Deze week had ik eindelijk tijd om Apple’s nieuwe functie Sidecar uit te proberen. Deze unieke feature zorgt ervoor dat je de iPad kunt inzetten als extern scherm of teken tablet voor de Mac. Zo haal je het maximale uit beide apparaten. Hieronder vertel ik je hoe je de iPad kunt gebruiken met Apple Sidecar.
Sidecar activeren

Om Sidecar te activeren moet je het juiste model (zie onderaan dit artikel) en software hebben. De Mac moet voorzien zijn van macOS Catalina en de iPad van iOS 13. Daarnaast moet je op beide apparaten ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID. Bluetooth en WiFi moet op beide apparaten zijn ingeschakeld. Klik op het AirPlay icoon in de menubalk en kies je iPad om ermee te verbinden.
Je iPad als extra beeldscherm
De belangrijkste en ongetwijfeld meest gebruikte functie van Sidecar is het inzetten van je iPad als extern scherm. Als je bijvoorbeeld veel buiten de deur werkt met een MacBook, kan het heel fijn zijn als je wat extra ruimte kunt creëren door er een iPad naast te zetten.

Je kunt ervoor kiezen om een synchrone weergave te gebruiken of de iPad als apart scherm in te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld je agenda op de iPad laten zien terwijl je op de MacBook mails leest. Sommige apps maken hierbij handig gebruik van de touch functionaliteit. Zo krijg je, bij het voorbeeld van de agenda, een handige Touch Bar in beeld waarmee je snel kunt wisselen van dag, week, maand of jaar. De rest van het venster kun je gewoon met de muis of trackpad van de Mac bedienen.

Verplaats een venster naar de iPad door te slepen of even met je muis over het groene balletje te gaan (je hoeft niet eens te klikken) en te kiezen voor ‘Verplaats naar iPad’.
Je iPad als tweede scherm

Gebruik je synchrone weergave, dan kun je bijvoorbeeld samen een film kijken of een presentatie laten zien met allebei een eigen scherm. Om dit in te stellen ga je op de Mac naar de Sidecar instellingen (nu op de plek van AirPlay in de menubalk) en kies je voor synchrone weergave. Hier kun je ook de Touch Bar functie in- of uitschakelen.
Touch Bar en Sidebar
Zoals ik al aangaf verschijnt er automatisch een Touch Bar als het venster van de app die je gebruikt verplaatst wordt naar de iPad. Wat daar kan en staat is dus afhankelijk van de app.

Aan de linkerkant zie je een Sidebar (oftewel navigatiekolom) met veelgebruikte knoppen zoals ‘Ongedaan maken’, ‘Shift’ en het doen verbergen/verschijnen van de Dock en/of menubalk (dat zijn de bovenste twee iconen). Bij de voorkeuren voor Sidecar op de Mac (Systeemvoorkeuren > Sidecar) kun je de positie van deze navigatiekolom veranderen naar links of rechts.
Sidecar en Apple Pencil
Als je een iPad hebt met Apple Pencil ondersteuning dan kun je deze Pencil uiteraard gebruiken om je iPad te bedienen, ook in het geval van SideCar. Maar het wordt natuurlijk pas echt interessant als je deze gaat gebruiken om te schrijven, te schetsen of documenten te annoteren en te ondertekenen met mark up terwijl je het resultaat live op je Mac ziet verschijnen.
Open hiervoor een document of afbeelding op de Mac en kies bij het Sidecar menu voor synchrone weergave. Maximaliseer het venster (door op het groene bolletje linksboven te klikken) voor een beter overzicht. Je ziet het venster ook op de iPad en kunt hier nu met de Apple Pencil bewerkingen op maken. Deze zie je uiteraard verschijnen op de Mac.

In ondersteunde apps zoals Photoshop en Illustrator, kun je Apple Pencil nog beter inzetten. Je kunt rechtstreeks tekenen in de app op je Mac waardoor je de iPad echt kunt inzetten als vervanging voor bijvoorbeeld je Wacom tablet. Hier vind je een video waar dat wordt gedemonstreerd.
Sidecar ondersteunt ook dubbel-tik, wat je kunt instellen bij Systeemvoorkeuren > Sidecar. Met dubbel-tik kun je, in apps die dat ondersteunen, vooringestelde acties uitvoeren als je dubbel-tikt op de Apple Pencil van de 2de generatie.
Deze Mac modellen werken met Sidecar: MacBook (Pro) 2016 of nieuwer, MacBook Air 2018 of nieuwer, iMac 2016 of nieuwer, iMac Retina 5K, 27-inch eind 2015, iMac Pro, Mac mini 2018 of nieuwer en de Mac Pro 2019.
Deze iPad modellen werken met Sidecar: iPad Pro, iPad (6de generatie) of nieuwer, iPad mini (5de generatie), iPad Air (3de generatie).
Kun je via sidecar ook het scherm van je iPad Pro op je MacBook Pro weergeven en live tekenen met Procreate?
Ha Brigitte,
Nee, Sidecar is precies andersom bedacht. Dus de iPad als extern scherm of input device voor de Mac gebruiken. Als je Adobe CC gebruikt kun je designs die je op de iPad hebt gemaakt wel makkelijk naar de Mac sturen. Maar omdat ProCreate alleen een iPad app is gaat dat daarvoor niet op. Wel is het zo dat iOS en macOS apps steeds meer 1 app zullen worden onder Big Sur. Dus wie weet verandert de situatie daardoor later nog eens.
Succes met creëren!
Claire