Tijdens de presentatie van Apple in de zomer van 2021 ging het voor het eerst over een nieuwe dienst: iCloud+. Dit is een uitbreiding op het bestaande iCloud met vooral aandacht voor beveiliging en bijvoorbeeld het herstellen van je account als je het wachtwoord bent vergeten. Inmiddels is iCloud+ live en kunnen we gebruik maken van (een deel van) de nieuwe functies. Hieronder vertel ik je wat er nieuw is in iCloud+.
Wat is iCloud+ en hoe kom ik eraan?
Apple noemt iCloud+ zelf het premiumcloudabonnement van Apple. Met ‘premium’ doelt Apple op alle betalende iCloud klanten. Maak je dus geen gebruik van de 5GB aan gratis opslag die je van Apple krijgt, maar betaal je elke maand voor bijvoorbeeld 50 of 200GB dan is dat automatisch een iCloud+ abonnement en kun je gebruik maken van de bijbehorende ‘premium’-functies. Upgraden naar een betaald abonnement, en dus iCloud+, is eenvoudig te doen via Systeemvoorkeuren > Apple ID > iCloud > Beheer… > Koop meer opslag… of op appleid.apple.com.
Naast de opslag-ruimte zijn er ook een aantal compleet nieuwe functies geïntroduceerd met iCloud+. Deze bespreek ik hieronder.

Veiliger browsen met Private Relay
Met de introductie van Big Sur zijn er al een aantal nieuwe functies toegevoegd aan Safari om te zorgen dat je veiliger en anoniemer kunt browsen. iCloud+ doet daar nog een schepje bovenop. Encryptie zorgt ervoor dat je IP-adres, locatie en andere browseractiviteiten worden verborgen. Hierdoor wordt het onmogelijk om door partijen gevolgd te worden en kunnen ze geen profiel van je opbouwen. Niemand, dus ook Apple niet, kan zien wie je bent of welke sites je bezoekt. Meer over de technische details, vind je hier (deze video is gemaakt voor app ontwikkelaars, maar in het begin wordt duidelijk uitgelegd hoe Private Relay precies werkt).
Private Relay (in het Nederlands Privédoorgifte genoemd) is op het moment van schrijven nog in bèta, maar kan al wel worden ingeschakeld op elke iPhone met minimaal iOS 15 en Mac met macOS Monterey (verwacht eind 2021). Zorg dat je apparaat up-to-date is en ga naar Instellingen/Systeemvoorkeuren > Apple ID > iCloud > Privédoorgifte om het te activeren.
Je e-mailadres verbergen
Met de komst van iOS 13 zorgde Apple er, door middel van Sign in with Apple, al voor dat je niet je eigen e-mailadres hoeft op te geven als je ergens een online account aanmaakt. Door middel van een gegenereerde alias kun je een online account aanmaken zonder jouw eigen e-mailadres op te geven en toch e-mails van de dienst ontvangen. Met iCloud+ kun je deze aliassen bekijken, beheren en zelf nieuwe aliassen generen. Ook deze functie vind je via Instellingen/Systeemvoorkeuren > Apple ID > iCloud (alleen iOS 15 of macOS Monterey of nieuwer).
Aangepaste e-maildomeinen gebruiken
Met iCloud+ introduceert Apple ook het kunnen gebruiken van een eigen e-maildomein in combinatie met iCloud Mail. Kortom: als je [jouwnaam]@icloud.com aanmaakt kun je hier bestaande e-maildomeinen aan koppelen. Bijvoorbeeld [jouwnaam]@eigendomein.nl. Apple wordt in dit geval de hosting partij van jouw mailbox. Dit neemt dus ook ruimte in beslag in je iCloud account. Naast het verifiëren van de bestaande e-mailadressen moet je ook de domeinrecords bij je huidige mail hoster bijwerken. Hoe dat werkt, verschilt per domein hosting partij. Nadat je dit hebt gedaan, kun je het domein importeren in iCloud.
Je kunt tot vijf aangepaste domeinen gebruiken om e-mail te versturen en te ontvangen met iCloud Mail. Het aangepaste e-mailadres kun je gebruiken op iCloud.com/mail en in de Mail-app op alle apparaten waarop je bent ingelogd met jouw Apple ID en waarop iCloud Mail is ingeschakeld. Middels ‘Delen met Gezin’ kun je de domeinen ook delen met gezinsleden en meerdere adressen aanmaken. Meer over de nieuwe e-mail dienst van iCloud+ vind je hier.

Een iCloud account herstellen
Door een accountherstelcontact in te stellen voorkom je dat je, als je bijvoorbeeld je wachtwoord vergeet, buiten wordt gesloten uit je eigen iCloud account. Je kunt een vertrouwd persoon, bijvoorbeeld een familielid, toevoegen als herstelcontact via Instellingen/Systeemvoorkeuren > Apple ID > Wachtwoord en beveiliging > Accountherstel. Hiervoor moeten wel al je apparaten die gekoppeld zijn aan jouw Apple ID voorzien zijn van recente software. Zorg dus dat alles up-to-date is. Heb je nog een oud apparaat in de kast liggen wat niet kan worden geüpdatet, dan zul je deze uit jouw Apple ID moeten verwijderen om een accountherstelcontact te kunnen toevoegen. Dit kan bij Instellingen > Apple ID. Let op: je kunt deze apparaten hierna niet meer gebruiken in combinatie jouw Apple ID.
Je digitale gegevens nalaten
Om ervoor te zorgen dat je jouw digitale gegevens kunt nalaten aan je nabestaanden mocht je overlijden, heeft Apple ‘Legacy Contact’ gelanceerd. Hiermee kun je een contact instellen welke, na jouw overlijden, toegang heeft tot een aantal persoonlijke gegevens in iCloud. Hieronder vallen:
- Berichten
- Foto’s
- Notities
- Contacten
- Agenda afspraken
- Apps die je hebt gekocht
- De reservekopie van je apparaat
Opgeslagen wachtwoorden zijn hier dus van uitgesloten. Als je een ‘legacy contact’ toevoegt aan jouw account, genereert Apple een unieke toegangscode die je met deze persoon kunt delen. Bij overlijden kan dit contact met het certificaat van overlijden en de code toegang krijgen tot de gegevens.
Op moment van schrijven is Legacy Contact nog niet beschikbaar (in Nederland). Waarschijnlijk wordt deze functie later dit jaar uitgerold voor alle gebruikers van iCloud+.