De nieuwe software voor de iPad en iPhone is onderweg. iOS 13 wordt rond (of vlak na) 10 september verwacht. Er zitten veel nieuwe functies en verbeteringen in. De iPad krijgt zelfs een eigen OS: iPadOS, speciaal ontworpen voor een wat groter touchscreen. Daarnaast wordt onder andere jouw data beter beschermd en wordt het beheren en delen van bestanden een stuk makkelijker en uitgebreider. Over dat laatste wil ik je meer vertellen. Lees hieronder hoe het beheren en delen van bestanden nóg makkelijker wordt met iOS 13.
Bestanden opslaan op je iPhone of iPad
Met iOS 12 verscheen er al een locatie ‘Op mijn iPad/iPhone‘ in de Bestanden-app. In iOS en iPadOS 13 krijg je daar meer controle over. Je kunt zelf mappen aanmaken en deze gebruiken om allerlei bestanden in op te slaan. Lokaal dus. Wil je dit gaan gebruiken dan is het verstandig om een iPad of iPhone te kiezen met voldoende opslagruimte.
Downloads map
Er is ook een Downloads map als onderdeel van de nieuwe Safari Download manager. Hiermee bekijk je niet alleen de voortgang van een download maar kun je gedownloade items ook direct slepen naar een andere map of app om ze daar vervolgens mee te openen.

Kolom-weergave
De Bestanden-app is voorzien van een kolom-weergave die lijkt op die van de Finder. Hierdoor is het browsen door bestanden en mappen een stuk overzichtelijker geworden. Om dit te gebruiken moet je even kort naar beneden vegen in de Bestanden-app. Er verschijnt een extra werkbalk met iconen om mappen te maken, te sorteren en de weergave aan te passen. Als je kolom-weergave gebruikt en een bestand of afbeelding selecteert krijg je uitgebreide bewerkingsmogelijkheden en informatie te zien.

Bestanden laden vanaf een USB-stick of SD-kaart
Compleet nieuw is de mogelijkheid om de iPad en iPhone te verbinden met externe opslag. Met iOS 13 kun je USB-schijven en -sticks of bijvoorbeeld een SD (camera) kaartje aansluiten en de bestanden, foto’s of video’s die erop staan bekijken en/of overzetten. Dit werkt via de USB-C of Lightning aansluiting, je hebt hier dus wel de goede adapters voor nodig. Grotere schijven kun je niet altijd gebruiken met een iPhone omdat deze extra stroom vereisen. USB-sticks en SD -kaartjes zijn wel geschikt voor de iPhone.
Bestanden op een NAS (server) bekijken
Naast lokale en externe opslag is het in iOS 13 ook mogelijk om te verbinden met netwerk opslag. Zo kun je binnen de Bestanden-app zeer eenvoudig verbinding maken met je eigen (bedrijfs) server/NAS. Dit werkt via het SMB-protocol wat de meeste gangbare servers, zoals bijvoorbeeld Synology, ondersteunen. Lees hier wanneer een eigen server interessant kan zijn.
Om verbinding te maken tik je in de Bestanden-app op de puntjes bovenin en kiest dan voor ‘Verbind met server’. Vul nu het server-adres en eventuele gebruikersgegevens in. Recent verbonden servers en inloggegevens worden onthouden zodat je deze niet steeds hoeft in te tikken.
.zip bestanden verwerken
Komt het regelmatig voor dat je .zip bestanden ontvangt via bijvoorbeeld WeTransfer? Dan zul je deze nieuwe functie kunnen waarderen. Met iOS 13 is het mogelijk om de inhoud van .zip snel te bekijken en de files zelfs uit te pakken. Ook kun je zelf gemaakte bestanden en folders comprimeren als .zip bestand.

Door je vinger even kort vast te houden op een map of bestand krijg je een soort rechter-klik-menu te zien. Hierin kun je ervoor kiezen om een map te ‘Comprimeren‘ of ‘Decomprimeren‘. Met de optie ‘Snelle Weergave’ bekijk je de inhoud zonder de file uit te pakken.
Bestanden en mappen delen
Uiteraard is het al heel gemakkelijk om bestanden te delen vanaf je Mac of iPad. Met iOS 13 en macOS Catalina wordt dat nóg eenvoudiger. Het is in het vernieuwde iCloud Drive namelijk mogelijk om complete mappen met andere Apple gebruikers te delen. Dit principe ken je waarschijnlijk al van Dropbox. Lees meer over het delen van bestanden en mappen via iCloud Drive in mijn blog: Dropbox vs iCloud Drive.
Klaar voor iOS en iPadOS 13
Om te kunnen updaten naar iOS 13 of iPadOS 13 moet je in het bezit zijn van één van de volgende modellen:

Maak een back-up voordat je gaat updaten. Doe dit eenvoudig via iTunes door het apparaat aan de sluiten op de computer en in iTunes te kiezen voor ‘Maak reservekopie’. Maak je al automatisch back-ups op iCloud? Check dan even of dit recent nog gebeurd is bij: Instellingen > iCloud > Reservekopie. Is iCloud vol? Lees dan hier hoe je weer Ruimte maakt voor een iCloud Reservekopie.
Zorg voordat je gaat updaten voor genoeg vrije ruimte. Er is zo’n 2GB aan vrije ruimte nodig. Is je iPhone of iPad te vol? Lees dan mijn blog even en zorg dat er genoeg ruimte vrij is, voordat je op de knop ‘installeer’ drukt.
iPad Mockup’s created by zlatko_plamenov
Ik kan sinds Catalina niet meer synchroniseren met mn Synology nas. Komt hier een oplossing voor? En van wie moet die komen?
Ha Janneke,
Kan het zijn dat je nog een oude versie van Cloud Station gebruikt? Deze is 32-bits en werkt dus niet met Catalina. Als je Cloud Station Drive update naar de laatste versie moet het goed gaan.
Succes!
Claire