de telefoon-app kun je bovenin het scherm van lijn wisselen door erop te tikken. Voor iMessage is dit hetzelfde.
Apple Watch en eSIM
Ook de Apple Watch 4G werkt door middel van eSIM. Je kunt dan gebruik maken van internet zonder dat je iPhone in de buurt is. Helaas is dit model nog niet in Nederland te koop. Daarnaast ondersteunt nog geen enkele provider in Nederland eSIM voor Apple Watch.
Wat als je een nieuwe iPhone koopt?
Zoals gezegd is je fysieke simkaart niet meer actief zodra je eSIM activeert. Krijg je een nieuw toestel dan moet je dus op je nieuwe toestel eSIM activeren.
Gebruik je de functie ‘Begin direct’ (aanrader) om je data over te zetten naar je nieuwe iPhone? Dan worden ook automatisch je eSIM instellingen overgezet. Tijdens het proces krijg je de mogelijkheid om de nummers die je wilt overzetten te selecteren. Vervolgens volg je de stap voor stap instructies op het scherm.
Tip: Bel een nummer op de nieuwe iPhone om te controleren of er verbinding met het mobiele netwerk is voordat je het mobiele abonnement verwijdert van je oude toestel.
Je kunt ook later je eSIM abonnement overzetten. Ga hiervoor op je nieuwe iPhone naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiel netwerk’ en tik op ‘Voeg mobiel abonnement toe’. Je moet het overzetten goedkeuren met je oude toestel. Hierna is het mobiele abonnement niet langer beschikbaar op de oude iPhone.