Volgende maand kunnen we weer rekenen op een productpresentatie van Apple. Er is nog geen exacte datum bekend, maar vooralsnog wordt 15 maart 2016 met enige regelmatig genoemd door verschillende geruchten sites. Misschien komt er een upgrade voor de iPhone aan of een nieuwe versie van de iPad Air, het blijft nog even gissen. Deze week vroeg ik de onze volgers op Facebook waar ze op zitten te wachten en wat bleek? Apple Pay is de overtuigende winnaar. Waarom zij, en waarschijnlijk jij ook, uitkijken naar deze nieuwe manier van betalen heeft misschien wat uitleg nodig. Daarom deze week het verhaal achter en de voordelen van Apple Pay.
Apple Pay zag het licht in de herfst van 2014. Toen werd het, samen met iOS 8, gelanceerd in Amerika. Het was direct een groot succes en veel banken en winkels in de USA gingen het ondersteunen. Een jaar later kwam Apple Pay ook naar Engeland waar het wederom met open armen werd ontvangen. Helaas kan de rest van Europa tot op heden nog geen gebruik maken van deze betaalmethode. Hopelijk kom daar volgende maand verandering in.
Hoe werkt Apple Pay?
Apple Pay is een vorm van contactloos betalen zoals je dat inmiddels ook kent van de moderne bankpas en OV Chipkaart. Deze techniek zit verwerkt in de iPhone 6 (Plus), iPhone 6s (Plus) en Apple Watch. Hierdoor wordt het mogelijk om zonder plastic pasje een betaling te doen. Je haalt simpelweg je iPhone langs de pin automaat en houdt je vinger op de vingerafdrukscanner. Zo hoef je voortaan alleen nog maar een iPhone bij je te hebben als je gaat winkelen.
Waarom is Apple Pay zo gaaf?
Het is snel
Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom Apple Pay zo handig is. Zoals je hier boven kunt lezen is het allereerst gewoon heel praktisch en snel. Je hebt alleen een iPhone nodig en alles wordt geregeld. Je koppelt je betaalgegevens aan Apple Pay en hebt er verder geen omkijken naar. Je hoeft zelfs geen app te openen om te betalen. Alles gaat automatisch.
Het is super veilig
Het grootse pro Apple Pay argument is wel de veiligheid. Naast het scannen van de iPhone heb je namelijk altijd nog een tweede autorisatie methode nodig. Op de iPhone’s is dat je vingerafdruk, op de Watch het contact met je huid (en de pincode die je met omdoen intypt). Het risico wat je met het huidige contactloos betalen dus wel loopt, loop je met Apple Pay niet. Ook hoeft er hierdoor geen limiet te zijn en kun je ook bedragen boven de €25 met Apple Pay voldoen.
Mocht de iPhone gestolen worden of kwijtraken dan kun je via Find My iPhone de hele boel blokkeren en wissen. Hiermee kun je ook Apple Pay uitzetten. Zo wordt het onmogelijk voor anderen om jouw iPhone te gebruiken voor betalingen.
De gegevens die gebruikt worden om de transactie plaats te laten vinden kunnen door niemand worden ingezien. Zowel de winkel als Apple slaat geen gegevens op en hebben dus geen inzicht in jouw aankopen. In de huidige tijd, waar iedereen al van alles van je wil weten, is dat een fijne gedachte.
Nadelen van Apple Pay
Hoe mooi deze moderne manier van betalen ook is, er is ook een klein nadeel. Bij Apple Pay komt het erop neer dat we afhankelijk zijn van de winkels en banken die het ondersteunen. Het is leuk dat je Apple Pay hebt, maar als je het nergens kunt gebruiken schiet het natuurlijk niet op. In Amerika ondersteunen momenteel meer dan een miljoen off- en online winkels het en dat aantal groeit elke dag. Laten we hopen dat het in Nederland net zo hard gaat!
Ga jij Apple Pay gebruiken als het in Nederland beschikbaar komt?
Laat het hieronder weten.
Copyright foto’s: www.apple.com, www.engadget.com