In 2014 werd voor het eerst de iCloud-Fotobibliotheek geïntroduceerd door Apple. Een nieuwe manier om al je foto’s op te slaan in iCloud. Zo krijg je automatisch op al je apparaten al je foto’s te zien. Handig, maar toen der tijd misschien wat overdreven voor de gemiddelde gebruiker. Inmiddels krijgen we steeds meer gebruikers de behoefte om overal bij hun foto’s te kunnen. Maar ook als dit niet direct is waar je naar op zoek bent zijn er genoeg andere voordelen van de online opslag. Ik bespreek 3 redenen om iCloud-Foto’s te gebruiken.
1. Je krijgt weer ruimte vrij op je apparaten
Door gebruik te maken van online opslag, krijg je weer ruimte vrij op je apparaten. In het geval van een Mac misschien niet persé nodig, maar de gemiddelde iPhone en iPad die bij ons voorbij komt zit aardig vol. Foto’s en video’s zijn hier vaak de oorzaak van. Niet zo gek, want de camera’s worden steeds beter en daarmee groeit het volume van de beelden.
iCloud-Foto’s maakt heel slim gebruik van ruimte. Zo kun je, als je iCloud-Foto’s aanzet, kiezen of je de opslag op het apparaat wilt optimaliseren. Van alle foto’s wordt in ieder geval een klein exemplaar (tumbnail) lokaal bewaard. De originele bestanden staan alleen op iCloud. Zo kun je toch door alle plaatjes heen bladeren, zonder dat je apparaat vol staat. Ga je een afbeelding bewerken, dan wordt het origineel tijdelijk gedownload en na afloop weer geupload.
Mijn advies is om op één Mac te kiezen voor “download originelen” in plaats van “optimaliseer Mac-opslag”. Dan heb je altijd ergens je originele afbeelding in eigen beheer. Zie het als een offline back-up. Wil je ook op je Mac ruimte besparen? Zet “optimaliseer Mac-opslag” dan aan, maar download de originelen af en toe via www.icloud.com en zet ze op een externe schijf. Liever een kopie teveel dan te weinig.
2. Het schept meer overzicht en scheelt tijd
Vooral als je meerdere Apple apparaten hebt, zorgt de iCloud-Foto’s voor veel meer overzicht. Je foto’s op de Mac zetten kan natuurlijk door handmatig te synchroniseren of via Fotostream, maar duidelijker wordt het er meestal niet van. Je hebt op elk apparaat verschillende versies (als je een foto bijvoorbeeld al bewerkt hebt op de iPhone, maar niet op de Mac) en je moet overal apart een mappenstructuur aanmaken.
Met iCloud-Foto’s is dat allemaal niet meer nodig. Je ziet namelijk overal exact hetzelfde. Bewerkingen, mappen, albums en beschrijvingen: het wordt allemaal meegenomen. Zo hoef je ook maar op één apparaat te organiseren en op te ruimen en bespaar je hierdoor een hoop tijd
3. Altijd een online back-up

Alleen deze week al werd ik twee keer gebeld door mensen die door een foutje al hun vakantiefoto’s (bijna) zijn kwijtgeraakt. Geen reservekopie op de Mac of op iCloud en geen iCloud-Foto’s, niks. Aangezien alle foto’s met iCloud-Foto’s direct naar iCloud worden gestuurd zodra je internet verbinding hebt, is de kans op verlies vele malen kleiner. Een gestolen, verloren of defecte iPhone heeft geen invloed op wat er in de cloud gebeurt. Je kunt de foto’s gewoon weer benaderen via iCloud.com of een ander apparaat. Toch fijn om te weten.
iCloud-Foto’s aanzetten
Ben je overtuigd en wil je iCloud-Foto’s gaan gebruiken? Volg dan deze stappen:
- Ga op de Mac naar Foto’s > Voorkeuren > iCloud en zet de iCloud-Foto’s aan
- Laat “Download originelen naar deze Mac” aanstaan
- Koop indien nodig meer opslag op iCloud
- Wacht tot alle foto’s zijn ge-upload – afhankelijk van de internetverbinding en hoeveelheid foto’s kan dit een paar uur tot een paar dagen duren
- Zet, nadat dit proces is voltooid, ook iCloud-Foto’s aan op je mobiele apparaten via: Instellingen > iCloud > Foto’s
- Kies hier wel voor “Optimaliseer opslag”
- De foto’s die gemaakt zijn met de iPhone en nog niet op de Mac stonden worden samengevoegd met de bibliotheek van de Mac
LET OP: De iPad en/of iPhone geeft aan dat alle foto’s die ooit vanaf een Mac zijn gesynchroniseerd van het apparaat zullen worden verwijderd. Logisch, want alle afbeeldingen die op je Mac staan komen in iCloud en hoeven dus niet óók nog eens op de iPhone zelf te staan. Zorg er wel voor dat je deze foto’s ook echt op de huidige Mac hebt staan. Het kan namelijk zijn dat de foto’s van een andere Mac afkomstig zijn. Is dat het geval, zet deze foto’s dan eerst over naar de huidige Mac voordat je iCloud-Foto’s op de iPhone of iPad activeert.