De afgelopen dagen konden we er niet omheen. Een lek in iCloud zou ervoor hebben gezorgd dat tientallen pikante foto’s van beroemdheden hun weg vonden naar diverse fora. Dit zet veel gebruikers van iCloud aan het denken. Is de angst terecht of overdreven? Wij delen onze visie met u.
Allereerst zijn de harde feiten erg belangrijk. In hoeverre gaat het om een lek of niet? Apple heeft inmiddels meer dan 40 uur aan onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat het niet om een lek gaat. Er is geprobeerd het wachtwoord te achterhalen door oneindig vaak verschillende letter- en cijfercombinaties uit te proberen. Dat een relatief makkelijk te raden wachtwoord en beveiligingsvragen bij dragen aan het sneller achterhalen ervan lijkt voor de hand te liggen. Als één van de vragen is: de naam van uw eerste kind, dan is dit (zeker van beroemdheden) natuurlijk zo terug te vinden. Dat er oneindig veel pogingen gedaan konden worden is niet zo handig. Bij o.a. Gmail zit hier een limiet op (net als bij een pinpas). Dit is iets wat Apple inmiddels heeft aangepast. Hoeveel accounts er zijn getroffen is onduidelijk. Dat een handige jongen met behulp van Photoshop het probleem groter heeft doen lijken dan het werkelijk is, is zeker niet uitgesloten.
Naast het feit dat het niet om een lek gaat, maar er gebruik is gemaakt van traditionele inbreek-technieken staan er op iCloud relatief weinig foto’s. Als u Fotostream activeert wordt er een stream aangemaakt waar zich maximaal 1000 foto’s in bevinden van de afgelopen 30 dagen. Alles wat meer of ouder is dan dat, verdwijnt weer uit de Cloud. Dit betekent dus dat niet heel uw leven te benaderen is via Fotostream, maar slechts een recent gedeelte van uw foto’s.
Als we gebruik willen maken van moderne technieken zoals Mail, Dropbox en iCloud is onze informatie zeker kwetsbaarder dan wanneer we dat niet doen. Alles staat op enorme serverparken en hackers zullen altijd proberen hier toegang tot te krijgen. Dit geldt zeker niet alleen voor iCloud.
Wel zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen om het hackers moeilijker te maken. Zo kunt u gebruik maken van deze diensten, maar bent u optimaal beveiligd tegen inbraken.
- Kies een sterk wachtwoord. Het ligt voor de hand, maar wordt nog steeds te weinig gedaan. Kies iets wat bestaat uit kleine letters, hoofdletters én cijfers. Als u dit wilt automatiseren, kunt u gebruik maken van Apple’s eigen generator.
- Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten. Zo heeft een hacker beperkte toegang als er een wachtwoord geraden is.
- Stel 2-staps verificatie in voor bv Gmail, Dropbox, WordPress en uw Apple ID. Klik op de dienst voor een stap-voor-stap handeling.
- Bewaar belangrijke data op een eigen server. Als het om veel data gaat en u graag volledige controle wilt, kan het installeren van een eigen server een goede optie zijn. Wij staan voor u klaar en adviseren u over de mogelijkheden en voordelen. Ook verzorgen wij de complete installatie en beheer.
- Bent u een beroemdheid, dief of terrorist, maak dan zo weinig mogelijk gebruik van Cloud diensten.